Educație
Admitere liceu 2024. Ierarhia absolvenților de clasa a VIII-a va fi publicată miercuri de Ministerul Educației
Ministerul Educației va publica miercuri, 10 iulie, ierarhia absolvenților de clasa a VIII-a la nivel județean și la nivel de București. Reamintim faptul că marți au fost publicate rezultatele finale la Evaluarea Națională 2024.
Ierarhia elevilor de clasa a VIII-a urmează să fie publicată pe site-ul admitere.edu.ro.
Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial o reprezintă media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.
Candidații care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă și au susținut evaluarea națională la limba și literatura maternă respectivă pot opta pentru stabilirea mediei la evaluarea națională fără a lua în calcul rezultatul la proba de limbă și literatură maternă.
Calendarul admiterii la liceu 2024
Potrivit calendarului, în prima etapă a admiterii în învățământul liceal din acest an, completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, se va derula în perioada 11 – 12 iulie, respectiv 15 – 22 iulie.
În același interval este prevăzută completarea fișelor de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a care doresc să participe la admitere în alt județ, respectiv depunerea/transmiterea fișelor, conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere.
În data de 24 iulie 2024 va avea loc repartizarea computerizată a candidaților din seria curentă, precum și a celor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2024 – 2025.
Admitere liceu 2024. Modele FIȘĂ de înscriere
- 1_Model Fișa_Admitere_2024_liceu
- 2_Anexa_la_Fisa_Admitere_liceu 2024_aptitudini
- 3_Fisa_unică_înscriere_învățământ profesional_si_dual_2024
- 4_Fisa_înscriere_candidați IP_ID_rromi_CES_2024
Repartizare computerizată 2024 – departajarea candidaților cu medii egale
Prin excepție, pentru repartizarea computerizată, în cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, aceștia vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii:
- media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a
- nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul evaluării naționale
- nota obținută la proba de matematică din cadrul evaluării naționale
- nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă, în cazul candidaților care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale.
În cazul în care la o unitate de învățământ, pe ultimul loc, există candidați cu opțiunea exprimată pentru acea unitate școlară și care au mediile de admitere, precum și toate mediile menționate egale, atunci toți acești candidați sunt declarați admiși la opțiunea solicitată.
Admitere liceu 2024. Repartizare computerizată. Completarea fișelor de înscriere
Orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită. Numărul redus de opțiuni completate poate conduce la nerepartizarea computerizată a candidatului, a comunicat ministerul.
Înainte de completarea opțiunilor pe fișa de înscriere la liceu, ar fi util să fie întocmită o listă cu specializările pe care le dorește elevul și codurile aferente acestora, recomandă Ministerul Eucației.
Orientativ, se pot verifica ultimele medii de intrare din anii școlari trecuți și poziția elevului în ierarhia județeană.
Liceele și specializările se ordonează în funcție de preferințe.
Este recomandat ca lista să cuprindă un număr mare de opțiuni, iar numărul locurilor corespunzător opțiunilor depășește poziția elevului în ierarhie.
Pentru completarea opțiunilor în fișa de înscriere, codurile specifice fiecărei specializări (din broșura de admitere) se trec în ordinea preferințelor, pe orizontală, în căsuțele din josul paginii.
Potrivit algoritmului de repartizare, calculatorul nu va trece la următorul candidat până când nu verifică toate opțiunile candidatului anterior și acesta este repartizat. De aceea, este important să fie completate cât mai multe opțiuni.
Vezi AICI mai multe recomandări pentru completarea fișelor de înscriere.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News