Connect with us
Advertisement

Educație

Ajutor de 200 de euro pentru elevii și studenții care nu îşi permit să-şi cumpere un calculator, în 2023. Schimbări propuse

Publicat

Elevii și studenții până în 26 de ani vor putea primi și în acest an 200 de euro pentru achiziția de calculatoare. O noutate o reprezintă faptul că a crescut venitul brut pe membru de familie, pentru a intra în posesia banilor.

Concret, anul trecut, venitul brut pe membru de familie trebuia să fie mai mic sau egal cu 250 de lei. Pentru acest an a fost propus plafonul de 500 de lei, potrivit unui proiect pus în dezbatere publică de Ministerul Educației.

Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea Normelor metodologice pentru aplicarea Legii nr. 269/2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare a fost publicat în dezbatere în data de 17 februarie.

Potrivit documentului, programul de acordare a unui ajutor financiar intitulat „EURO 200” va continua și în anul 2023.

Legea 269/2004 prevede că „plafonul se indezează anual, prin hotărâre a Guvernului, în funcție de indicele de creștere a prețurilor de consum”. Plafonul a fost indexat în anul 2018 de la 150 de lei la 250 lei venit brut lunar pe membru de familie. Astfel, luând în considerare evoluția indicelui prețului de consum comunicat de Institutul Național de Statistică în perioada 2022 decembrie – 2004 iunie, respectiv IPC = 239,41, s-a propus un plafon de 500 lei.

Care sunt condițiile pentru a beneficia de ajutorul de 200 de euro pentru achiziția unui calculator

Potrivit proiectului de HG, se propune ca beneficiarii să fie persoane care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) sunt elevi/studenți în învățământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani;

b) au un venit brut pe membru de familie mai mic sau egal cu 500 lei;

Potrivit Hotărârii nr. 1.294 din 13 august 2004, pentru a obține ajutorul financiar, beneficiarii vor completa o cerere-tip pe care o depun la unitatea/instituția de învățământ la care este înscris elevul/studentul. Această cerere va fi completată de studentul care solicită acest ajutor ori, în cazul elevilor, de un părinte.

Documentele necesare

Cererea-tip va fi însoțită de următoarele documente:

  • copie a certificatului de naștere sau a actului de identitate al elevului/studentului, iar în cazul elevilor, împreună cu o copie a actului de identitate al părintelui/ocrotitorului legal, precum și a actului care să dovedească calitatea de ocrotitor legal, după caz;
  • copii ale certificatelor de naștere sau ale actelor de identitate, după caz, ale celorlalți membri ai familiei;
  • adeverință de la instituțiile de învățământ/unitățile din care să rezulte calitatea de elev sau student a celorlalți frați/surori;
  • acte doveditoare, în original, privind veniturile membrilor familiei.
  • declarație pe propria răspundere a părintelui, tutorelui, reprezentantului legal sau a ocrotitorului legal, după caz, sau dată personal de către persoanele cu vârsta mai mare sau egală cu 18 ani, în sensul că venitul brut lunar pe membru de familie se încadrează în plafonul prevăzut și că dispun de diferența de bani pentru achiziționarea unui calculator cu o configurație minimă standard.
  • adeverință eliberată de către unitatea de învățământ din care să rezulte media generală/calificativul din anul școlar anterior depunerii cererii pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare, pentru toți elevii, cu excepția elevilor clasei I;
  • adeverință eliberată de către unitatea de învățământ din care să rezulte numărul de absențe nemotivate din anul școlar anterior depunerii cererii pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare, pentru toți elevii, cu excepția elevilor clasei I;
  • adeverință eliberată de către instituția de învățământ din care să rezulte că studentul a promovat minimum 45 de credite în anul universitar anterior depunerii cererii pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare, pentru toți studenții, cu excepția studenților din anul I.

Configurația minimă recomandată a calculatoarelor

Prin prezentul act normativ se propune următoarea configurație minimă recomandată a calculatoarelor pentru achiziționarea cărora se acordă ajutor financiar potrivit Legii nr. 269/2004:

a) pentru desktop – procesor cu frecvență nominală minimum 3.0 GHz; HDD minimum 500 GB sau SSD minim 240 GB; RAM tip DDR3 sau DDR4 minimum 8 GB; monitor LCD sau LED cu diagonală minimum 18.5“ și rezoluție minimum 1920 x 1080; tastatură, mouse optic; cameră WEB;

b) pentru laptop sau notebook, ultrabook sau dispozitive echivalente – procesor cu minimum 2 nuclee; RAM tip DDR3 sau DDR4 minimum 8 GB; HDD minimum 500 GB sau SSD minimum 240GB; diagonală minimum 14“; rezoluție minimum 1.366 x 768; cameră WEB.

Ce culoare vor avea bonurile valorice

De asemenea, în anul 2023 se impune modificarea modelului bonului valoric pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea achiziţionării de calculatoare. Măsura este necesară astfel încât bonurile valorice emise în anul 2022 și anulate să nu fie folosite în anul curent.

Din motive de siguranță, în fiecare an, acest model se modifică, în sensul schimbării culorii și seriei. Drept urmare, în anul 2023, pentru securizare, culoarea fundalului bonului valoric va fi roz.

sursa: edu.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement