Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Accidentul aviatic din Apuseni | Procurorul general Tiberiu Niţu: „Este un dosar complex. Pot răspunde penal atât persoane fizice cât și juridice”

Publicat

Prezent miecuri la Alba Iulia cu ocazia şedinţei de prezentare a bilanţului de activitate a structurilor de Parchet din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat că dosarul privind ancheta accidentului aviatic din Apuseni este unul complex şi că orice decizie grăbită ar fi de rău augur. A precizat că au fost desemnaţi patru procurori care se ocupă de dosar. Marţi, Niţu a spus că în această cauză pot răspunde penal atât persoane fizice, cât şi juridice.

Procurorul general Tiberiu Niţu a declarat că procurorii desemnaţi să instrumenteze acest dosar îşi întocmesc propriul plan de anchetă şi că a fost realizat şi un plan de comunicare publică pe acest dosar.

A precizat că nu poate face o estimare privind perioada de finalizare a anchetei. “Nu e simplu, e foarte complex, foarte greoi, orice decizie grăbită sau pripită ar fi de rău augur“, a spus Niţu despre dosarul accidentului aviatic din Apuseni. De asemenea, nu au fost nominalizate persoane care răspund penal în acest caz.

Acesta susține că nu deţine informaţii despre concluziile rapoartelor medico-legale, iar discuţiile din spaţiul public privind o eventuală intervenţie întârziată a autorităţilor „echivalează în limbajul procesual penal cu existenţa unor indicii că anumite persoane cu funcţii de natură să coordoneze astfel de activităţi ar fi avut vreo culpă în organizarea intervenţiei la faţa locului“.

Procurorul general Tiberiu Niţu a mai făcut o serie de declaraţii despre acest dosar şi marţi, la Bucureşti.

„Primele concluzii ale procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba au fost că nu sunt, că nu se pot pronunţa dumnealor pe cauzele producerii accidentului şi pe legătura de cauzalitate dintre accident şi moartea celor două victime. Au apărut şi alte elemente în legătură cu această legătură de cauzalitate, astfel încât procurorii de la Secţia parchetelor militare sunt cei care, în urma anchetei, vor putea concluziona atât asupra cauzelor accidentului, cât şi asupra legăturii de cauzalitate dintre accident şi moartea victimelor”, a spus Niţu.

Cercetările în dosarul accidentului din Apuseni sunt continuate de procurorii militari din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), după ce Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia şi-a declinat competenţa, în 4 februarie, din cauză că trebuie audiate persoane din instituţii centrale ale statului cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Potrivit PICCJ, în urma probelor strânse de anchetatori a rezultat că se impune audierea unor persoane din cadrul unor instituţii centrale ale statului, cu atribuţii în gestionarea situaţiei de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie civilă. Având în vedere calitatea acestor persoane, competenţa îi revine Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia parchetelor militare.

Procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, declara atunci că în cazul accidentului aviatic din Apuseni există „suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au făcut parte din celulele de criză, persoane care au calitatea de ministru”.

Augustin Lazăr a mai spus că în anchetă „există suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au calitatea de militari”, fapt care ar atrage competenţa procurorului militar.

El a menţionat că sunt câteva categorii de persoane care au fost audiate şi care reprezintă personalul ISU, Jandarmeriei, personalul silvic, localnicii, pădurarii care au participat la căutări şi victimele.

„În continuare urmează o altă fază a anchetei, în care vor fi audiate persoanele care au avut atribuţii de serviciu pentru a pregăti avionul de zbor, ROMATSA, apoi persoanele care au coordonat în cadrul celulelor din instituţiile centrale”, a mai spus Lazăr.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au încheiat o primă etapă a cercetărilor în cauza privind accidentul aviatic din Munţii Apuseni. Până acum, susţin reprezentanţii PICCJ, a fost făcută cercetarea locului producerii accidentului şi au fost ridicate mijloace materiale de probă. De asemenea, au fost audiate persoanele vătămate în accident, persoanele care au participat, în diferite calităţi, la operaţiunile de salvare, dar şi medici de urgenţă.

În urma accidentului aviatic produs în 20 ianuarie în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba, şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion. În accident au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a spus mai există o investigaţie în curs a CIAS, care va stabili cauzele accidentului.

surse: adevărul, mediafax

Citeşte şi VIDEO | RAPORT ISU Alba: Filmul operațiunii de localizare și căutare a victimelor ACCIDENTULUI AVIATIC din Munții Apuseni

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Florin

    vineri, 14.02.2014 at 16:33

    Speram sa se faca dreptate cat mai repede!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate