Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ajutoare de minimis pentru agricultorii care au înregistrat pagube din cauza fenomenelor hidrometeorologice. Beneficiari și cuantumul sprijinului financiar

Publicat

pamant strat porumb grau recolta camp agricultura Fermierii care au înregistrat pagube la culturile agricole în urma inundaţiilor şi a condiţiilor meteo nefavorabile din perioada ianuarie-august 2014 vor primi sprijin de la stat. În Monitorul Oficial din 6 mai a fost publicată H.G. nr. 293/2015 privind acordarea unor ajutoare de minimis în acest sens, în sectorul vegetal.

Hotărârea de Guvern instituie o schemă de ajutor de minimis, potrivit prevederilor Regulamentului (UE) nr. 1.408/2013 al Comisiei din 18 decembrie 2013 privind aplicarea articolelor 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis în sectorul agricol, denumit în continuare Regulament de minimis în sectorul agricol.

Totodată, prevederile prezentei scheme de ajutor de minimis se aplică pentru toate suprafeţele afectate de fenomene hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada ianuarie – august 2014 şi dovedite prin procese-verbale de constatare a pagubelor produse.

Schema de ajutor de minimis nu se aplică următoarelor categorii de ajutoare:

– ajutoarelor a căror valoare este fixată pe baza preţului sau a cantităţii de produse cumpărate sau introduse pe piaţă;

– ajutoarelor destinate activităţilor legate de export către ţări terţe sau către alte state membre, respectiv ajutoarelor direct legate de cantităţile exportate, ajutoarelor destinate înfiinţării şi funcţionării unei reţele de distribuţie sau destinate altor cheltuieli curente legate de activitatea de export;

– ajutoarelor condiţionate de utilizarea cu precădere a produselor naţionale faţă de produsele importate.

Schema are ca scop acordarea de ajutoare de minimis întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru compensarea pierderilor datorate fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada ianuarie — august 2014 asupra culturilor agricole/culturilor în spaţii protejate/plantaţiilor pomicole/viticole.

De asemenea, acordarea compensaţiilor are la bază procesele-verbale de constatare a pagubelor produse.

Beneficiari, criterii de eligibilitate, cuantumul sprijinului financiar şi modalitatea de acordare a ajutorului

Beneficiarii schemei de ajutor de minimis sunt întreprinderile/întreprinderile unice care exploatează culturi agricole/culturi în spaţii protejate/plantaţii pomicole/viticole, şi care, după caz:

– depun cereri de ajutor în baza prezentei hotărâri, în calitate de producători agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis potrivit prevederilor Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol sau în calitate de producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare, sau în calitate de producători agricoli persoane juridice, precum şi oricăror forme asociative cu/sau fără personalitate juridică constituite potrivit legii;

– au cereri de ajutor înregistrate la direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în baza Hotărârii Guvernului nr. 865/2014 privind aprobarea schemei „Ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice manifestate în perioada ianuarie – august 2014 care se acordă în agricultură, în sectorul vegetal”.

Ajutoarele de minimis se acordă beneficiarilor care îndeplinesc următoarele condiţii cumulative de eligibilitate:

– sunt înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ – teritorială se află suprafeţele cu culturile agricole/culturi în spaţii protejate/plantaţiile pomicole/viticole, afectate de fenomenele hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada ianuarie – august 2014;

– deţin procese – verbale de constatare a pagubelor;

– nu au beneficiat de ajutoare de minimis în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 606/2014 privind aprobarea schemei „Ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada aprilie—iulie 2014 asupra culturilor agricole în spaţii protejate” care se acordă în agricultură, în sectorul vegetal, în cazul întreprinderilor/întreprinderilor unice care solicită acordarea ajutorului de minimis prevăzut de prezenta hotărâre pentru culturi în spaţii protejate.

Valoarea sprijinului financiar acordat prin schema de ajutor de minimis se exprimă sub forma unei subvenții. Cuantumul maxim al sprijinului financiar este următorul:

– grâu, porumb, sorg, floarea-soarelui, rapiță, orz, secară, triticale, ovăz, soia, orzoaică – 335 lei/ha;

– legume în câmp, pepeni – 610 lei/ha;

– cartof – 700 lei/ha;

– plantații pomicole – 1.200 lei/ha;

– plantații viticole – 500 lei/ha;

– sfeclă de zahăr – 400 lei/ha;

– lucernă, muștar, tutun – 250 lei/ha;

– căpșuni – 300 lei/ha;

– culturi în spații protejate – 1.200 lei/ha.

Sprijinul financiar prevăzut se calculează pentru fiecare beneficiar în funcție de suprafața/suprafețele cu care este înscris în procesul-verbal de constatare a pagubelor.

Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăși echivalentul în lei al sumei de 15.000 de euro pe durata a 3 exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual și în cele două exerciții financiare precedente.

De prevederile acestei Hotărâri urmează să beneficieze un număr de peste 7.500 de producători agricoli, resursele financiare necesare, în sumă de 28,229 milioane lei, fiind asigurate de la bugetul de stat. Ajutoarele de minimis se plătesc întreprinderilor într-o singură tranșă, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement