EVENIMENT
Funcţionari de la Casa de Pensii Alba, cercetaţi de DIICOT pentru pensionări frauduloase. Percheziţii în mai multe județe
Nu mai puţin de 119 persoane sunt cercetate de DIICOT Alba Iulia pentru fals în înscrisuri şi înşelăciune. La această oră se efectuează 17 percheziţii domiciliare în mai multe judeţe ale ţării, printre care şi Alba. Din primele informaţii oferite de oamenii legii, se pare că este vorba despre un grup infracţional care obţinea venituri din pensionări frauduloase. Prejudiciul estimat este de peste 10 miliarde lei.
Directorul Casei Judeţene de Pensii Alba, Alexandru Retegan a declarat în legătură cu această cauză că, „în urma depistării unor nereguli în mai multe dosare, au fost sesizate organele abilitate, care au demarat cercetările. La CJP Alba este vorba despre 15-20 astfel de dosare. În privinţa vinovăţiei angajaţilor CJP, singurii în măsură să se pronunţe sunt oamenii legii”.
Miercuri, în jurul orei 9.30, Retegan a mai declarat că nu ştia care sunt persoanele din cadrul CJP Alba cercetate în acest dosar.
În jurul orei 10.00, directorul CJP Alba a precizat că în acest caz angajaţii instituţiei au sesizat neregulile de la începutul anului şi că au descoperit cărţi de muncă cu file lipite, pentru a ascunde falsul sau adeverinţe cu ştampile false de ITM, din 1999, an în care ITM Alba nu exista. Au fost aduse la sediul DIICOT Alba Iulia trei persoane din Turda, doi bărbaţi şi o femeie, urmând să ajungă şi un grup mai mare, de aproximativ 30 de persoane, din zona Munţilor Apuseni.
În jurul orei 11.00, la sediul DIICOT Alba Iulia a ajuns un bărbat în vârstă, pensionar din Arieşeni. Acesta a declarat că a fost chemat la audieri, cu dosarul de pensie.
La ora 12.00, un alt grup, format din patru bărbaţi din localitatea Ştei, judeţul Bihor a fost adus la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, pentru a fi audiaţi. Bărbaţii au declarat că nu ştiu care sunt acuzaţiile care li se aduc.
Vă prezentăm comunicatul DIICOT în această cauză:
„Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia efectuează cercetări faţă de 119 învinuiţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional nestructurat, prev. de art. 8 din Legea nr. 39/2003, fals material în înscrisuri oficiale, prev. de art. 288 al.1 C.pen. şi înşelăciune, prev. de art. 215 al.1, 2 C.pen.
Acţiunea procurorilor D.I.I.C.O.T. vizează destructurarea unei grupări infracţionale, membrii grupării având drept scop obţinerea de venituri ilicite, din pensionarea frauduloasă a unor persoane şi procurarea unor documente de studii false. Membrii grupării au acţionat pe raza judeţelor Alba, Cluj, Bihor, Arad, Maramureş, precum şi pe raza municipiului Bucureşti.
În vederea descoperirii şi ridicării unor mijloace de probă sunt în derulare, la acest moment, 17 percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Bucureşti – 5 , a municipiului Turda – 3 şi a judeţelor Bihor – 5 , Alba – 2, Teleorman -1 şi Satu Mare – 1.
În sarcina învinuiţilor se reţine că au procurat diplome de studiu false – diplome de bacalaureat, diplome de licenţă, certificate de calificare profesională, în baza acestor diplome, beneficiarii exercitând diverse profesii pentru care nu au calificarea necesară.
Se mai reţine, în sarcina unui număr de 50 de învinuiţi, că au beneficiat în mod ilegal de pensie, la baza întocmirii dosarelor de pensie prezentate Caselor Judeţene de Pensii stând înscrisuri falsificate – cărţi de muncă, adeverinţe de salariat etc.
Dosarele de pensie erau falsificate integral sau parţial de către membrii grupării şi introduse în plată cu complicitatea unor funcţionari din cadrul Casei Judeţene de Pensii Publice Alba. Acţionând în această modalitate, membrii grupării au produs un prejudiciu estimat la peste 10 miliarde lei.
La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia vor fi conduse la audieri 50 de persoane.
Cercetările au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul BCCO Alba, BCCO Bucureşti, BCCO Cluj, BCCO Satu Mare, BCCO Oradea, BCCO Teleorman şi cu sprijinul lucrătorilor din cadrul IJJ Alba. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către DOS Alba”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
atti
miercuri, 21.09.2011 at 17:33
NU MA MIR.AM FOST IN AUDIENTA DE DOUA ORI AM SCRIS LA PARLAMENT DE DOUA ORI, SI TOT AU BATUT JOC DE MINE, DE CEREREA MEA.ACUM SE VEDE CU CE AU FOST OCUPATI.MAFIA CONDUCE TARA.
stefan
sâmbătă, 24.09.2011 at 17:22
Fraude nu sunt numai la casa de pensii ci si la persoane cu handicap (vezi m-tii Apuseni plini de nevazatori care citesc fata ochelari) si la Veteranii de razboi „Regele Ferdinant unde se traficheaza bilete de calatorie si sunt chiar tentative de escrocare a batranilor!
SINGUR
duminică, 13.11.2011 at 14:34
DE CE NU CERCETATI ACHIZITIA CASEI DE PENSII .CINE NU VA LASA?
ACOLO ESTE MAREA FRAUDA IN CADRUL CASEI DE PENSII ACOLO DIRECTORII IONEL MIHAILA SI ION ILEANA AU LUAT MILIARDE SI AU FACUT MARI AVERI
Leonard
joi, 24.11.2011 at 12:44
La FORTUS IASI au iesit la pensie prin frauda nesimtitii care nu aveau dreptul si s-au reangajat ca PFA ( persoane fizice autorizate ).
Acesta este motivul real in tara asta pentru care nu ajung fondurile pentru pensii.
DANI
luni, 20.02.2012 at 15:51
DE CE NU II LUATI PE TOTI LA PURIFICAT DE PE RAZA SECTORULUI 2 CA SUNT FOARTE MULTI PENSIONATI PE CAZ DE BOALA CHIPURILE SPAGA E IN FLOARE.UNDE ESTE JUSTITIA?
vasile
sâmbătă, 19.05.2012 at 12:39
Pensionarii fraudulosi din FORTUS Iasi
https://fortusiasi.blogspot.com