Connect with us
Advertisement

Actualitate

UPDATE | ACORD între Băsescu şi Ponta: Executivul îşi asumă un nou program de guvernare, iar preşedintele a validat noii miniştri

Publicat

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, miercuri după-amiază, într-o conferinţă de presă, că a ajuns la un acord cu premierul Victor Ponta, iar acesta îşi va asuma un nou program de guvernare. Prin urmare, preşedintele va valida miercuri seară miniştrii din Guvernul Ponta III.

UPDATE: Noii miniştri ai Guvernului Ponta au depus, miercuri seară, jurămintele de învestitură în funcţii, în prezenţa şefului statului, a premierului Victor Ponta, a preşedintelui Camerei şi a vicepreşedintelui Senatului Cristian Dumitrescu. Preşedintele Traian Băsescu le-a spus noilor miniştri, la finalul ceremoniei de depunere a jurămintelor de învestitură în funcţii, că nu le poate oferi şampanie, pentru că premierul a alocat Administraţiei Prezidenţiale un buget mic.

Traian Băsescu susţine însă că este important ca, în acest caz, Curtea Constituţională să se pronunţe, având în vedere că este o situaţie nouă, în care „un partid pleacă de la guvernare (PNL – n.r.) şi vine UDMR”. A subliniat că nu este vorba despre o criză guvernamentală, dar că sunt miniştri trecuţi de Parlament şi în acelaşi timp menţinem miniştri interimari.

Potrivit preşedintelui, „dacă sâmbătă CCR va constata că trebuie un program de guvernare nou, care să includă şi noile înţelegeri la nivelul partidelor, procesul ar fi durat foarte mult, obliga la aşteptare până la depunerea programului, derularea procedurilor parlamentare, inclusiv eventuala moţiune de cenzură. De aceea am ajuns la acest acord, bazat foarte mult pe cuvântul de onoare. Eu m-am angajat ca fac validarea miniştrilor la ora 18.00, decretul a plecat la Monitorul Oficial”.

Citește și Ce conține ACORDUL dintre PSD și UDMR pentru colaborare guvernamentală: Cele mai importante puncte prevăzute în document

La scurt timp după declaraţiile preşedintelui, premierul Victor Ponta a confirmat acordul politic stabilit, dar a precizat că este vorba despre o actualizare a programului de guvernare anunţat în 2012, ce va fi prezentată Parlamentului. A precizat că este vorba de un program politic şi că procedura va avea loc în baza articolului 114 din Constituţie. Articolul respectiv prevede că Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Reamintim că, iniţial, liderii USD au decis ca Executivul să nu schimbe programul de guvernare, aşa cum solicita Traian Băsescu, iar parlamentarii PDL şi cei ai PMP au atacat la Curtea Constituţională hotărârea Parlamentului privind noua componenţă a Executivului. CCR se reuneşte sâmbătă pentru a discuta această sesizare.

Marţi, în şedinţa în plen, parlamentarii au fost de acord cu noua structură a Executivului propusă de premierul Victor Ponta, cu 346 voturi “pentru” şi 192 “împotrivă”. Noii miniştri din Executiv au primit, anterior, avizul comisiilor de specialitate din forul legislativ. Miercuri, la ora 14.00, Gabriel Oprea a fost numit oficial în funcţia de ministru de Interne, după ce şi-a dat demisia din cea de vicepremier.

GUVERNUL PONTA III are patru vicepremieri şi 25 de miniştri. UDMR, care a semnat protocolul de guvernare cu USD (format din PSD, PC şi UNPR), are doi miniştri, un post de vicepremier şi 14 de secretari de stat.

Cum arată Executivul propus de premierul Ponta:

Ministerul Afacerilor Interne – Gabriel Oprea, vicepremier

Ministerul Agriculturii – Daniel Constantin, vicepremier

Ministerul Culturii – Kelemen Hunor, vicepremier

Ministerul Dezvoltării Regionale – Liviu Dragnea, vicepremier

Ministerul Apărării Naţionale – Mircea Duşa

Ministerul Afacerilor Externe – Titus Corlăţean

Ministerul Economiei – Constantin Niţă

Ministerul Educaţiei – Remus Pricopie

Ministerul Finanţelor – Ioana Petrescu

Ministerul Fondurilor Europene – Eugen Teodorovici

Ministerul Justiţiei – Robert Cazanciuc

Ministerul Mediului – Attila Korodi UDMR

Ministerul Muncii şi Familiei – Rovana Plumb

Ministerul pentru Societatea Informaţională –  Alexandru Răzvan Cotovelea

Ministerul Sănătăţii – Nicolae Bănicioiu

Ministerul Tineretului şi Sportului – Gabriela Szabo

Ministerul Transporturilor – Dan Şova

Miniştri delegaţi:

Ministru delegat pentru Buget – Liviu Voinea

Ministru delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism – Florin Jianu

Ministrul delegat pentru Energie – Răzvan Nicolescu

Ministru delegat pentru Ape şi Păduri – Doina Pană

Ministrul delegat pentru Cercetare – Mihnea Cosmin Costoiu

Ministrul delegat pentru Dialog Social – Aurelia Cristea

Ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul – Eugen Nicolicea UNPR

Ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni – Bogdan Stanoevici

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement