Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Administrator de firmă din Blaj, ACHITAT după ce a fost condamnat la închisoare cu executare. Decizie la Curtea de Apel

Publicat

Curtea de Apel Alba Iulia3 Judecată pentru un pejudiciu de un million de euro, o femeie, fost administrator de firmă din Blaj, a fost achitată definitiv, după ce, iniţial, Tribunalul Alba a decis pedeapsă de închisoare cu executare. Daniela Tulea a fost trimisă în judecată în 2011 pentru înşelăciune şi spălare de bani.

În acest dosar, decizia definitivă a fost pronunţată în 6 iulie, de Curtea de Apel Alba Iulia. Cauza a fost trimisă în judecată de procurorii DNA Alba Iulia, acum patru ani, inculpat fiind fostul administrator al societăţii Onix Internaţional SRL Blaj.

Tribunalul Alba a decis, în februarie 2015 condamnarea inculpatei Daniela Tulea la pedeapsa de 3 ani de închisoare în regim de detenţie.

Ulterior, Curtea de Apel a hotărât achitarea acesteia. Motivul achitării este faptul că nu există probe că persoana acuzată de procurori a săvârşit infracţiunea.
Potrivit rechizitoriului, în perioada 2 septembrie 2008 – 16 decembrie 2009, Daniela Tulea, în calitate de administrator al unei societăţi având ca obiect principal de activitate comerţul cu produse nealimentare, a creat un mecanism financiar prin intermediul căruia a indus în eroare două societăţi de factoring, pe care le-a prejudiciat cu suma totală de 5.115.319, 28 lei, echivalentul a 1.249.394,35 euro. În general, contractul de factoring constituie un contract încheiat între o parte (furnizor) şi o altă parte, întreprinderea de factoring (cesionar), prin care furnizorul cedează cesionarului creanţele născute din contracte de vânzare de mărfuri încheiate între furnizor şi clienţii săi.

Mai exact, societăţile de factoring înşelate plăteau anticipat 75% sau 80% din creanţă la remiterea în copie a documentelor contabile prin care se atestă că vânzările de mărfuri ale firmei inculpatei Daniela Tulea s-au realizat în condiţii normale, urmând ca diferenţa să fie achitată după încasarea de către societatea de factoring a facturilor pentru care s-a cedat dreptul de creanţă. Pentru a încasa acel procent plătit anticipat, Daniela Tulea a furnizat societăţilor de factoring facturi fiscale false din care rezulta că ar fi avut de încasat sume de bani care în realitate nu existau ori erau cu mult inferioare celor cuprinse în facturile reale.

O parte din banii obţinuţi în mod fraudulos, respectiv suma de 2.490.921,85 lei, a fost transferată de SC „Onix Internaţional” SRL în alte conturi bancare ale societăţii sau ale unor alte societăţi controlate de către Daniela  Tulea, de unde aceasta fie a retras personal banii, fie i-a folosit chiar pentru a achita diferiţi creditori.

Procurorii DNA mai arată că, pentru a menţine în eroare firmele de factoring, au existat situaţii în care o parte din sumele obţinute prin înşelăciune au fost supuse procesului de reciclare pentru ca la finalul circuitului banii să fie folosiţi spre a se efectua plăţi societăţii de factoring şi pentru a dovedi în continuare ‘bonitatea’ SC „Onix Internaţional” SRL.

Firma Onix Internaţional SRL Blaj a fost închisă, prin declararea falimentului

Toate aceste acuzaţii au fost însă anulate de instanţă.

Din minuta deciziei de la Curtea de Apel: “Admite apelul declarat de inculpata Tulea Daniela împotriva sentinţei penale nr.40/23.02.2015, pronunţată de Tribunalul Alba, în dosarul nr. 3685/107/2011. Desfiinţează integral sentinţa penală atacată, precum ţi încheierea de ţedinţă din data de 14 aprilie 2014, numai sub aspectul dispoziţiei de schimbare a încadrării juridice şi, procedând la o nouă judecată: În baza art. 396 alin. 1 şi 5 din Codul de procedură penală, rap. la art.16 alin. 1 lit. c) din Codul de procedură penală, achită pe inculpata Tulea Daniela sub aspectul săvârţirii infracţiunii de înşelăciune prevăzute de art. 215 alin. 1, 2, 3, 5 din Codul penal din 1969 cu aplicarea art. 13 alin. 1/2 din O.U.G. 43/2002 cu aplicarea art. 41 alin. 2 din Codul penal din 1969. În baza art. 396 alin. 1 şi 5 din Codul de procedură penală rap. la art.16 alin. 1 lit. c) din Codul de procedură penală, achită pe inculpata Tulea Daniela sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare de bani prevăzută de art. 23 alin. 1 lit. a din Legea 656/2002 cu aplicarea art. 41 alin. 2 din Codul penal din 1969. În baza art. 397 din Codul de procedură penală raportat la art.25 alin. 5 din Codul de procedură penală rap. la art.16 alin. 1 lit. c) din Codul de procedură penală respinge acţiunile civile formulate împotriva inculpatei de părţile civile IFN Sterling Factor S.A. Bucureşti (actualul S.C. Sterling Factor SRL Bucureşti) şi S.C. Compania de Factoring S.R.L. Bucureşti. În baza art.275 alin.3 din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat în cursul urmăririi penale şi în primă instanţă, inclusiv diferenţa onorariului raportului de expertiză contabilă, în cuantum de 9697,5 lei, rămân în sarcina statului. Dispune plata din fondurile Ministerului Justiţiei, a sumei de 9697,5 lei, în favoarea expertului contabil Barbu Geanina Liliana, cu titlu de diferenţă onorariu expertiză. Respinge ca nefondat apelul declarat de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia împotriva aceleiaţi sentinţe penale. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi 6 iulie 2015”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax