Connect with us
Advertisement

Economie

Agresiunile asupra pădurarilor pedepsite la fel ca pentru jandarmi și polițiști. Legea a fost votată în Camera Deputaților

Publicat

Camera Deputaților, for decizional, a adoptat în 7 decembrie, proiectul de lege creat pentru a reduce numărul violențelor asupra pădurarilor care sesizează sau împiedică tăierile ilegale de lemn.

Documentul prevede pedepse cu închisoarea mai mari pentru cei ce agresează personalul silvic aflat în desfășurarea atribuțiilor de serviciu.

Potrivit noii legi, și faptele de ultraj comise „asupra personalului silvic învestit cu exercițiul autorității publice, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate”.

Pentru a reduce numărul acțiunilor violente asupra pădurarilor care sesizează sau împiedică tăierile ilegale de lemn, parlamentarii  au stabilit pedepse cu închisoarea majorate pentru cei ce agresează personalul silvic aflat în desfășurarea atribuțiilor de serviciu.

Pedeapsa de ultraj majorată cu jumătate în cazul agresării pădurarilor

Până acum, doar cei ce agresează polițiști sau jandarmi aflați în serviciu pot primi pedeapsa pentru respectiva infracțiune de ultraj majorată cu jumătate.

După cum stabilește legislația penală din țara noastră, ultraj înseamnă, printre altele, amenințarea, lovirea sau alte violențe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul îndreptate împotriva “unui funcționar public care îndeplinește o funcție ce implică exercițiul autorității de stat”.

Vezi și: Pădurarul care apare în ancheta RECORDER, snopit în bătaie după apariția reportajului

În plus, sunt sancționate la fel atât acțiunile îndreptate asupra bunurilor funcționarilor publici, în scop de intimidare sau de răzbunare (de pildă, spargerea casei, incendierea mașinii etc.), cât și acțiunile ce vizează un membru de familie al acestora.

De-a lungul anilor, au fost propuse, în funcție de evenimentele din respectiva perioadă, pedepse majorate pentru ultrajul împotriva mai multor categorii de angajați.

De exemplu, ar fi trebuit ca pedepse majorate să se aplice și atunci când era vorba despre agresarea gărzilor de corp, agenților de pază, portarilor sau profesorilor și medicilor, dar proiectele ce conțineau măsurile nu au mai ajuns să se aplice.

Proiectul de lege prevede completarea categoriilor de personal cu referire la care legiuitorul a incriminat limite superioare ale pedepselor, pentru omor, actele de agresiune / sau amenințare săvârșite asupra acestora, în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, prin adăugarea personalului silvic (infracțiunea de “Ultraj – în forma prevăzută și pedepsită de art. 257 alin. (4) din Codul penal).

Proiectul de lege se va aplica după publicarea în Monitorul Oficial.

6 pădurari omorâți și peste 700 agresați de infractorii silvici

Potrivit inițiatorului, ministrul Mediului, Tanczos Barna, proiectul este motivat în primul rând de intensificarea fără precedent a cazurilor de agresiuni fizice / psihice, îndreptate împotriva personalului silvic care își face doar datoria, prin îndeplinirea în mod corespunzător a atribuțiilor de serviciu, pentru apărarea integrității fondului forestier național.

În ultimii ani, apărând pădurea, 6 pădurari au fost omorâți, iar peste 700 de pădurari, tehnicieni și ingineri silvici au fost atacați de infractorii surprinși în timp ce tăiau ilegal sau sustrageau material lemnos, suferind agresiuni și vătămări corporale grave, amenințări cu moartea, precum și distrugerea unor bunuri (mașini, locuințe, anexe gospodărești, etc)

Foto: Răzvan Cenușă, pădurarul care a avut curajul să apară într-un reportaj realizat de Recorder, snopit în bătaie ulterior.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement