Actualitate
Admitere în MAGISTRATURĂ 2017: Trei din 18 candidaţi din Alba au fost admişi după probele de concurs. Rezultate definitive, publicate de INM
Institutul Naţional al Magistraturii a publicat rezultatele definitive la la concursul de admitere în magistratură 2017. Cei trei candidaţi din Alba care au reuşit să treacă de proba eliminatorie, din totalul de 18 înscrişi au fost admişi după testările din concurs.
Cei trei candidaţi din Alba care au promovat concursul sunt: Beatrice Lizbeth Mateaş – 7.49, Alexandra Băcilă – 7.16 şi Lucian Petru Şooş – 6.84, toţi înscrişi pentru posturi la judecătorii.
Vezi AICI lista integrală cu rezultate.
Au fost scoase la concurs 85 de posturi de judecător la judecătorii, respectiv 45 de posturi de procuror la parchetele de pe lângă judecătorii. Niciunul nu este disponibil în judeţul Alba, însă 7 dintre ele sunt pe raza de activitate a Curţii de Apel Alba Iulia.
La concursul de admitere în magistratură au avut acces pentru înscrieri persoanele licenţiate în drept, cu vechime în specialitate de cel puţin 5 ani.
Candidaţii admişi după probele din concurs mai trebuie să fie verificați pentru a fi apți din punct de vedere medical și psihologic, respectiv în privința bunei reputații.
În 10 zile, trebuie să depună acte pentru verificarea condiției de bună reputație, la parchetele de pe lângă tribunalele în a căror circumscripție domiciliază: un CV; caracterizarea de la ultimul loc de muncă (în care să fie menționate eventualele sancțiuni disciplinare sau administrative); adeverințe de la primării și administrațiile financiare de la domiciliile din ultimii trei ani din care să reiasă natura și tipul contravențiilor comise și sancțiunile contravenționale aplicate; declarația de propria răspundere privind precizarea domiciliului avut în ultimii trei ani; orice alte înscrisuri pe care le consideră necesare pentru verificarea bunei reputații.
În 9 aprilie 2017 a avut loc proba scrisă eliminatorie, ce constă în testul grilă cu 100 de întrebări, câte 25 din drept civil, drept procesual civil, drept penal şi drept procesual penal. Fiecare răspuns corect valorează un punct şi sunt declaraţi admişi candidaţii care au obţinut minimum 70 de puncte, echivalentul notei 7.
În 23 aprilie a fost testul grilă de verificare a raţionamentului logic – 100 de întrebări la care se punctează răspunsurile şi 20 de întrebări supuse pretestării în condiţii de concurs, ale căror răspunsuri nu se punctează. În această etapă au intrat candidaţii admişi la testul grilă anterior, de verificare a cunoştinţelor juridice. Au fost admişi candidaţii care răspund corect la minimum 30 de întrebări din cele 100 care se punctează.
Nota la prima etapă s-a calculat în raport cu următoarea pondere: 70% – testul grilă de verificare a cunoştinţelor juridice şi 30% – testul grilă de verificare a raţionamentului logic.
Au fost admişi în etapa a II-a, în ordine descrescătoare a notelor, candidaţii în limita numărului dublu de locuri scoase la concurs dacă acesta este mai mare de 100.
A doua etapă de examen a fost interviul, programat în perioada 8-21 mai, care a constat în elaborarea în scris a unei analize cu privire la subiectul extras de către candidat şi susţinerea orală a acestuia şi analiza orală a unei speţe cu elemente de etică specifice profesiei. Nota minimă de promovare a interviului a fost 7.
Nota de la concurs s-a calculat prin suma notelor de la cele două etape, în care 75% este luată în considerare nota de la prima etapă şi 25% interviul.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News