Eveniment
”Administrația” din Transnistria și presa rusă anunță atacuri cu dronă. Cod „roșu” de amenințare teroristă, introdus în regiune
Presa rusă anunță ”explozii în Transnistria” cu două zile înainte de 9 mai, când Rusia sărbătorește Ziua Victoriei sovieticilor asupra naziștilor și când specialiștii se așteaptă la o escaladare a conflictului: ”Au fost văzute drone”, scrie Ria.ru sâmbătă dimineață.
Informația este dublată de autorităţile autoproclamate din Transnistria, teritoriu separatist pro-rus din Republica Moldova, au denunţat sâmbătă noi atacuri cu drone de origine necunoscută, informează EFE.
”În apropiere de localitatea Voronkovo (Vărăncău n.e.) din raionul Rîbniţa, pe locul unui fost aerodrom, au fost detonate patru dispozitive explozive”, a anunţat serviciul de presă al aşa-numitului minister transnistrean de interne pe contul său de Telegram, fără a preciza originea atacurilor.
Potrivit acestuia „în seara de 6 mai, în jurul orei locale 21.40 (18.40 GMT), două dispozitive explozive au fost lansate de o dronă. O oră mai târziu, atacul a fost repetat”.
”O echipă de investigaţie operaţională lucrează la faţa locului. Experţii au adunat rămăşiţele dispozitivului exploziv”, a precizat ministerul, menţionând că nimeni nu a fost ucis sau rănit în incident.
Acesta a precizat că este al doilea atac în localitate, după incidentul din 5 mai, la ora locală 22:20 (19:20 GMT), când două dispozitive explozive au fost lansate de o dronă.
Vărăncău se află la aproximativ cinci kilometri de graniţa cu Ucraina, scrie agerpres.ro.
- ”Potrivit rapoartelor presei, au fost văzute drone. Până acum nu au fost înregistrate victime. În Pridnestrovie, au avut loc anterior trei atacuri teroriste – în clădirea Ministerului Securității Statului al PMR nerecunoscută din Tiraspol, în apropierea unei unități militare din apropierea satului Parkany și în turnul unui centru de radio și televiziune din apropierea satului Mayak.
- Un nivel „roșu” de amenințare teroristă a fost introdus în republică. Comisia locală de anchetă a deschis dosare penale în temeiul articolului „un act terorist comis de un grup de persoane care folosesc arme de foc”.
- Autoritățile locale au spus că urmele presupușilor organizatori ai exploziilor duc în Ucraina. Identitatea lor nu a fost stabilită”, este știrea publicată de Ria.ru.
Situație alarmantă în Transnistria
Situaţia din Transnistria a început să devină tensionată la sfârşitul lunii aprilie, după o serie de împuşcături şi explozii în clădirile guvernamentale şi în infrastructură, despre care responsabili locali susţin că au avut loc de pe teritoriul ucrainean.
Kievul a susţinut că a fost o operaţiune „sub steag fals” a Rusiei pentru pentru a acuza Ucraina de atacuri, precum şi de pregătiri pentru o ofensivă, în timp ce Rusia a calificat incidentele drept o încercare de a atrage acest teritoriu în conflictul armat din Ucraina.
Un comandant în războiul Rusiei din Ucraina a declarat recent că unul dintre obiectivele invaziei ruseşti este crearea unui coridor cu acces în Transnistria, care se învecinează cu oraşul ucrainean Odesa, aminteşte DPA.
Se estimează că Rusia are aproximativ 1.500 de soldaţi staţionaţi permanent în Transnistria pentru a monitoriza o încetare a focului, precum şi vechile depozite de muniţii şi depozite de arme.
Transnistria, regiune cu jumătate de milion de locuitori, majoritatea slavi, a rupt legăturile cu Republica Moldova după un conflict armat (1992-1993) în care a primit asistenţă din partea Rusiei.
În conformitate cu Acordul privind reglementarea paşnică a conflictului transnistrean, semnat în iulie 1992, Rusia a desfăşurat 2.400 de soldaţi pentru a asigura pacea în zonă, dar a redus acest contingent de-a lungul anilor, aminteşte EFE.
Republica Moldova a cerut să adere la Uniunea Europeană, în timp ce Tiraspolul a cerut recunoaşterea independenţei sale după acest pas al Chişinăului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News