Eveniment
VIDEO | RAPORT ISU Alba: Filmul operațiunii de localizare și căutare a victimelor ACCIDENTULUI AVIATIC din Munții Apuseni
La o săptămână de la tragicul accident aviatic din Munții Apuseni, în care două persoane și-au pierdut viața, şeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba, Dorel Sofica, face publice informaţii din raportul privind modul în care s-a desfășurat acțiunea de localizare şi salvare a victimelor.
Acesta spune că felul în care au procedat este unul corect și nu are cu ce să se învinovățească: ”În evaluarea intervenției nu am găsit timp de pauză sau orientări complet greșite de la alertare, la deplasarea la limita județului, deplasarea la locul intervenției toate s-au făcut într-un timp firesc normal”. Acesta a precizat că și dacă avea de la început coordonatele corecte ar fi fost nevoie de minim trei ore pentru a ajunge la avion.
Potrivit declaraţiilor sale, la ora 16.07 a fost informat telefonic despre prăbușirea avionului între localitățile Scărișoara-Fântânele-Mătișești. În minutul următor, acesta a intrat în dispeceratul unității și a alertat echipajele de intervenție de la Cîmpeni și Serviciul de Salvamont Alba.
„După acest moment, am activat, la sediul Inspectoratului, Centrul județean de conducere a intervenției, am alertat și am adus de acasă ofițerii care au încadrat acest comandament și pus în aplicare toate planurile și procedurile de intervenție de la sediul inspectoratului. A fost nevoie de o comunicare continuă cu structuri din patru județe și cu Inspectoratul General. Alertarea forțelor s-a făcut din primele minute de către toate inspectoratele”, a declarat șeful ISU Alba, Dorel Sofica.
Acesta a precizat că a avut de acţionat iniţiat pe o zonă de aproximativ 200 km, care a fost restrânsă la aproximativ 15 km, pe baza deplasării. Tot în acest timp au luat legătura telefonică cu medicul Zamfir. „Tot pe timpul deplasării am reușit să luăm legătura și noi și Clujul și Bihorul și Salvamontul, direct sau prin conferințele realizate de 112, cu domnul doctor Zamfir, și am corelat atât indicațiile date de către structurile specializate care s-au prezentat în raport cu discuția telefonică, cât și descrierea imaginii pe care o vedea pe GPS-ul lui”, a spus Sofica.
Șeful ISU Alba susţine că, din informațiile primite, au dedus că avionul se afla în apropierea Drumului Național 1R (care face legătura între Huedin, din judeţul Cluj şi Albac, în judeţul Alba – n.r.), pe partea dreaptă, la câteva sute de metri de limita județului.
Echipajele de intervenție au ajuns în zona indicată cu circa 30 de minute înainte de lăsarea întunericului. Acestea au căutat până la coada lacului Fântânele, însă nu au găsit nimic.
Pentru a restrânge arealul de căutare, la limita județului Alba cu Cluj s-au format echipe de căutare din Alba, Cluj și Bihor.
„În teren a fost greu să se organizeze forțele participante, au fost și alte dificultăți majore (pe lângă faptul că nu aveau o poziție exactă – n.r.), întunericul și ceața, aceștia nu vedeau capetele coloanei de salvatori. A fost foarte greu și din prisma sistemelor de comunicație. Sunt puține, iar caracteristicile terenului au făcut ca și stațiile noastre asigurate prin releele STS și telefonia mobilă să nu poată fi folosite sau, dacă s-au folosit, au funcționat doar într-o anumită rețea”, a spus Dorel Sofica.
Șeful ISU Alba susţine că nu au încercat să făcă o competiție între județe să vadă care vor ajunge mai repede la victime, iar singura preocupare a fost o cursă contra cronometru pentru a ajunge cât mai repede la locul accidentului.
„Pe la ora 19.38, s-a început o convorbire cu doctorul Zamfir, care a durat o oră și 11 minute. Ofițerul care era în dispecerat a încercat să îl ajute să folosească facilitățile telefonului, inclusiv să descarce o aplicație de pe internet, care să-i permită să posteze o poză sau să ne trimită informaţiile exacte, dar cred că din cauza semnalului slab nu am reuşit să finalizăm acest lucru”, a relatat șeful ISU Alba.
În continuare, cei care țineau legătura cu medicul Radu Zamfir au cerut acestuia să descrie mai amănunțit locul în care este (după ce a spus că se afla într-o pădure rară de brad, i s-a cerut detalii despre grosimea copacilor, orientarea terenului, stratul de zăpadă). În momentul în care au avut fixată o posibilă locație, medicul Zamfir a fost pus în legătură directă cu un localnic.
„Legătura telefonică cu doctorul Zamfir s-a întrerupt la ora 20.50, iar la ora 21 și câteva minute am avut o informație că echipajul a fost găsit de un localnic. Pentru că încă mai erau 10 locații de verificat, am așteptat până când a ajuns un lucrător silvic. La ora 21.15 minute ne-a confirmat localizarea pe Vârful Petreasa, iar atunci am ordonat echipajelor de intervenție să se deplaseze spre locul respectiv”, a adăugat inspectorul Sofica.
Pentru acordarea primului ajutor a fost amenajat un punct medical, situat la o distanță de circa 14 km de locul accidentului, potrivit aceleiaşi surse.
Victimele au fost coborâte de la epavă pe brațe, aproximativ 500 metri, după care cu tractorul și cu mașini off-road până la ambulanță.
La ora 22.58, Aurelia Ion a fost transportată în stop cardio-respirator. Au fost făcute manevrele de resuscitare pe tot parcursul drumului și la punctul medical, iar la ora 00.02 a fost declarată decedată. Alături de aceasta, a fost coborât de pe munte și medicul Zamfir.
Copilotul Răzvan Petrescu și celelalte persoane rănite au fost coborâte cu mașini off-road și transportate la spital.
Trupul neînsuflețit al pilotului Adrian Iovan a fost scos din epavă la ora 4.21, iar la ora 5.15 a fost preluat de SMURD Cîmpeni și transportat la spitalul din Cîmpeni.
Șeful ISU Alba a mai precizat ca la acțiunea de căutare au participat peste 580 de persoane, printre care se aflau medici, salvamontiști, angajați ISU, voluntari, cetățeni etc.
Citeşte şi Accidentul aviatic din Apuseni: Procurorii din Alba audiază persoanele care au informaţii despre modul în care s-a produs tragedia
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News