Connect with us
Publicitate

Actualitate

ADR Centru: „Azi, la școala online, vorbim despre Europa”. Competiție cu premii pentru cadrele didactice din Regiunea Centru

Publicat

”Să vorbim despre Europa” este o activitate online dedicată cadrelor didactice din Regiunea Centru, propusă de Centrul Europe Direct Regiunea Centru, alături de structura gazdă, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru și partenerii din acest proiect. ”Vorbind despre Europa”, prin acest proiect finanțat de Uniunea Europeană, Europe Direct Regiunea Centru își propune să susțină în primul rând cadrele didactice – și în subsidiar elevii – prin acordarea unor premii ce constau în echipamente IT sau vouchere valorice, pe baza cărora dascălii să poată pregăti lecțiile online mult mai ușor și care să crească vizibilitatea informațiilor predate la cursuri. Activitatea este dedicată cadrelor didactice din unitățile de învățământ din Regiunea Centru, iar de aceasta vor beneficia elevii din toate cele șase județe ale Regiunii, accesând mai ușor informațiile furnizate de profesori.

Pentru învățământul românesc, predarea on-line impusă de aceste vremuri pandemice, a venit cu foarte multe provocări. Sunt cerințe de adaptare a lecțiilor pentru un mediu unde nu se mai poate capta și coordona prea ușor atenția copiilor, de adaptare a timpului și resurselor logistice ale părinților la cerințele școlii, de adaptare a copiilor la clase și acomodarea cu prezența virtuală, de adaptare la informații văzute pe un ecran, în lipsa totală a interacțiunii din clasă. Practic, acum toată lumea vorbește în fața unui ecran, iar imaginea, conexiunea la internet, sunetul, sunt resurse foarte importante, calitatea lor putând altera informațiile, afecta atenția și întregul proces de predare-educare-învățare. Atât profesorii, cât și elevii și părinții, au nevoie de reguli clare, de suport din partea autorităților și solidaritate socială dar, mai ales, de voința și dorința de schimbare a celor implicați, pentru a putea desfășura ore online cu un fond consistent în noțiuni transmise și dobândite.

”Există o teamă generalizată a tuturor celor implicați referitoare la viitorul acestor generații, care acum trebuie să își asume și mai mult responsabilitatea studiului individual. Suntem de acord cu profesorii: niciodată clasa online nu va lua locul unei clase din școală, unde elevii stau în bănci și pot discuta direct cu dascălii. Munca online consumă altfel de energie și timp, iar satisfacțiile nu sunt aceleași, lipsesc sentimentele și reacțiile elevilor. Însă, adaptarea eficientă la această situație va lăsa în urmă mai multă maturitate, adaptare la nou și probleme, modernizare, fiind astfel pentru fiecare dintre noi o lecție. Până la urmă, ar fi bine să fim conștienți că în 10 ani vor exista meserii despre care acum nici măcar nu se vorbește, bazate pe aceste interacțiuni tot mai frecvente în mediul virtual. Există resurse online și platforme, instrumente educaționale, iar profesorii trebuie să facă eforturi de a lucra alături de copii, de a propune metode și exerciții care să-i provoace. Dorim să venim în sprijinul lor, prin această activitate online, oferind un sprijin pentru cel puțin 10 cadre care au nevoie de echipamente mai bune, iar la cerere le putem oferi și suportul echipei noastre”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

În mediul online lecțiile trebuie pregătite cu mare atenție, materialele la fel, iar a da un feedback constructiv este obligatoriu. Online-ul este un mediu nou, mai ales pentru profesori, iar studiul individual și implicarea la cursuri este o provocare pentru tineri. Se pare că a venit vremea ca profesorii să fie învățați de elevi, cum să utilizeze aplicațiile, pentru a putea utiliza corespunzător noile mijloace tehnologice, folosite la predarea lecțiilor. Mediul online impune trecerea de la predarea prin expunere, sau, mai rău, dictare, la adaptarea informațiilor prin utilizarea de aplicații. Astfel, exercițiile cu manualele clasice se transformă în prezentarea de informații succinte, care trebuie să aibă esență atrăgătoare. Pentru un format interactiv al lecțiilor, care să fie plăcute și interesante pentru copii, devine esențială utilizarea echipamentelor IT. În același timp, nu se poate preda și învăța online fără abilități tehnologice, adică abilități informatice de bază, fără abilitatea de a lucra cu aplicații software, sau abilitatea de căutare  pe internet, respectiv fără competențe pentru predarea asincron/sincron. Nu în ultimul rând, sunt foarte importante competențele de comunicare online: familiarizare cu platformele de comunicare și respectarea regulilor de comunicare online, pentru a se asigura legătura cu toți beneficiarii și partenerii actului educațional. Centrul Europe Direct Regiunea Centru vine în sprijinul profesorilor, în primul rând prin oferirea de materiale informative și prin suport de specialitate, dacă au nevoie. Iar acest concurs permite și oferirea unor instrumente utile: tablete simple sau grafice, camere video și microfoane, în funcție de nevoile lor.

Acum, online-ul impune păstrarea unui echilibru. Copiii au nevoie să fie în contact cu cineva și profesorul/dascălul își asumă acest rol pe parcursul predării online, dând astfel dovadă și de solidaritate și empatie. Sarcinile de lucru, proiectele individuale sau în grupuri, concursurile și jocurile sunt metode care acum susțin o mai bună înțelegere a noțiunilor predate și o implicare mai mare a elevilor.

Informații background competiție:

Perioadă derulare – 28.10.2020 – 4.12.2020.

Cine se poate înscrie: Competiția este dedicată cadrelor didactice din Regiunea Centru, respectiv din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.

Ce activități trebuie realizate: Profesorii trebuie să susțină o lecție pe teme europene, pornind de la informațiile puse la dispoziție de Centrul Europe Direct Regiunea Centru. Dacă dascălii doresc ca la respectiva lecție să participe și reprezentanții organizatorului, vor preciza într-un e-mail, transmis cu informațiile necesare, precizate mai jos. La finalul orei, elevii vor primi un link pentru un chestionar la care să răspundă, pe câteva noțiuni despre UE, dar și un feed-back despre felul în care percep educația online. Pentru a se înscrie în competiție – fără participarea reprezentanților Europe Direct Regiunea Centru – profesorii transmit un link, un scurt video sau două trei imagini cu elevii din cadrul orei respective, precum și o scurtă descriere a principalelor subiecte dezbătute și reacții ale copiilor.

Cum se pot înscrie profesorii: Pe adresa de e-mail europedirect@adrcentru.ro dascălii vor transmite o notificare cu nume, clasa la care predau, data programată pentru lecția pe teme europene, precum și, dacă consideră necesar, solicitarea de participare a reprezentanților Centrului. După realizarea lecției, se vor transmite imaginile și scurta descriere solicită la punctul anterior.

Regulamentul și anexele competiției pot fi consultate aici: Regulament Concurs profesori

Anexa 1Tematica europeană și resurse de documentare.

Anexa 2Ghid Conduită cursuri online, elaborat de Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate