Uncategorized
FOTO: Acţiuni organizate la Alba Iulia, cu ocazia Zilei Mondiale a Zonelor Umede. Copii premiaţi pentru desene cu tematica evenimentului
Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba a desfăşurat o serie de acţiuni cu ocazia Zilei Mondiale a Zonelor Umede, sărbătorită pe 2 februarie. Copiii de la Grădiniţa nr. 9 din Alba Iulia au fost premiaţi pentru desene realizate de ei cu tematica semnificaţiei acestor zone în activităţile sociale.
Zonele umede reprezintă habitate unde apa are rol esenţial, fiind stabilite pe baza rolului lor din punct de vedere ecologic, botanic, zoologic, limnologic, hidrologic. Zonele umede fac trecerea de la mediul terestru la mediul acvatic şi sunt unele dintre cele mai productive ecosisteme din lume. Există mai multe tipuri de zone umede: mlaştini, turbării, delte, estuare, bălţile din luncile râurilor. În funcţie de tipul acestora, vegetaţia este reprezentată în general de arbori, arbuşti, ierburi sau muşchi.
Ziua zonelor umede, celebrată în 2 februarie, are tematica, în acest an, “Zonele umede şi Managementul Apei”, cu sloganul “Zonele umede au grijă de ape” şi atrage atenţia oamenilor asupra interdependenţei apei cu zonele umede şi importanţa acestei legături în activităţile sociale, economice, culturale şi de mediu. Zonele umede trebuie înţelese, ca un element de bază atât în cadrul managementului apei, cât şi în cadrul procesului de acces la apă de către populaţie. Rolul lor este multiplu în: controlul inundaţiilor, aprovizionarea stratului subteran de apă, retenţia nutrienţilor şi sedimentelor, purificarea apei, atenuarea schimbărilor climatice. Dispariţia lor ar fi ireparabilă. Astfel, managementul apei şi conceptul privind utilizarea raţională a resurselor de apă, au devenit esenţiale pentru un viitor durabil, au transmis organizatorii.
Desemnarea unei zone umede, ca sit Ramsar, este o recunoaştere a importanţei şi a gestionării adecvate a acelei zone pe plan mondial. În România, la ora actuală există 12 zone umede protejate prin Convenţia Ramsar. La nivelul Spaţiului Hidrografic Mureş se află un sit Ramsar, Lunca Mureşului (suprafaţa de 17.166 ha), în judeţul Arad. În spaţiul hidrografic Mureş există şi alte zone umede care aparţin ariilor protejate pentru protecţia habitatelor şi speciilor care au legătură cu apa.
În perioada 31 ianuarie – 7 februarie, copiii de la Grădiniţa nr. 9 au participat la o acţiune de realizare a unor desene cu tematica Ziua Zonelor Umede. Micuţii au primit diplome, pliante, dulciuri, iar lucrările lor sunt prezentate într-o expoziţie.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News