Educație
Agresorii profesorilor riscă pededepse mai mari cu o treime. Cadrele didactice primesc statut de autoritate publică
Profesorii și directorii din învățământul preuniversitar primesc statut de autoritate publică și vor beneficia de protecția acordată similar funcțiilor de autoritate publică. O propunere legislativă în acest sens a fost adoptată luni, de Senat. Documentul prevede pedepse mai mari cu o treime pentru agresarea personalului didactic.
Proiectul de „Lege privind învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi de control cu exerciţiul autorităţii publice pe timpul şi în legatură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu” a fost adoptat luni, 3 februarie, de Senat – camera decizională, cu 75 de voturi pentru şi 24 împotrivă.
Proiectul este contestat de părinți și elevi pentru că, în opinia acestora, statutul de autoritate publică oferă profesorilor un avantaj în situațiile de conflict dintre elevi și profesori: „avantaj care, deși în aparență pare a fi un lucru pozitiv, va avea efecte grave în sistem, constituind o pârghie pe care, elevii, în momentul de față nu o au, deși cazurile în care elevii sunt victime ale abuzurilor în mediul școlar sunt mai numeroase”, au spus elevii în scrisoarea trimisă președintelui Klaus Iohannis în octombrie 2019.
Ce prevede, pe scurt, proiectul care conferă cadrului didactic autoritatea unui funcționar public
Noul statul al profesorilor va fi similar cu cel al magistratilor sau al polițiștilor
Asta înseamnă că toate cadrele didactice vor trebui să lucreze până la 8 ore pe zi, dar nu vor mai avea voie să facă meditații. De asemenea, vor întocmi și rapoarte către superiorii lor, către directori și inspectori școlari.
Totodată, funcționarii publici sunt sancționati mai aspru pentru faptele lor, iar același lucru se va întampla și în cazul profesorilor.
Regulile se schimbă și pentru cei care vor agresa profesorii. Sancțiunile vor fi drastice, asupra elevilor, care nu se vor bucura de prezumția de nevinovăție, pentru că „în cursul procedurii legale, faptele sesizate, în scris, de personalul didactic se bucură de prezumție relativă de veridicitate, până la proba contrară”, potrivit art. 4 din forma finală a proiectului adoptat luni de Senat.
Agresorii cadrelor didactice riscă pedepse mai mari cu o treime decât în mod normal, în cazul violenței fizice sau verbale, prevede noua lege. Dacă în prezent cel care amenință un profesor poate primi până la un an de închisoare, în baza noii legi pedeapsa ajunge la un an și patru luni, potrivit documentului. Cu aceeași pedeapsă se sancționează faptele precizate mai sus, dacă privesc un membru de familie al persoanei care ocupă o funcție didactică de conducere sau de îndrumare și control.
În cazul lovirii sancțiunile sunt și mai mari, de până la doi ani și jumătate de închisoare.
Dacă vinovatul are mai puțin de 14 ani, atunci nu va răspunde penal, iar în cazul celorlalți minori pedeapsa se înjumătățeste.
Prevederile principale ale legii de învestire a profesorilor cu autoritatea de funcționar public:
„Personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control se bucură de:
- respect și considerație față de persoana sa și față de profesie din partea beneficiarilor primari, secundari și terțiari ai educației, precum și din partea celorlalți salariați ai unității;
- un climat de ordine, disciplină și respect, în timpul desfășurării actului educațional în contexte formale, neformale și informale;
- autoritatea de a lua decizii oportune, care să îi permită să mențină un mediu adecvat în timpul procesului de predare-învățare-educare, dar și pe parcursul desfășurării de activități extrașcolare;
- susținerea părinților sau reprezentanților legali ai beneficiarilor primari ai educației, în realizarea actului educațional;
- dreptul de a aplica sancțiuni disciplinare beneficiarilor primari, conform regulamentului de organizare și funcționare al unității de învățământ;
- protecție juridică adecvată;
- sprijin și implicare din partea autorităților, inclusiv a celor care au atribuții în domeniul învățământului, pentru asigurarea tratamentului;
- beneficiul campaniilor desfășurate la nivel național și local, de către autoritățile administrației publice, pentru creșterea considerației și prestigiului social”, potrivit art. 2 al proiectului adoptat final de Senat pe 3 februarie 2020.
Actul normativ va fi trimis președintelui României, pentru promulgare.
sursa: senat.ro, realitatea.net
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News