Connect with us
Advertisement

Administrație

Administrația din Zlatna, campioană la datorii. Primarul Ponoran este nemulțumit de frecventele controale ale Curții de Conturi

YouTube video

Publicat

Administrația locală din Zlatna  înregistrează în prezent cele mai mari datorii din județ. Potrivit primarului Silviu Ponoran, din lipsa banilor de la Guvern, a căror virare întârzie, firmele care efectuează lucrări în Zltana sunt în pericol să intre în faliment, deoarece restanțele către acestea sunt mult prea vechi. Primarul este nemulțumit și din cauza frecventelor controale ale Curții de Conturi, care monitorizează îndeaproape situația cheltuielilor Primăriei.

„Orașul Zlatna are cele mai mari arierate din județ. Nu știu exact suma totală, dar avem 110 miliarde lei vechi, am avut pe programele multianuale de mediu, 70 de miliarde pe Programul Operațional Regional și vreo 6 miliarde pe lucrări din venitul propriu, dar astea le putem rambursa în fiecare lună. Cele mai grave sunt cele din programele multianuale de mediu, pentru că pentru că noi am semnat o convenție în 2006 cu Ministerul Mediului, prin care aceste programe trebuiau să se încheie în 2010. Din lipsă de fonduri și greutăți pe care le-am avut cu Guvernul Tăriceanu, abia mai târziu am primit acceptul UE și le-a prelungit până în 2012, cu posibilitate de prelungire până în 2013.

Primăria din Zlatna primește în 3 decembrie 2012 fila de plan pentru 2012 cu suma de 180 de miliarde. Eu, știind că trebuie să finalizez aceste programe, în 2012 am dat bice constructorilor să lucreze, dar din luna iulie nu am mai primit bani pe obiective, deoarece s-a schimbat guvernarea. Aceste programe multianuale fac parte din clauza de aderare la Uniunea Europeană, iar în 16 ianuarie 2013 a apărut Ordonanța 20o3 a Guvernului actual, care spune că se prelungesc aceste programe până în 2015, dar în condițiile în care am fost până în ianuarie 2013, eu am considerat că e bine să lucrez, deoarece mai am de pus în operă din valoarea totală de 53 de milioane de euro încă 10 milioane de euro.

Noi am lucrat efectiv pentru că aveam convenția semnată. Acum se pare că s-ar debloca acești bani, dar constructorii sunt înnebuniți, e păcat de anumite firme destul de bune care și-au făcut treaba deși nu i-am plătit o vreme atât de îndelungată. Aceste firme riscă să intre în faliment”, a explicat primarul din Zlatna.

Ponoran a arătat că acești bani ar trebui să vină de la Guvern prin Ministerul Mediului și susține că ministerul a avut la începutul anului această sumă și că el, primind asigurări că vor veni banii, a continuat lucrările. Ulterior însă, banii au fost redirecționați și nu au mai ajuns la Zlatna.

Controale de la Curtea de Conturi la Primăria Zlatna

Silviu Ponoran se arată revoltat și referitor la desele controale pe care Primăria le primește de la Curtea de Conturi. Primarul susține că ultimul control a avut loc în urmă cu două zile: „Am primit și o adresă de la Prefectură, prin care mi se cere să prezint niște acte, contracte de lucrări care au mai fost verificate și de DNA și culmea e că aceste petiții, deoarece a fost depusă o petiție la Prefectură, se transmit și celui în cauză, ca să se poată apăra. Dar eu nu am primit nimic…”. Primarul din Zlatna susține că au fost controlate toate cheltuielile instituției și ale sale personale, dar că nu își face probleme, deoarece are toate actele în regulă.

Acesta este nemulțumit deoarece, în opinia sa, cineva se ține de șicane, afectând activitatea Primăriei. De îndată ce va afla cine este semnatarul petiției depuse la Primărie, Ponoran este hotărât să se adreseze justiției pentru a face dreptate, deoarece susține că angajații săi nu își mai pot desfăşura activitatea din cauza acestor controale, dat fiind faptul că, zi de zi, trebuie scotocească alte și alte acte.

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement