Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Administrația Penitenciarelor: Autorul crimei de la Mediaș avea șanse să fie eliberat și fără legea recursului

agresor medias 1

Publicat

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) precizează că recidivistul din Alba care a comis crima de la Mediaș ar fi dobândit ”vocația pentru a fi analizat în comisia pentru liberare condiționată”, și dacă nu ar fi existat Legea recursului compensatoriu.

Asta în condițiile în care chiar în motivarea judecătorului care a decis eliberarea condiționată a acestuia este invocată Legea recursului compensatoriu.

De altfel, experții în drept și în penitenciare, Cristi Dănileț și Sorin Dumitrașcu, citați de g4media.ro, au explicat că recidivistul care a comis o nouă crimă la Mediaș a ieșit mai repede din penitenciar cu un an și două luni ca urmare a acestei legi.

Vezi și: Mesajul unui fost coleg de pușcărie pentru autorul crimei de la Mediaș: ”Dragă criminalule, sunt șocat dar nu surprins”

Comunicatul Administrației Naționale a Penitenciarelor: 

„În conformitate cu prevederile Noului Cod penal (art. 99-106), Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal (art. 95-97), precum și a completărilor aduse de Legea nr. 169/2017, liberarea condiționată presupune îndeplinirea cumulativă a unor condiții, după cum urmează:
1. Îndeplinirea unei părți (fracții obligatorii) de executat din pedeapsa privativă de libertate stabilită prin hotărârea de condamnare;
2. Conduita corespunzătoare pe durata executării pedepsei (concretizată, în cazul pedepsei închisorii, prin condiția executării pedepsei în regim semideschis sau deschis);
3. Îndeplinirea integrală a obligațiilor civile stabilite de instanță prin hotărârea de condamnare (cu excepția cazurilor în care se dovedește ca persoana condamnată nu a avut nicio posibilitate de a le îndeplini);
4. Convingerea instanței ca persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate.
Observăm, astfel, că instanța de judecată competentă trebuie să facă verificarea îndeplinirii cumulative, în ordinea în care sunt prevăzute, a criteriilor stabilite de art. 99, respectiv 100 alin. (1) lit. (a)-(c) NCP.
Raportat la posibilitatea alocării de beneficii compensatorii potrivit Legii 169/2017, deşi legea a creat acest beneficiu, executarea fracţiei legale nu presupune, însă, operarea de drept a liberării condiţionate.
În acest context, cu referire punctuală la speța supusă atenției publice, menționăm următoarele:
Persoana în cauză, condamnată definitiv la o pedeapsă privativă de libertate de 13 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de Tentativă la Omor deosebit de grav, a fost propusă pentru liberare condiționată la data de 03.05.2018, iar instanța de judecată, în considerarea îndeplinirii cumulative a criteriilor prevăzute de cadrul legal, a dispus punerea în libertate, la data de 22.05.2018.

Facem precizarea că, în eventualitatea în care Legea nr. 169/2017 nu ar fi produs efecte, persoana în cauză ar fi dobândit vocația de a fi analizată în comisia pentru liberare condiționată, la o dată anterioară, respectiv în luna martie 2018“.

Adevărul?

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a căutat să minimalizeze efectele legii recursului compensatoriu, după ce scandalul eliberărilor înainte de termen a ajuns până la şeful statului. Motivarea deciziei de eliberare, a Tribunalului Deva, îl contrazice, însă, pe Tudorel Toader. În hotărâre este invocată această lege.

Experții în drept și în penitenciare, Cristi Dănileț și Sorin Dumitrașcu, au explicat că recidivistul care a comis o nouă crimă la Mediaș a ieșit mai repede din penitenciar cu un an și două luni ca urmare a legii recursului compensatoriu. 

sursă: g4media.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate