Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

AJPIS ALBA: Scăderi dramatice ale numărului de copii care primesc alocații de stat. Plăţile s-au redus cu 12% faţă de anul trecut

Publicat

alocatie copii

O statistică a Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS)  Alba arată că, în ultimul an, numărul copiilor care primesc alocație de stat a scăzut cu aproximativ 8.000, respectiv 12%. De asemenea, scăderi considerabile s-au înregistrat nu doar la numărul alocațiilor, ci și la valoarea acestora. Printre cauzele care au generat aceste scăderi se numără reducerea natalității, depășirea vârstei de acordare a alocațiilor, dar și schimbarea politicilor sociale ale Guvernului.

Datele statistice ale AJPIS Alba valabile la sfârşitul lunii martie a anului 2014 arată că, în ultimul an, numărul copiilor care primesc alocaţie de stat a scăzut cu 8.263 copii, de la 64.602 la 56.339, sumele plătite pentru aceste alocaţii scăzând şi ele de la peste 3.900.000 lei la aproximativ 2.400.000 lei.

În condiţiile în care cuantumul alocaţiilor de stat pentru copii nu a suferit vreo modificare în această perioadă, „scăderea cu 8.263 a numărului de copii care primesc alocaţie de la stat arată că acei copii care au depăşit vârsta sau nu mai îndeplinesc conditiile de acordare până la care statul le acordă alocaţia sunt mai mulţi decât aceia care beneficiază în prezent de această subvenţie”, a explicat directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Alba, Flaviu Cozuc.

De asemenea, o altă posibilă cauză a acestei scăderi este şi reducerea natalităţii, care s-a accentuat în ultimii ani. Prin analizele efectuate în comparaţie cu anul calendaristic anterior, pe care AJPIS Alba le desfăşoară de anul trecut, impactul fenomenelor sociale la nivelul judeţului poate fi foarte bine observat. Statisticile arată că în perioade de declin economic, când incertitudinile, stresul şi lipsa locurilor de muncă își pun amprenta asupra vieții populației, numărul naşterilor scade foarte mult.

Conform analizei AJPIS Alba de la sfârşitul lunii martie, sumele aferente alocaţiilor pentru susţinerea familiei plătite de stat au crescut cu peste 19%, în timp ce numărul mediu al beneficiarilor este mai mic cu aproape 11%. În această perioadă, sumele plătite drept ajutoare sociale au crescut, la nivelul judeţului Alba, cu puţin peste 20%, în condiţiile în care numărul beneficiarilor a scăzut ușor, cu circa 5%, motivul acestor diferenţe fiind legat de modificarea cuantumului, atât al alocației pentru susținerea familiei, cât și al ajutorului social, ce a fost stabilită de Guvern în ultimul an. Nu în ultimul rând, în ceea ce priveşte alocaţiile de plasament, plătite prin AJPIS Alba, la sfârșitul lunii martie s-a înregistrat o scădere, atât a numărului mediu de beneficiari, cât şi a sumelor plătite, de aproximativ 6%, respectiv 7%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Sumele plătite de AJPIS Alba în martie 2014 pentru alocații, indemnizații de creștere a copilului, stimulente de inserție, indemnizații pentru persoanele infectate cu HIV/SIDA, ajutoare sociale, indemnizații de handicap sau de însoțitor al persoanei cu handicap și subvenții alocate asociațiilor și fundațiilor care prestează servicii sociale au scăzut, per total, față de luna martie a anului 2013, cu 12,37%, iar numărul mediu total al beneficiarilor a scăzut cu 9,18%.

„Pe lângă sprijinirea categoriilor de persoane vulnerabile, prin politicile sociale pe care le adoptă, Guvernul României urmărește asigurarea unui echilibru, în așa fel încât populația care are nevoie de sprijinul autorităților, să fie ajutată cât mai mult și cât mai eficient. Încă de când am început să facem comparații între datele statistice din anul curent și cele din anul anterior, am înțeles cât de utilă este o astfel de analiză, pentru observarea modului în care evoluează societatea, dar și a direcției spre care aceasta se îndreaptă, din toate punctele de vedere”, a mai precizat directorul Flaviu Cozuc.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax