Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ÎNCEP ÎNSCRIERILE LA FACULTATE: Vezi calendarul admiterii la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, UBB, UTCN şi UMF Cluj-Napoca


Publicat

Rezultatele dezastruoase de la Bacalaureatul din acest an a redus numărul absolvenților de liceu  care vor mai trece pragul universităţilor pentru a se înscrie la o facultate.  În ciuda acestui fapt, după afişarea rezultatelor finale obţinute în urma contestaţiilor, cei care doresc să îşi continue studiile şi care au obţinut note de trecere mai au foarte puţin timp la dispoziţie pentru a-şi pregăti toate documentele pentru admiterea la facultate.

La Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, admiterea se desfăşoară în intervalul 11 iulie – 19 august şi cuprinde:

– înscrierea candidaţilor, desfăşurarea probelor de examen (la specializările care au astfel de probe), ierarhizarea candidaţilor, comunicarea rezultatelor, rezolvarea contestaţiilor şi înmatricularea candidaţilor admişi pe locuri subvenţionate şi cu taxă.

Luni, la secretariatul Universităţii de stat din Alba Iulia s-au prezentat doar câteva persoane, absolvenţi ai promoţiilor anterioare. Reprezentanţii instituţiei de învăţământ superior se aşteaptă ca numărul candidaţilor să crească, începând de marţi.

Reamintim că absolvenţii din acest an vor avea la dispoziţie, la universitatea din Alba Iulia, 566 de locuri bugetate, 741 de locuri în regim de taxă şi 255 pentru învăţământ la distanţă. Candidaţii din Moldova vor putea ocupa cele 6 locuri subvenţionate, iar absolvenţii de etnie romă se pot înscrie pe alte 7 locuri oferite de instituţia de învăţământ superior din oraşul nostru.

Calendarul admiterii la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

 1. 11 iulie – 15 iulie: înscrierea candidaţilor;
 2. 18 iulie – 21 iulie: înscrierea candidaţilor;
 3. 22 iulie: susţinerea interviului şi a probelor de aptitudini;
 4. 23 iulie-24 iulie: ierarhizarea candidaţilor pe baza criteriilor de selecţie;
 5. 25 iulie: comunicarea rezultatelor admiterii;
 6. 25 iulie – 30 iulie: înmatricularea candidaţilor admişi pe locuri subvenţionate şi cu taxă;
 7. 1 august – 19 august: înmatricularea candidaţilor admişi pe locuri cu taxă.

Alte informaţii referitoare la facultăţile, numărul de locuri, specializările şi documentele de înscriere se pot afla aici

De luni încep înscrierile şi la admiterea în cadrul facultăților din Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca

Universitatea „Babeş-Bolyai” a scos, în această sesiune de admitere, 16.471 de locuri . La  nivel de licenţă sunt scoase la concurs 4.760 de locuri la buget şi 9.026 locuri în regim cu taxă. De asemenea, pentru Învăţământ la distanţă sunt libere 2.685 de locuri cu taxă. Înscrierile primei sesiuni de admitere încep luni, 11 iulie, la majoritatea celor 21 de facultăţi din UBB. În septembrie, va mai avea loc altă sesiune.

Vezi câte locuri sunt disponibile la facultățile UBB și cum se desfășoară admiterea în facultățile universității.

Facultatea de Matematică și Informatică

Facultatea de Fizică

Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică

Facultatea de Biologie și Geologie

Facultatea de Geografie

Facultatea de Stiința și Ingineria mediului

Facultatea de Istorie și Filozofie

Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației

Facultatea de Stiințe Politice, Administrative și ale Comunicării

Facultatea de Litere

Facultatea de Teatru și Televiziune

Facultatea de Drept

Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor

Facultatea de Educație Fizica și Sport

Facultatea de Studii Europene

Facultatea de Sociologie și Asistență Socială

Facultatea de Business

Facultatea de Teologie Greco-Catolica .Departament Blaj

Facultatea de Teologie Romano-Catolică

Facultatea de Teologie Ortodoxa

La Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj, taxa de înscriere este de 300 lei

Înscrierile se fac intre 11 si 16 iulie, în Aula Universităţii de Medicină şi Farmacie, de pe strada Pasteur, nr. 6, iar examenul pentru toate specializările este programat în 20 iulie. A doua sesiune de examen va fi organizată în luna septembrie, dacă vor rămâne locuri neocupate.

Pentru înscriere, candidaţii au nevoie de diploma de Bacalaureat sau echivalentul acesteia, pentru cei care au susţinut examenul în afara ţării, certificat de naştere (copie legalizată), adeverinţă medicală, adeverinţă din care să rezulte calitatea de student (pentru studenţii care urmează a doua specializare), diplomă de licenţă sau de absolvire (pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior care vor să urmeze a doua specializare), patru fotografii, un dosar plic, dovada plăţii taxei de înscriere, adeverinţa de la inspectoratul şcolar (pentru membrii lotului naţional pentru olimpiada de biologie sau chimie) şi acte doveditoare pentru cei care solicită scutirea de taxă de înscriere.

Taxa de înscriere este de 300 de lei, iar copiii personalului angajat la UMF beneficiază de o reducere în cuantum de 200 de lei din taxă.

Concursul se va desfăşura în 20 iulie, sub formă de test-grilă. Durata probei este de două ore.

Iată numărul de locuri la admiterea din anul universitar 2011/2012

Specializări reglementate sectorial:
Facultatea Medicină – Specializare Medicină – 280 locuri buget/zero locuri taxă
Facultatea Medicină – Specializare Asistenţă Medicală Generală – 25 locuri buget/50 locuri taxă
Facultatea Medicină Dentară – Specializare Medicină Dentară – 70 locuri buget/zero locuri taxă
Facultatea Farmacie – Specializare Farmacie – 95 locuri buget/70 locuri taxă

Specializări reglementate general:
Facultatea Medicină – Specializarea Radiologie şi Imagistică, Specializarea Balneo-fiziokinetoterapie şi Recuperare, Specializarea Laborator Clinic –  40 locuri buget/30 locuri taxă
Facultatea Medicină Dentară – Specializarea Tehnică Dentară – 30 locuri buget/20 locuri taxă
Facultatea Farmacie – Specializarea Nutriţie şi Dietetică – 20 locuri buget/ 30 locuri taxă.

La Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, taxa de înscriere este de 120 lei

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca organizează în luna iulie concurs de admitere pentru cele nouă facultăţi pe care le are.

Potrivit site-ului oficial al instituţiei, la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism sunt scoase la concursul de admitere 100 de locuri la buget şi 25 cu taxă. Înscrierile se fac între 10 şi 15 iulie, iar taxa de înscriere este de 120 de lei. Probele de concurs se desfăşoară în 18 iulie, cea de desen liber, şi în 19 iulie, cea de desen tehnic. Rezultatele vor fi afişate în 22 iulie, la ora 22.00.

La concursul de admitere la Facultatea de Automatică şi Calculatoare sunt scoase 395 de locuri la buget şi 100 cu taxă. Înscrierea se face între 12 şi 18 iulie, taxa este de 120 de lei, iar proba, constând într-un test-grilă la matematică, are loc în 20 iulie. Rezultatele vor fi afişate în 20 iulie, la ora 22.00.

La Facultatea de Construcţii sunt în acest an 475 de locuri la buget şi 70 cu taxă. Înscrierile se fac între 12 şi 18 iulie, taxa este de 120 de lei, iar proba, tot test-grilă la matematică, va fi susţinută în 20 iulie, zi în care, la ora 22.00, vor fi afişate şi rezultatele.

La Facultatea de Construcţii de maşini sunt 533 de locuri la buget şi 100 cu taxă. 265 de locuri la buget şi 100 cu taxă sunt scoase la concurs la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei. La Inginerie Electrică sunt 255 de locuri la buget şi 125 cu taxă, iar la Ingineria Materialelor şi a Mediului sunt 180 de locuri la buget şi 100 cu taxă. 160 de locuri la bugetşsi 140 cu taxă sunt scoase la concurs la Facultatea de Instalaţii, iar la cea de Mecanică sunt 320 de locuri la buget şi 120 cu taxă.

Perioada de înscriere pentru facultăţile de Construcţii, Electronică, Telecomunicaţii si Tehnologia Informaţiei, Inginerie Electrică, Ingineria Materialelor şi a Mediului, Instalaţii şi Mecanică este cuprinsă între 12 şi 20 iulie, taxa este de 120 de lei, iar admiterea se face pe bază de dosare. Rezultatele vor fi afişate în 20 iulie, de la ora 22.00.

Surse: uab.ro, utcn.ro, umf.ro, ubb.ro,, ziuadecj.ro, stiridecluj.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. ovidiu

  sâmbătă, 09.07.2011 at 14:16

  ma intreb si eu: de ce sa ma insciu la Univ 1 Decembrie din Alba Iulia????? ce rost are??? in fine… treaba lor….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Care sunt principalele probleme resimțite de profesori în perioada şcolii online. Diferențe între urban și rural. Studiu

Publicat

laptop calculator

Nivelul de stres psihic, social sau tehnic şi lipsa unui cadru metodologic adecvat pentru pregătirea, îndrumarea şi desfăşurarea activităţilor online sunt principalele dificultăţi cu care s-au confruntat cadrele didactice pe parcursul desfăşurării orelor în mediul online, potrivit unui studiu realizat de specialişti în ştiinţele educaţiei.

Cercetarea a fost realizată în perioada martie 2020 – februarie 2021 şi la aceasta au participat peste 10.000 de cadre didactice din toate judeţele, reprezentând toate nivelurile de învăţământ.

Studiul „Un an de şcoală online – Premise pentru inovarea educaţiei” relevă că cele mai mari dificultăţi în realizarea de către profesori a activităţilor didactice la distanţă sunt în ordine (în funcţie de scorul pe o scală de la 1 la 4): nivelul de stres psihic, social sau tehnic – 2,59, lipsa unui cadru metodologic adecvat pentru pregătirea, îndrumarea şi desfăşurarea activităţilor online – 2,39, insuficient timp pentru planificarea/ organizarea lecţiilor – 2,36, lipsa unui computer suficient de performant – 2,27, lipsa timpului necesar pentru înţelegerea şi utilizarea adecvată a instrumentelor şi resurselor digitale – 2,27, lipsa instrumentelor pentru gestionarea clasei, pentru feedback şi evaluare – 2,25, lipsa unui spaţiu adecvat (acasă) pentru realizarea de activităţi didactice – 2,23.

Conform cadrelor didactice respondente, elevii întâmpină dificultăţi similare în activităţile de învăţare la distanţă, ierarhizate de profesori după cum urmează: dificultăţi tehnice – de acces, conectare, afişare – 2,86, lipsa obişnuinţei de a învăţa cu ajutorul noilor tehnologii – 2,85, nivelul insuficient al competenţelor digitale – 2,74, lipsa unui program bine structurat, determinând sincope în învăţare – 2,74, lipsa unui spaţiu adecvat pentru realizarea de activităţi de învăţare online – 2,70, acces limitat la internet – 2,66.

De asemenea, studiul relevă că într-o comparaţie între cadrele didactice din şcoli din mediul rural şi cele din mediul urban, apar diferenţe semnificative în special în ceea ce priveşte accesul la tehnologie – echipamente, internet, suport specializat în configurarea şi utilizarea aplicaţiilor şi platformelor digitale. Astfel, 2,15 respondenţi din mediul rural au răspuns că au întâmpinat dificultăţi tehnice, 2,09 – din mediul urban mic şi 2,05 din mediul urban mare, 1,94 din mediul rural au indicat accesul limitat la internet, 1,77 din mediul rural mic şi 1,69 din mediul rural mare, 2,38 din mediul rural – lipsa unui computer suficient de performant, 2,30 din mediul urban mic şi 2,17 din mediul urban mare.

Majoritatea cadrelor didactice participante la cercetare au remarcat faptul că lipsa interacţiunii directe, în grupul de învăţare, cu colegii şi cu profesorii, are repercusiuni iremediabile asupra dimensiunii sociale, emoţionale şi afective a dezvoltării copiilor. 44% dintre respondenţi sunt de acord că dezvoltarea socio-emoţională a copiilor este influenţată negativ, 37% – de acord parţial, 15% în dezacord şi 4% nu ştiu.

Studiul a evidenţiat că în perioada şcolii online, motivaţia pentru cariera didactică a crescut pentru 30% dintre profesori, a rămas la fel pentru 54,1% dintre aceştia, în timp ce 10% se declară mai puţin dedicaţi profesiei în urma acestei experienţe.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte aspectele care influenţează desfăşurarea unei activităţi de calitate cu elevii, rezultatele studiului arată că profesorii se ancorează mai degrabă în pedagogie (60%), decât în tehnologie (36%), cu toate că la începutul pandemiei, în opinia profesorilor, tehnologia ocupa un loc central al activităţii didactice (57%), depăşind cu mult preocupările privind aspectele pedagogice (38%).

Cadrele didactice au răspuns că au primit ajutor în perioada şcolii online în mare măsură de la directorul şcolii – 41%, de la informaticianul şcolii – 26%, de la membri ai familiei – 25%, de la colegi – 23%, 12% de la MEC, inspectorat, CCD, CIRAE, ISE/CNPEE, 6% de la elevi, 6% de la ONG-uri sau companii private şi 5% de la părinţi.

Au desfăşurat acest studiu specialişti în ştiinţele educaţiei de la Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, din cadrul Proiectului CRED, al Proiectului ROSE şi al Centrului Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO ȘTIREA TA: ACCIDENT la Alba Iulia. Două mașini s-au lovit în giratoriul din zona Pieței agroalimentare Cetate

Publicat

Un accident rutier s-a produs luni dimineața, în giratoriul aflat în zona Pieței agroalimentare Cetate din Alba Iulia. Două mașini s-au lovit, cel mai probabil după ce unul dintre șoferi nu a acordat prioritate.

Evenimentul rutier s-a produs în giratoriul aflat la intersecția dintre Bulevardul Revoluției 1989 și strada Toporașilor din Alba Iulia.

Un cititor Alba24 a surprins pe imagini mașinile avariate.

Este vorba despre un autoturism marca VW și un altul marca Land Rover.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Președintele PLUS Alba, Mihail David: ”Deputatul Beniamin Todosiu este un mincinos”. Conflictul în alianța cu USR continuă

Publicat

Conflictul din interioriul Alianței USR PLUS Alba făcut public de președintele USR, Benianim Todosiu, pare a fi departe de sfârșit.

 Mihail David, președintele PLUS Alba, a reacționat luni dimineață, într-un drept la replică, asta după ce în timpul unei conferințe de presă susținută sâmbătă, a declarat că Todosiu e liber să aibă orice opine vrea el. 

”Deputatul Beniamin Todosiu este un mincinos”, așa și-a început președintele PLUS Alba, Mihail Todosiu, dreptul la replică, transmis pe adresa redacției alba24.ro, pe care îl redăm mai jos. 

”Deputatul Beniamin Todosiu este un mincinos. Am scris de două ori această propoziție și de două ori am șters-o, nervos și dezamăgit. Nu am șters-o pentru că e îmi e coleg de partid, ci pentru că mi-am dat seama că ideea în sine mă face să mă simt rău.

Am văzut astfel de apucături destul de des în alianța noastră sau chiar la noi în partid. Nu sunt surprins, pentru că îmi dau seama că dincolo de bunele noastre intenții rămân unele moravuri care s-au impus în societatea noastră. Dublul discurs, minciuna prin omisiune, sabotarea colegilor nu sunt străine în societatea în care trăim.

E una dintre temele importante la care avem mult de lucrat în anii care vin. Le-am promis cetățenilor că vom schimba politica din România.

CITEȘTE ȘI: Conflict deschis în Alianța USR PLUS Alba, după votul de vineri din Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia. Ce s-a întâmplat

În același timp, trebuie să le promitem colegilor noștri de partid că nu vom tolera comportamente lipsite de etică și morală în propriile noastre organizații. Așa că am șters ce scrisesem despre Beniamin Todosiu, pentru că îmi era rușine de rușinea lui și de sentimentele pe care le-ar putea avea colegii noștri.

A fost o ultimă încercare de a-i proteja reputația acestui deputat.

Beniamin Todosiu mi-a transmis că „are resursele necesare să mă denigreze dacă este nevoie”. Îl invit să o facă, dar cu o singură condiție: să fie transparent. Să plătească denigrarea mea, dar să știe toți colegii pe ce a cheltuit banii, ca să nu uite că am promis să fim transparenți. În raportul de activitate să treacă suma cheltuită la capitolul: bani pentru denigrarea lui Mihail David, colegul meu de la PLUS Alba. În rest, mă lasă rece emoțiile și dorințele sale personale, nu îmi e teamă de niciun fel de amenințare, pentru că de partea mea este adevărul.

Totuși, asta nu înseamnă că nu regret situația în care ne găsim și că trebuie să fac această declarație din motive de campanie internă ale unuia sau altuia, indiferent cine e el.

Beniamin Todosiu lansează atacuri false la adresa colegilor săi și spune că noi, cei de la PLUS, ne batem joc de cetățenii din Alba Iulia. De ce crede el asta? Pentru că cei care sunt consilieri locali PLUS au votat pentru mandatarea primarului Gabriel Pleșa să semneze contractul cu compania de transport care a câștigat o licitație publică pe baza unui caiet de sarcini aprobat de Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia, licitație care nu a fost contestată în instanță. Astfel nu am ajuns în situația foarte probabilă în care din data de 10 martie municipiul putea rămâne fără transport în comun.

Dacă Beniamin Todosiu își închipuie că va folosi Alianța și viitorul partid cum îl taie pe el capul, punând în pericol orașul și locuitorii săi, iar noi o să stăm și o să privim doar pentru că el e parlamentar din partea noastră, îmi e teamă că face confuzie între principii și interese.

Pentru cine nu știe, Beniamin Todosiu este deputat de Alba și Președintele Filialei Județene USR. Poate e stresat de apropiatul proces de fuziune, poate i se pare că e bine să își atace necolegial colegii de Alianță, viitori colegi de partid. Oricum ar fi, de dragul efortului meu și al celor cu care am muncit în anii aceștia, nu mă las intimidat de astfel de apucături. Și nu îmi e teamă că se va supăra cineva pentru că am spus adevărul.

Am venit la PLUS ca să muncesc pentru cetățenii orașului și județului meu, nu să fac combinații și să trag sfori pentru o funcție. Adevărul bate funcția și așa îmi răpește munca la partid mai tot timpul pe care aș putea să îl dedic celor dragi, așa că ar fi rușinos să îi și mint despre ce se întâmplă în politică.

Și din acest motiv nu accept comportamente lipsite de etică și decență cum a fost cel al lui Beniamin Todosiu”, a declarat Mihail David, președintele PLUS Alba.

Context

Confictul intern din cadrul Alianței USR PLUS la nivelul județului Alba a fost făcut public, vineri seara, de președintele USR Alba, deputatul Beniamin Todosiu, după ședința de Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia, ședință în care doi consilieri locali PLUS au votat diferit față de colegii lor din USR.

Mai exact, consilierii PLUS Sergiu Vârtei și Ionela Gavrilă au votat pentru mandatarea primarului Gabriel Pleșa de a semna contractul de atribuire a societății STP pentru gestionarea transportului local, în timp ce consilierii locali din USR au votat împotrivă sau s-au abținut.

CITEȘTE ȘI: Scandalul dintre Primăria Alba Iulia și firma de transport STP: PLUS explică de ce nu a votat cu USR în Consiliul Local

Mai multe surse politice au susținut că în interiorul Alianței USR PLUS Alba, încă dinainte de alegerile locale din 2020, există un conflict între cele două formațiuni, însă acesta nu a fost făcut public până vineri, 26 februarie.

La scurt timp după ședința de Consiliu Local, Beniamin Todosiu, într-o postare pe Facebook, preciza: cei doi consilieri locali PLUS ”și-au bătut joc de albaiulieni și au angajat primăria într-un contract despre care există suspiciuni rezonabile că e păgubos și cu vădite semne de ilegalitate”.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Consiliul Național al Elevilor nu este de acord cu venirea la școală în scenariul roșu pentru cei din clasele VIII și XII

Publicat

Consiliul Naţional al Elevilor a anunţat că dezaprobă ideea ca tinerii din clasele terminale să meargă la şcoală în condiţiile în care localitatea în care învaţă se află în scenariul roşu şi solicită ca aceştia şi părinţii să îşi exprime opţiunea cu privire la modalitatea de continuare a cursurilor.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că ia în calcul ca elevii din clasa a VIII-a şi clasa a XII-a să meargă la cursuri în format fizic, chiar dacă şcoala este încadrată în scenariul roşu de funcţionare.

„Conform rezultatelor ultimei consultări lansate de Consiliul Naţional al Elevilor, în care peste 750 de unităţi de învăţământ au furnizat informaţii despre măsurile igienico-sanitare existente, 50,1% dintre şcoli nu dispun de dotări sanitare de bază (apă curentă, săpun, hârtie igienică), iar 43,4% dintre sălile de clasă nu sunt aerisite şi dezinfectate în mod corespunzător. În acest context, Consiliul Naţional al Elevilor dezaprobă ideea impunerii obligativităţii elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a de a merge fizic la şcoală într-un context cu risc ridicat de infectare şi, astfel, solicită Ministerului Educaţiei să adopte o măsură prin care elevii şi părinţii să îşi exprime opţiunea cu privire la modalitatea de continuare a cursurilor, în localităţile unde se aplică scenariul roşu”, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Potrivit CNE, este important ca fiecare elev major sau părinte să poată decide, de la caz la caz, indiferent de scenariul în care este încadrată şcoala, modul de desfăşurare a cursurilor.

„Considerăm că, în eventualitatea în care o localitate intră în scenariul roşu, din cauza numărului mare de infectări, elevii majori sau părinţii elevilor minori sunt îndreptăţiţi să aleagă dacă vor sau nu să se expună riscului de infectare. E absurd să impui acestora să rămână la şcoală şi să închizi ochii în faţa unui pericol semnificativ”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, citat în comunicat.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate