Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Agenţii de ocupare a forţei de muncă nu vor mai putea percepe tarife de mediere de la românii care vor să lucreze în străinătate. Proiect aflat în dezbatere publică


Publicat

Agenţii de ocupare a forţei de muncă nu vor mai putea percepe tarife de mediere, comisioane, garanţii sau orice alte taxe de la cei care solicită locuri de muncă în străinătate şi vor fi obligaţi să încheie toate contractele şi în limba română, potrivit unui proiect de lege elaborat de MMFPSPV.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a pus în dezbatere publică un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate.

Una dintre cele mai importante modificări se referă la interzicerea perceperii de către agenţii de ocupare a forţei de muncă de la solicitanţii locurilor de muncă atât a unor tarife de mediere, comisioane, garanţii sau orice alte taxe, inclusiv cele pentru transport, în contextul efectuării serviciilor de mediere a angajării cetăţenilor români în străinătate, cât şi a unor sume de bani pentru operaţiuni conexe sau accesorii medierii.

Agenţii de ocupare a forţei de muncă sunt cei care desfăşoară activităţi de mediere a angajării cetăţenilor români cu domiciliul în România care solicită să lucreze pe baza ofertelor ferme de locuri de muncă transmise din străinătate de persoane juridice sau fizice, în calitate de angajator, sau de parteneri de mediere străini.

În situaţia interpunerii unor parteneri de mediere străini, între agentul de ocupare a forţei de muncă şi angajatorul străin, obligaţiile stabilite prin proiectul de act normativ şi de contractul de mediere pentru agent se menţin până la încheierea de către persoana mediată a contractului individual de muncă.

„Interpunerea partenerilor de mediere sau a altor categorii de intermediari români, între agentul de mediere român, persoana mediată şi angajator este interzisă”, se arată în proiect.

Activităţile de mediere a angajării cetăţenilor români în străinătate constau, în principal, în: constituirea unei baze de date privind solicitanţii de locuri de muncă şi ofertele ferme de locuri de muncă în străinătate, identificarea locurilor de muncă oferite de angajatori din străinătate sau de parteneri de mediere străini, publicarea locurilor de muncă şi a condiţiilor de ocupare a acestora pe pagina web a societăţii, preselecţia sau selecţia candidaţilor, procesarea documentelor solicitanţilor locurilor de muncă din străinătate şi întreprinderea oricăror demersuri pentru angajarea persoanelor selectate pe locurile de muncă oferite.

Pentru activitatea de mediere a angajării, agenţii de ocupare vor fi obligaţi să încheie în formă scrisă, cu cetăţenii români care solicită să lucreze în străinătate numai contracte de mediere, iar aceste servicii se vor fără perceperea de tarife de mediere, comisioane, garanţii sau orice alte taxe, inclusiv cele pentru transport, de la solicitanţii locurilor de muncă.

”Perceperea unor sume de bani pentru operaţiuni conexe sau accesorii medierii, în principal traduceri de acte, consultanţă şi îndrumare pentru angajare, sprijin pentru redactarea unor documente necesare angajării (curriculum -vitae, scrisoare de intenţie sau de motivaţie), examinare medicală şi psihologică, testare a aptitudinilor şi abilităţilor, preselecţie, instruire şi formare, sau orice alte activităţi în legătură cu angajarea sau căutarea unui loc de muncă, este interzisă”, se mai arată în proiectul de act normativ pus în dezbatere publică.

Pentru a putea desfăşura activitatea de mediere a angajării cetăţenilor români în străinătate agenţii de ocupare a forţei de muncă trebuie să îndeplinească cumulativ mai mult multe condiţii: să fie înregistraţi la ITM în a cărui rază teritorială îşi au sediul, să aibă încheiate cu persoane juridice/fizice ce au calitate de angajator, sau parteneri de mediere străini, contracte care conţin oferte ferme de locuri de muncă, să dispună de spaţiul şi dotările necesare pentru buna desfăşurare a activităţii şi să aibă încadrat în muncă personal care face dovada experienţei în recrutare de personal.

Proiectul mai prevede că după înregistrarea la ITM, agenţii de ocupare a forţei de muncă vor organiza o bază de date care să cuprindă ofertele ferme de locuri de muncă din străinătate (trebuind precizate, printre altele, datele de identificare ale angajatorului, durata ofertei, funcţia, meseria sau ocupaţia şi tariful orar, salariul lunar, moneda în care se efectuează plata), informaţii referitoare la condiţiile de ocupare a locurilor de muncă şi datele de identificare ale solicitanţilor locurilor de muncă, precum şi datele referitoare la calificările şi aptitudinile acestora.

Pentru ţările în care contractele individuale de muncă se încheie în formă scrisă, agenţii de ocupare a forţei de muncă au obligaţia de a asigura încheierea acestora şi în limba română, înainte de plecarea salariatului din România, şi au obligaţia de a păstra, la sediul social sau la sediile secundare, o copie în limba română a contractului individual de muncă, pe care îl vor pune la dispoziţia inspectorilor de muncă.

Agenţii care nu respectă prevederil legale vor putea fi sancţionat cu amenzi cuprinse între 3.000 şi 20.000 de lei sau chiar cu retragerea certificatului de înregistrare şi imposibilitatea desfăşurării activităţii pentru o perioadă de doi ani, în cazul în care legislaţia este încălcată în mod repetat.

Proiectul de act normativ va fi în dezbatere publică până în 16 iulie.

sursa: mediafax.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

Iluminatul stradal din satele aparținătoare municipiului Aiud va fi modernizat. Proiectul inițiat de Primărie, aprobat de AFM

Publicat

pixabay manfredrichter

Administrația locală din Aiud a câștigat un proiect pentru modernizarea iluminatului stradal din satele aparținătoare municipiului. Valoarea proiectului, finanțat de Administrația Fondului de Mediu (AFM), este de peste 2,4 milioane de lei.

„Administrația Fondului de Mediu (finanțatorul proiectului) a publicat lista proiectelor aprobate pentru modernizarea iluminatului public, iar municipiul Aiud se află printre acestea.

Valoarea proiectului (cheltuieli eligibile + cheltuieli neeligibile) este de 2.408.369,60 lei”, au transmis marți reprezentanții Primăriei Aiud.

Obiectivele proiectului sunt:

 •  Achiziționarea şi instalarea unui număr de 645 corpuri de iluminat cu LED cu eficienţă energetică ridicată;
 • Achiziţionarea şi instalarea sistemului de dimare/telegestiune care permite reglarea fluxului luminos la nivelul întregului obiectiv de investiţie.

Reprezentanții administrației locale reamintesc că se află deja în implementare proiectul privind modernizarea iluminatului public din urbanul municipiului.

Această nouă finanțare înseamnă că toți locuitorii municipiului Aiud (urban și rural) vor beneficia de un iluminat public modern.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Momentul în care o casă a fost luată de ape în Bihor. Județul se află sub un Cod Roșu de inundații

Publicat

O casă modulară a fost luată de furia apelor, marți seara într-un sat din județul Bihor, județ care se află sub un cod roșu de alertă hidrologică și pericol de inundații. 

Imaginile în care casa este luată de apă au fost suprinse în satul Cociuba Mică, comuna Pietroasa.

Momentul în care Crişul Pietros dislocă imobilul construit din materiale prefabricate a fost surprins într-o înregistrare video chiar de salvatorii ISU Crişana, care anterior au ajutat familia care locuia acolo să se mute.

La recomandarea autorităţilor, cei doi părinţi şi patru copii s-au dus din timpul zilei la nişte rude, de teamă că apele râului vor distruge casa, aflată aproape de Criş.

Aşa cum s-a văzut, îngrijorarea a fost întemeiată: marţi seară, apele învolburate ale râului au luat casa pe sus şi au dus-o la vale.

Într-o cotitură a râului, construcţia modulară s-a spart şi a fost complet distrusă.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Inundațiile fac prăpăd la Arieșeni după ce Arieșul Mare a ieșit din matcă. 50 de familii din satul Galbena, izolate

Reamintim că și în județul Alba, inundațiile au produs pagube. În satul Galbena, în urma distrugerii podului care face legătura între DN 75 și satul respectiv, 50 de familii sunt momentan izolate și nu mai au pe unde să iasă pe DN75, au declarat reprezentații autorităților locale pentru alba24.ro.

sursă: ebihoreanul.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Teste de screening gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin, la Policlinica din Alba Iulia. Condiții de testare

Publicat

Policlinica Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia oferă teste de screening gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin.

Femeile care doresc să efectueze acest tip de testare, se pot prezenta, fără programare, la policlinica spitalului.

Consultația medicală, testarea screening și consilierea se efectuează cu prezentarea pacientei la Policlinica din Alba Iulia.

Locația este situată pe strada Mușețelului, numărul 2.

Pacientele trebuie să aibă vârste cuprinse între 25 și 64 de ani

Testările se efectuează în fiecare zi de joi, între orele 15.00 – 17.00, în cabinetul numărul 26, etajul 2.

Detalii suplimentare puteți primi la numărul de telefon 0766467252.

Femeile care au contraindicații nu pot fi testate

Exemple de contraindicații:

 • prezintă absența congenitală a colului uterin;
 • prezintă histerectomie totală pentru afecțiuni benigne;
 • au diagnostic stabilit de cancer de col uterin;
 • au diagnostic stabilit pentru alte forme de cancer genital.

Scopul programului este prevenirea si combaterea cancerului de col uterin.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 12,3 milioane de lei pentru reabilitarea acoperișurilor și planșeelor la corpurile Palatului Principilor din Alba Iulia

Publicat

Acoperișurile și planșeele peste etaj la corpurile A, B, C, D, F și G din cadrul ansamblului Palatul Principilor din Alba Iulia vor fi reabilitate printr-o investiție de peste 12,3 milioane de lei. 

Primăria Alba Iulia a lansat marți, 18 mai, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru lucrări de reabilitare/restaurare pentru obiectivul de investiție „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a ansamblului Palatul Principilor din Alba Iulia – reabilitarea acoperișurilor și planșeelor peste etaj la corpurile A, B, C, D, F și G”.

Citește și VIDEO REPORTAJ: Incursiune în Palatul Principilor din Alba Iulia. Stadiul lucrărilor și când ar putea fi terminată restaurarea

Valoarea totală estimată este de 12.398.647,95 de lei, fără TVA. 

Intervențiile propuse la corpurile A, B, C, D, F si G ale Palatului Principilor, se referă la:

 • eliminarea cauzelor de infiltrații de apă meteorică (înlocuire învelitori , înlocuire sistem de colectare și evacuare ape meteorice etc.),
 • eliminarea atacului biologic la nivelul tuturor subansamblurilor structurale și nestructurale,
 • reabilitarea și consolidarea zidăriilor de la nivelul podului și a șarpantei,
 • înlocuirea planșeelor din lemn degradate,
 • reabilitarea acceselor și scărilor din pod.

Necesitatea realizării acestei investiții rezultă din starea tehnică actuală a acoperișurilor și implicit a elementelor arhitecturale și de rezistență asupra cărora nu s-a mai intervenit de o perioadă mare de timp.

Pentru reabilitarea/restaurarea acoperișurilor prin proiect se propun următoarele lucrări principale de bază:

 • eradicarea atacurilor biologice
 • consolidarea elementelor structurale existente
 • demolarea parțială a unor elemente structurale existente
 • introducerea unor elemente structurale suplimentare

Potrivit caietului de sarcini, în prezent starea de conservare a șarpantei la diferite corpuri prezintă diferențieri semnificative. Corpurile C, G și F prezintă cea mai bună stare de conservare. La aceste corpuri degradările biologice au fost produse de fungi și apar cu precădere în zona doliilor și hornurilor.

La corpurile A și B se întâlnesc cele mai extinse zone degradate produse de fungi. Lipsa de ventilație și de încălzire din aceste spații a contribuit la evoluția atacurilor și a dus la prăbușirea planșeelor. De la nivelul planșeelor atacul s-a extins în zidăria de cărămidă situată sub cosoroabe și apoi la lemnul din cosoroabe, grinzișori, capete de corzi. Cosoroabele sunt cele mai afectate elemente ale șarpantei, iar modul lor de așezare pe zidăria de cărămidă și esența din care sunt confecționate le-a crescut vulnerabilitatea.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate