Actualitate
ADR Centru: Campus de învăţământ la Arieşeni din fonduri Regio. Ateliere pentru specializări profesionale, cantină şi spaţii de cazare pentru elevi şi profesori
La Arieşeni, în cadrul Şcolii Generale din localitate va fi înfiinţat un campus profesional şi modern, pentru a asigura oportunități de studiu, în ateliere specializate, în domeniul prelucrării lemnului, în cel al industriei alimentare, dar și în specializări pentru HoReCa, utile pentru turismul rural din Munții Apuseni. Proiectul „Campus învățământ profesional și tehnic” este cel mai mare din mediul rural, pe domeniul destinat infrastructurii de educație, de la nivelul întregii regiuni Centru și asigură finalizarea unor investiții la unitatea de învățământ din Arieșeni, demarate încă din anul 2006.
Proiectul este finanţat de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru cu peste 18,83 milioane de lei. Fondurile nerambursabile solicitate, în valoare de aproape 12 milioane lei vor fi asigurate din bugetul Programului Operaţional Regional, prin domeniul major de intervenție 3.4.
Vor fi achiziționate echipamente școlare pentru dotarea școlii la standarde europene și se vor construi atelierele necesare specializărilor profesionale. Se va renova sala de sport, se vor crea noi facilități în campus, prin amenajarea cantinei și îmbunătățirea condițiilor de cazare pentru elevi, urmând a fi create spații de cazare profesori. Tot din bugetul proiectului s-au prevăzut fonduri pentru finalizarea lucrării de intervenție asupra clădirii căminului de elevi și pentru finalizarea lucrării de intervenție asupra clădirii cantinei, precum și a rețelei de utilități.
Contractul de finanțare al proiectului „Campus învățământ profesional și tehnic” a fost semnat la sediul ADR Centru din Alba Iulia, de primarul comunei Arieșeni, Marin Vasile Jurj şi directorul general al ADR Centru, Simion Crețu
Timp de 18 luni se vor efectua diverse lucrări de intervenție, reparație, extinderi și achiziții de echipamente. Bugetul total al proiectului este de 18,37 milioane lei, din care 11,99 milioane lei sunt fondurile nerambursabile solicitate. Contribuția solicitantului o constituie suma cheltuielilor neeligibile, precum și 0,28 milioane lei contribuția la cheltuielile eligibile. Din fondurile proiectului se va realiza îmbunătățirea domeniilor de pregătire profesională prin patru specializări profesionale și tehnice.
„De rezultatele acestui proiect, peste un an și jumătate, se vor bucura și vor beneficia toți cei peste 300 de elevi, care frecventează acum școala generală și, poate, noi elevi ce vor dori să studieze într-o școală reabilitată, ce va avea facilități de cazare și studiu moderne. Aș dori însă să îi anunț pe cei interesați că se va relansa în curând acest domeniu de finanțare nerambursabilă destinat reabilitării școlilor. Vor fi însă eligibile doar acele unități de învățământ la care deja au fost începute lucrările de reabilitare, tocmai pentru a putea fi finalizate până la finele anului 2015, data la care se va încheia Programul Regio. În următoarele zile se va lansa forma finală a Ghidului Solicitantului și se vor putea depune noi cereri de finanțare, dacă sunt îndeplinite condițiile și criteriile de eligibilitate. Toate aceste informații se găsesc pe site-ul www.regio-adrcentru.ro și îi vom ține la curent pe cei interesați prin anunțuri prin mass-media, internet, sau prin comunicări directe cu reprezentanții administrației publice locale din Regiunea Centru”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.
”Am pornit de la ideea de a crea premizele necesare pentru asigurarea serviciilor esențiale pentru populație, contribuind astfel la atingerea obiectivului european al coeziunii economice și sociale, prin îmbunătățirea infrastructurii serviciilor de educație. În principal, de rezultatele acestui proiect, de o unitate de învățământ complet reabilitată, vor beneficia copii aparținând grupurilor de populație dezavantajate. Practic, prin acest proiect, vrem să ne ținem tinerii acasă și să-i educăm, să le asigurăm condiții pentru a se putea angaja, în urma calificărilor obținute, în zona Munților Apuseni, fie în industria lemnului sau industria alimentară, fie în domeniul serviciilor turistice”, a declarat Marin Jurj, primarul comunei Arieșeni.
Până în prezent prin domeniul major de intervenție 3.4 s-a finanțat reabilitarea și dotarea a 33 de unități de învățământ de care beneficiază peste 10 000 de elevi sau studenți. Un număr de 17 proiecte au fost deja finalizate și peste 18 milioane de euro s-au decontat de către ADR Centru pentru investiții în lucrări de extindere, modernizare, refacerea rețelelor de apă, electricitate și încălzire, precum și în dotarea lor cu echipamente It, echipamente profesionale specifice specializărilor școlare și mobilier școlar.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
ActiveNews
joi, 06.03.2014 at 16:40
Doar prin astfel de investitii vom putea dezvolta Romania. Bravo!