Eveniment
ADMITERE la UAB 2015: De LUNI încep înscrierile la sesiunea de toamnă, LOCURI LIBERE, calendar şi acte necesare
De luni, 7 septembrie, cei care doresc să-şi continue studiile se pot înscrie la Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, în cadrul sesiunii de admitere de toamnă. UAB scoate la concurs 849 de locuri pentru studii de licenţă şi 438 pentru master. Majoritatea dintre acestea sunt însă locuri cu taxă.
Pentru studii de licenţă sunt 60 de locuri libere la buget, majoritatea sunt pentru specializarea Limba şi literatura română – Limba şi literatura engleză (24). Restul sunt la Istorie (6), Finanțe-Bănci (6), Administrarea Afacerilor (2), Contabilitate şi Informatică de Gestiune (2), Măsurători terestre şi cadastru (4), Electronică Aplicată (4). Ingineria mediului (6), Sociologie (6). În ceea ce priveşte locurile cu taxă, cele mai multe sunt disponibile la Drept (86). În total, sunt libere 608 de locuri cu taxă, 181 la ID, 15 locuri pentru candidaţi din Republica Moldova cu bacalaureat în România, respectiv 31 pentru candidaţi de pretutindeni.
La master, cele mai multe locuri, 16, la buget, sunt pentru programul Identităţi regionale în Europa central răsăriteană, restul de 4 sunt la specializări în teologie. Mai sunt 8 locuri pentru candidaţi de pretutindeni şi 418 cu taxă.
Citeşte şi VIDEO: De LUNI, înscrieri la sesiunea de toamnă de admitere la Universitatea din Alba Iulia. Rectorul Daniel Breaz: A crescut cu 10% numărul studenților înmatriculați
Vezi şi ADMITERE la UAB 2015, sesiunea de toamnă: Peste 1000 de LOCURI LIBERE la licenţă şi master, majoritatea cu TAXĂ. Calendar şi înscrieri
Admiterea 2015 (sesiunea de toamnă) se organizează în perioada 7 – 25 septembrie.
CALENDAR:
7 septembrie – 17 septembrie: înscrierea candidaţilor; (cu excepţia zilei de 14 septembrie)
18 septembrie: susţinerea probei scrise şi a probelor de aptitudini/ eliminatorii/ competenţă lingvistică (la specializările unde este cazul); interviuri masterate;
19 septembrie: ierarhizarea candidaţilor pe baza criteriilor de selecţie;
21 septembrie: comunicarea rezultatelor admiterii;
21-25 septembrie: înmatricularea candidaţilor admişi pe locuri finanţate prin granturi de studii şi cu taxă.
Condiţiile şi procedura înscrierii la concursul de admitere
Un candidat dobândeşte dreptul de înscriere la concursul de admitere după achitarea, la casieria Universităţii, a taxei de înscriere la concurs (sau documentele necesare atestării condiţiilor de scutire de la taxa de înscriere). Pentru înscrierea la concurs, candidaţii vor completa o cerere de înscriere (formular tipizat) în care vor înscrie, sub semnătură proprie, toate datele solicitate în formularul respectiv pe baza actelor de studii. Orice eroare sau omisiune în completarea cererii de înscriere, intenţionată sau neintenţionată, intră în răspunderea candidatului, acesta suportând consecinţele ce rezultă din erorile sau omisiunile comise.
La cererea de înmatriculare, candidaţii vor anexa un dosar care va cuprinde următoarele documente:
– diploma de bacalaureat sau echivalentă acesteia, în original;
– cartea de identitate în copie xerox;
– certificatul de naştere în copie legalizată;
– adeverinţă medicală tip, eliberată de Cabinetul şcolar sau medicul de familie;
– pentru candidaţii la specializarea Educaţie fizică şi sportivă este necesar ca pe adeverinţa medicală să fie menţionat dacă este apt pentru efort fizic.
– pentru specializările teologice sunt necesare şi următoarele documente: Binecuvântarea scrisă a ierarhului, Certificatul de botez şi Recomandarea preotului paroh;
– foaia matricolă corespunzătoare anilor de studiu efectuaţi, pentru candidaţii studenţi ai altor instituţii de învăţământ de stat sau particulare, care se înscriu pentru continuarea studiilor în Universitate;
– 2 fotografii tip buletin de identitate.
– dosar tip plic.
Absolvenţii de liceu din promoţia 2014/2015 pot prezenta, în locul diplomei de bacalaureat (dacă aceasta nu a fost eliberată), adeverinţa-tip că au absolvit liceul şi au promovat examenul de bacalaureat.
În cazul în care formularul tipizat al diplomei de bacalaureat sau al adeverinţei-tip menţionată mai sus nu cuprinde rubrici cu notele obţinute de candidaţi la probele examenului de bacalaureat, candidaţii vor aduce o dovadă oficială scrisă din partea instituţiei (liceului) la care au susţinut bacalaureatul, cu menţionarea notelor şi a mediei generale de bacalaureat.
Candidaţii, absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat, care au obţinut distincţii la olimpiade şi concursuri şcolare şi doresc să fie admişi fără concurs vor anexa la cererea de înscriere diploma de premiu, în original sau copie legalizată. Pentru înmatriculare, ei vor trebui să aducă originalul diplomelor pe baza cărora au fost admişi.
Taxa de înscriere la concursul de admitere pentru o facultate este de 150 RON. În cadrul acestei taxe, candidaţii au dreptul să opteze pentru oricare dintre specializările şi formele de învăţământ organizate (zi, învăţământ la distanţă) în facultatea respectivă.
Sunt scutiţi de plata taxelor de înscriere candidaţii proveniţi de la Centrele de plasament. Scutirea de taxe se aprobă pe baza actelor doveditoare depuse de candidat în dosarul de înscriere.
Sunt scutiţi de plata taxelor de înscriere copiii personalului didactic aflat în activitate (profesori, educatori/învăţători, maiştri instructori). Pentru aceasta, candidaţii trebuie să prezinte o adeverinţă din care să rezulte calitatea de cadru didactic a unuia dintre părinţi. Definirea calităţii de cadru didactic se face pe baza prevederilor Legii nr.1/2011 în vigoare la data desfăşurării concursului.
Sunt scutiţi de taxa de înscriere la concursul de admitere şi copiii angajaţilor Universităţii „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia.
Scutirea de la plata taxelor de înscriere se face o singură dată în cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
Scutirea de la plata taxei de înscriere, în condiţiile alineatelor precedente, se aplică doar pentru candidaţii absolvenţi de liceu promoţia 2015.
Pentru anul universitar 2015-2016, Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia are 1.943 de locuri aprobate de minister pentru studiile de licenţă şi 889 pentru master. UAB va avea din acest an cinci facultăţi în loc de patru, specializările de la „Ştiinţe” fiind reorganizate în două Facultăţi – cea de Ştiinţe Economice, respectiv Ştiinţe Exacte şi Inginereşti. Majoritatea locurilor subvenţionate au fost ocupate în prima sesiune. După prima etapă de admitere, au fost înmatriculaţi 1275 de candidaţi, la programele de licenţă şi master. Acestora li se vor adăuga tineri din Republica Moldova şi alte ţări.
Programul de lucru al comisiilor de admitere:
Comisia Centrală – Universitatea ,,1 Decembrie 1918” Din Alba Iulia
Program:
Luni-Vineri: 9.00 – 15.00
Sâmbătă: 9.00-13.00
Universitatea ,,1 Decembrie 1918″ Alba Iulia
Corp C, Str. Unirii nr. 5, etajul I:
Facultatea de Istorie şi Filologie
Facultatea de Ştiinţe Economice
Facultatea de Ştiinţe Exacte şi Inginereşti
Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale
Pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă, înscrierile se fac la sediul Facultăţii, Bd. 1 Decembrie 1918, nr. 13, etajul I
Înscrieri se fac şi la centrele tutoriale:
Centrul Tutorial Deva – înscrieri pentru toate programele de învăţământ la zi şi la distanţă
Liceul ,,Traian” Deva, str. Titu Maiorescu nr. 30, Parter
Luni-Vineri: 10.00 – 15.00
Sâmbătă: 10.00-13.00
Centrul Tutorial Cîmpeni – înscrieri pentru toate programele de învăţământ la zi şi la distanţă
Colegiul Naţional „Avram Iancu” Câmpeni, Str. Oituz, nr. 3
Luni-Vineri: 9.00 – 15.00
Sâmbătă: 9.00-13.00
Centrul Tutorial Turda – – înscrieri numai pentru programele de învăţământ la distanţă
Colegiul ,,Emil Negruţi” Turda, str. Agriculturii, nr. 27, Etajul I
Luni-Vineri: 8.00 – 14.00
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News