Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ajutoare de minimis pentru agricultorii care au înregistrat pagube din cauza fenomenelor hidrometeorologice. Beneficiari și cuantumul sprijinului financiar


Publicat

pamant strat porumb grau recolta camp agriculturaFermierii care au înregistrat pagube la culturile agricole în urma inundaţiilor şi a condiţiilor meteo nefavorabile din perioada ianuarie-august 2014 vor primi sprijin de la stat. În Monitorul Oficial din 6 mai a fost publicată H.G. nr. 293/2015 privind acordarea unor ajutoare de minimis în acest sens, în sectorul vegetal.

Hotărârea de Guvern instituie o schemă de ajutor de minimis, potrivit prevederilor Regulamentului (UE) nr. 1.408/2013 al Comisiei din 18 decembrie 2013 privind aplicarea articolelor 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis în sectorul agricol, denumit în continuare Regulament de minimis în sectorul agricol.

Totodată, prevederile prezentei scheme de ajutor de minimis se aplică pentru toate suprafeţele afectate de fenomene hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada ianuarie – august 2014 şi dovedite prin procese-verbale de constatare a pagubelor produse.

Schema de ajutor de minimis nu se aplică următoarelor categorii de ajutoare:

– ajutoarelor a căror valoare este fixată pe baza preţului sau a cantităţii de produse cumpărate sau introduse pe piaţă;

– ajutoarelor destinate activităţilor legate de export către ţări terţe sau către alte state membre, respectiv ajutoarelor direct legate de cantităţile exportate, ajutoarelor destinate înfiinţării şi funcţionării unei reţele de distribuţie sau destinate altor cheltuieli curente legate de activitatea de export;

– ajutoarelor condiţionate de utilizarea cu precădere a produselor naţionale faţă de produsele importate.

Schema are ca scop acordarea de ajutoare de minimis întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru compensarea pierderilor datorate fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada ianuarie — august 2014 asupra culturilor agricole/culturilor în spaţii protejate/plantaţiilor pomicole/viticole.

De asemenea, acordarea compensaţiilor are la bază procesele-verbale de constatare a pagubelor produse.

Beneficiari, criterii de eligibilitate, cuantumul sprijinului financiar şi modalitatea de acordare a ajutorului

Beneficiarii schemei de ajutor de minimis sunt întreprinderile/întreprinderile unice care exploatează culturi agricole/culturi în spaţii protejate/plantaţii pomicole/viticole, şi care, după caz:

– depun cereri de ajutor în baza prezentei hotărâri, în calitate de producători agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis potrivit prevederilor Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol sau în calitate de producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare, sau în calitate de producători agricoli persoane juridice, precum şi oricăror forme asociative cu/sau fără personalitate juridică constituite potrivit legii;

– au cereri de ajutor înregistrate la direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în baza Hotărârii Guvernului nr. 865/2014 privind aprobarea schemei „Ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice manifestate în perioada ianuarie – august 2014 care se acordă în agricultură, în sectorul vegetal”.

Ajutoarele de minimis se acordă beneficiarilor care îndeplinesc următoarele condiţii cumulative de eligibilitate:

– sunt înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ – teritorială se află suprafeţele cu culturile agricole/culturi în spaţii protejate/plantaţiile pomicole/viticole, afectate de fenomenele hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada ianuarie – august 2014;

– deţin procese – verbale de constatare a pagubelor;

– nu au beneficiat de ajutoare de minimis în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 606/2014 privind aprobarea schemei „Ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada aprilie—iulie 2014 asupra culturilor agricole în spaţii protejate” care se acordă în agricultură, în sectorul vegetal, în cazul întreprinderilor/întreprinderilor unice care solicită acordarea ajutorului de minimis prevăzut de prezenta hotărâre pentru culturi în spaţii protejate.

Valoarea sprijinului financiar acordat prin schema de ajutor de minimis se exprimă sub forma unei subvenții. Cuantumul maxim al sprijinului financiar este următorul:

– grâu, porumb, sorg, floarea-soarelui, rapiță, orz, secară, triticale, ovăz, soia, orzoaică – 335 lei/ha;

– legume în câmp, pepeni – 610 lei/ha;

– cartof – 700 lei/ha;

– plantații pomicole – 1.200 lei/ha;

– plantații viticole – 500 lei/ha;

– sfeclă de zahăr – 400 lei/ha;

– lucernă, muștar, tutun – 250 lei/ha;

– căpșuni – 300 lei/ha;

– culturi în spații protejate – 1.200 lei/ha.

Sprijinul financiar prevăzut se calculează pentru fiecare beneficiar în funcție de suprafața/suprafețele cu care este înscris în procesul-verbal de constatare a pagubelor.

Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăși echivalentul în lei al sumei de 15.000 de euro pe durata a 3 exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual și în cele două exerciții financiare precedente.

De prevederile acestei Hotărâri urmează să beneficieze un număr de peste 7.500 de producători agricoli, resursele financiare necesare, în sumă de 28,229 milioane lei, fiind asigurate de la bugetul de stat. Ajutoarele de minimis se plătesc întreprinderilor într-o singură tranșă, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.

sursa: avocatnet.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Am avut o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor pentru a pregăti deschiderea de pe 15 iunie

Publicat

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit, miercuri seara, despre stadiul epidemiei de coronavirus în România și despre măsurile care fi luate în perioada următoare. ”Am avut o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor și pe 10, 11 vom da un răspuns pentru a se putea pregăti pentru deschiderea de pe 15 iunie” a spus Tătaru.

„Noi vrem să ajungem la zero și să pregătim un evantual val doi. Nu o să oprim la zero numărul de cazuri noi.

După 15 octombrie, ne gândim că ar putea apărea. Manifestarea bolii ține de mai mulți factori, de organism, de afecțiunile organismului, de contextul în care apare, de comunitatea în care apare. Ține de momentul în care îl depistăm. Decesele pe care le-am avut sunt la cei cu comorbidități.

În mijloacele de transport există un risc dacă rețeaua de climatizare nu a fost dezinfectată.

Am avut o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor și pe 10, 11 vom da un răspuns pentru a se putea pregăti pentru deschiderea de pe 15 iunie”, a anunțat Nelu Tătaru.

Sursă: B1 TV

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Amenzi de la 1.500 lei la 3.000 lei de persoană pentru munca suplimentară ilegală: decizie finală în Camera Deputaților

Publicat

pensii bani

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la legea care modifică Codul muncii şi care se referă la sancţionarea nerespectării dispoziţiilor privind munca suplimentară.

Camera Deputaţilor este decizională în acest caz.

Prin respingerea cererii de reexaminare, legea a rămas în forma sa iniţială. Aceasta prevede că „nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară să fie sancţionată contravenţional cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoană identificată”.

Preşedintele Iohannis a formulat o cerere de reexaminare pentru această lege din considerentul că „ar trebui să se clarifice dacă înăsprirea sancţiunii pentru încălcarea dispoziţiilor privind munca suplimentară vizează doar situaţia urmărită de iniţiatori – cea a prestării orelor suplimentare dincolo de limita legală prevăzută de art. 114 din Codul muncii – sau se referă/se aplică şi altor situaţii ce pot reprezenta încălcări ale Codului muncii”.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Furtul de puieți din pădure, pedepsit cu închisoarea sau cu amendă. Reguli noi pentru fondurile forestiere, adoptate în Senat

Publicat

Senatorii au adoptat, miercuri, un proiect legislativ care prevede sancţiuni diferite – de la amenzi până la pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 7 ani – pentru ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate, scrie Agerpres.

Proiectul va merge la Camera Deputaţilor, decizională.

Totodată, constituie infracţiune „furtul de puieţi sau lăstari, care au fost tăiaţi sau scoşi din rădăcini, din pădure, din perdelele forestiere de protecţie, din terenuri degradate care au fost ameliorate prin lucrări de împădurire, precum şi a oricăror altor produse specifice fondului forestier naţional”.

Proiectul, iniţiat de parlamentari de la USR, PNL, PSD şi independenţi, mai propune amenajarea de poteci şi trasee pentru plimbare şi alergare, cu condiţia să fie realizate numai din pământ, lemn şi pietriş.

„Potecile şi traseele pentru mers, alergare şi biciclete pot fi realizate numai din pământ, lemn şi pietriş. Realizarea lor nu face obiectul scoaterii definitive/ocupărilor temporare din fondul forestier naţional, nu necesită autorizaţie de construcţie şi este permisă numai în situaţia în care nu implică tăieri de arbori, defrişări şi se realizează din pământ, lemn şi pietriş”, se arată în expunerea de motive.

Se instituie un nou principiu care vizează „valorificarea ca lemn fasonat”, măsură ce va fi realizată etapizat şi „permite valorificarea superioară a lemnului, permite ca volumul de lemn care se valorifică şi care se transportă să fie determinat precis prin măsurători pe fiecare piesă şi reduce semnificativ tăierile ilegale prin imposibilitatea emiterii de avize de însoţire a materialelor lemnoase de către operatorul economic atestat care realizează prestaţia”.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.46/2008 – Codul silvic face parte din categoria legilor organice, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.

Surse: Agerpres, Hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Harta calității apei în județul Alba, realizată de Recorder. Două comune au probleme mari, iar în alte 14 nu există rețea

Publicat

Recorder a realizat o hartă a apei contaminate din satele României. În peste 800 de comune ale țării curge apă nepotabilă, fără ca oamenii să fie anunțați, au constatat reporterii publicației. 

În județul Alba, două localități au probleme mari la calitatea apei: Lunca Mureșului și Mogoș, în timp ce în alte 14 comune nu există rețea de apă. 

Conform analizelor efectuate de DSP Alba în 2019, în Lunca Mureșului s-au înregistrat depășiri la indicatorul ”nitrați”.

Mai grav este la Mogoș, unde analizele arată că apa furnizată oamenilor, conform analizelor realizate în 2019, înregistrează depășiri la indicatorii: E.coli, enterococi, bacterii coliforme. Harta unde pot fi văzute toate localitățile din județ este disponibilă AICI

După ce intrați pe link, selectați județul Alba (stânga sus).

Harta nu cuprinde și situația rețelelor mari, cum sunt cele din orașe.

”Prin Legea apei potabile, statul român se obligă să verifice periodic calitatea apei care curge la robinetul fiecărui cetățean conectat la o rețea publică autorizată.

Legea prevede analize periodice ale apei din rețele, realizate atât de operatori (primării sau firme private), cât și de Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din fiecare județ. Aceeași lege stabilește parametri de potabilitate a căror depășire este interzisă, acest lucru însemnând că apa poate pune sănătatea oamenilor în pericol.

În zonele rurale, aceste analize impuse prin lege se fac mult mai rar decât la orașe, iar de cele mai multe ori rezultatele nu le sunt comunicate cetățenilor nici măcar atunci când parametrii de potabilitate sunt depășiți.

Am hotărât să facem noi treaba autorităților și am solicitat DSP-urilor din fiecare județ să ne comunice rezultatele ultimelor seturi de analize efectuate la rețelele de apă din mediul rural. După o muncă de două luni, am centralizat rezultatele din 1.568 de localități de pe tot cuprinsul țării și am alcătuit o hartă cu toate informațiile, astfel încât fiecare cetățean să poată afla ce fel de apă consumă” au scris cei de la Recorder, într-un articol de investigație.

Rezultatele centralizate de Recorder arată 892 de comune în care s-au înregistrat depășiri la indicatori precum amoniu, nitriți sau bacterii de natură fecală.

Este o situație extrem de gravă, care arată eșecul statului român într-una dintre cele mai importante misiuni stabilite prin Constituție: în loc să-și protejeze cetățenii, le pune sănătatea în pericol.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate