Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

ADR Centru: Lista obiectivelor istorice reabilitate cu fonduri Regio. 110% grad de contractare pe una dintre priorităţile POR 2014-2020

Publicat


obiectiveHarta obiectivelor istorice şi culturale ale Regiunii Centru, a căror reabilitare se finanţează din fondurile Regio 2014-2020 alocate prin Axa Prioritară 5 a programului, include multe locaţii demne de vizitat. Vor fi restaurate şi conservate 19 obiective turistice, cu finanţare din cadrul POR 2014-2020 şi se vor adăuga celorlalte şapte proiecte prin care obiective de mare interes din Regiunea Centru au fost puse în valoare cu sprijinul fondurilor Regio în perioada 2007-2013.

Cu un grad de contractare de peste 110% pe acest domeniu, beneficiarii proiectelor de revitalizare a patrimoniului cultural din Regiunea Centru au la dispoziţie fonduri nerambursabile în valoare de peste 170 milioane lei, cu 20 milioane lei mai mult decât bugetul alocat iniţial, pentru conservarea, restaurarea, promovarea şi introducerea în circuite turistice a obiectivelor istorice astfel reabilitate.

„Avem un grad de contractare mai mare decât bugetul alocat deoarece ştim din experienţă că, la proiectele care se vor realiza prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, se vor înregistra economii la bugetele previzionate, aspect va asigura resurse financiare suficiente pentru toate proiectele. în urmă cu cinci luni am semnat primul proiect de finanţare la nivel naţional, pe Programul Operaţional Regional 2014-2020. Atât primul, cât şi al doilea erau proiecte de restaurare a obiectivelor de patrimoniu, ambele din Regiunea Centru. în acest fel s-a lansat contractarea pe POR 2014-2020, în mod oficial, la nivel naţional. în decurs de 5 luni am semnat contractele de finanţare pentru 19 obiective istorice de patrimoniu din fiecare judeţ al regiunii, unde se vor derula lucrări de restaurare şi reabilitare. Alte 13 obiective rămân în lista de rezervă a acestei axe de finanţare. Pornind de la faptul că aceste proiecte s-au depus în perioada octombrie-noiembrie 2016 şi în mai puţin de 4 luni au trecut de etapele de evaluare şi am semnat contractele de finanţare, putem spune că, măcar din acest punct de vedere, procedurile de lucru pe program sunt mai eficiente”, a domnul Simion Creţu director general ADR Centru.

În perioada 2007-2013, la nivelul Regiunii Centru, din fonduri europene nerambursabile gestionate de ADR Centru au fost susţinute investiţiile la obiective reprezentative, realizându-se reabilitarea Cetăţii Vauban din Alba lulia, a cetăţilor din Rupea, Târgu Mureş şi Mediaş, punerea în valoare a 18 biserici fortificate din patru judeţe ale Regiunii Centru, dar şi reabilitarea Bisericii Evanghelice şi a Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale din Sibiu. Cele şapte proiecte prin care s- au reabilitat 24 de biserici sau cetăţi în perioada precedentă au dispus de un buget total de peste 124 milioane lei. Prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 cu o sumă totală de peste 170 milioane lei – mai mare cu 37% decât în perioada precedentă – se vor reabilita 19 obiective culturale, biserici, ansamble muzeale, cetăţi şi alte clădiri de patrimoniu din Regiunea Centru.

Încă 13 astfel de obiective din întreaga regiune, a căror valoare totală este de peste 36,5 milioane lei, sunt vizate de cererile de finanţare aflate acum pe listele de rezervă ale acestei priorităţi de investiţii şi ar putea fi contractate până la sfârşitul acestui an. După anul 2020, când se vor finaliza lucrările de reabilitare, vor fi mult mai atractive, pentru publicul larg, obiective ca Palatul Principilor din Alba lulia şi Palatul Culturii din Târgu Mureş, Cetăţile din Făgăraş şi Râşnov, Ansamblul muzeal al Ţinutului Secuiesc din Sfântu Gheorghe, Muzeul de Ştiinţele naturii din Târgu Mureş şi cel Municipal din Gheorgheni, precum şi bisericile deosebite, de rit ortodox, evanghelic sau catolic din Cisnădie, Aiud, Saschiz, Odorheiu Secuiesc, Sibiu şi alte localităţi din Regiunea Centru.

Lista completă a proiectelor contractate de pe această prioritate de investiţii o puteţi consulta AICI. În curând, va fi disponibilă şi secţiunea ’’Harta proiectelor” ce se vor finanţa prin POR 2014-2020, alături de proiectele finanţate în perioada 2007-2013, monitorizate de ADR Centru.

Proiect „Sprijin acordat în perioada 01.06.2015 – 31.12.2017 pentru OI din cadrul ADR Centru în implementarea, monitorizarea, informarea şi comunicarea la nivel regional a POR 2014 – 2020, respectiv pentru închiderea POR 2007 – 2013”, cu o valoare totală de 29.552.859,00 lei, din care contribuția FEDR este de 50%, adică 14.776.429,50 lei.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

SFÂNTUL NICOLAE: De ce Moșul apare pe un cal alb. Semnificații ale sărbătorii din 6 decembrie

Publicat

Se spune că Moș Nicolae vine pe un cal alb, iar Moș Crăciun într-o sanie trasă de reni. Cunoscut și sub numele de Sân-Nicoară, despre Sfântul Nicolae se spune că păzește soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el, pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte, unde va lăsa lumea fără căldură și lumină. […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO-VIDEO: INCENDIU la Vințu de Jos. Acoperișul unei case, mistuit de flăcări

Publicat

Un incendiu a izbucnit joi seara, în jurul orei 21:35, la acoperișul unei case aflate în localitatea Vințu de Jos. Potrivit ISU Alba, Garda de Intervenție Sebeș în cooperare cu SVSU Vințu de intervin pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case în localitatea Vințu de Jos. UPDATE, ora 22:25 – Potrivit […]

Citește mai departe
Publicitate

AIUD

FOTO: Gala performerilor, la Aiud. Elevii olimpici și profesorii pregătitori, premiați de autoritatea locală. LISTA

Publicat

Excelența în educație a fost apreciată și recompensată joi, în cadrul Galei Performerilor, la Aiud. Elevii unităților de învățământ din municipiu care au obținut rezultate excepționale la olimpiadele școlare naționale și internaționale dar și profesorii care i-au pregătit au fost recompensați de autoritatea publică locală. Potrivit reprezentanților Primăriei Aiud, recompensa financiară s-a acordat conform HCL […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: INCENDIU la Alba Iulia. Un autoturism a luat foc, pe strada Arnsberg

Publicat

Un incendiu a izbucnit joi seara la compartimentul motor al unui autoturism aflat pe o stradă din municipiul Alba Iulia. Potrivit ISU Alba, Detașamentul de Pompieri Alba Iulia intervine pentru lichidarea unui incendiu aparut la compartimentul motor al unui autoturism în municipiul Alba Iulia pe strada Arnsberg. Pompierii intervin cu o autospecială de stingere cu […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate