Actualitate
Ajutor financiar în avans pentru firme, PFA sau întreprinderi individuale, pentru depozitarea cărnii de porc. Sprijin în limita sumei de 50.520 euro
Firmele, PFA, întreprinderile individuale şi familiale vor avea acces la ajutor financiar în avans pentru depozitarea private a cărnii de porc. Valoarea sprijinului financiar este în limita sumei de 50.520 euro.
Guvernul a stabilit, printr-o Hotărâre adoptată miercuri, cadrul juridic pentru acordarea ajutorului financiar stabilit în avans pentru depozitarea privată a cărnii de porc.
Acest ajutor se acordă, în limita sumei de 50.520 euro, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale constituite conform OUG nr. 44/2008 şi/sau persoanelor juridice, plătitoare de TVA, denumite operatori, care îndeplinesc condiţiile prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 826/2008 al Comisiei din 20 august 2008, cu modificările și completările ulterioare, pentru cererile privind ajutorul financiar pentru depozitarea privată a cărnii de porc depuse începând cu data stabilită conform art. 2 din Regulamentul (UE) nr. 360/2015 al Comisiei şi până la data stabilită în conformitate cu prevederile art.1 din Regulamentul (UE) nr. 725/2015, respectiv 9 martie – 2 mai 2015, transmite Guvernul.
Actul normativ prevede categoriile de produse eligibile pentru ajutor, sumele corespunzătoare și perioadele de depozitare, potrivit anexei la Regulamentul (UE) nr. 360/2015.
Metodologia de aplicare a acestor măsuri, ghidul solicitantului, formularistica și procedurile de acordare a ajutorului se elaborează, conform prevederilor Hotărârii, de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
Potrivit APIA, depozitarea privată a cărnii de porc reprezintă un ajutor acordat, in situaţia în care, preţul de piaţa pentru carcasele de porc scade la sub 103% din preţul de referinţă aşa cum este acesta stabilit prin Regulamentului CE nr. 1234/2007 (1 509,39 EUR/tonă), ca urmare a deciziei Comisiei Europene în urma evaluării preţul de piaţă practicat în Comunitate. Ajutorul se acordă operatorilor care, într-un termen determinat, retrag după piaţă o cantitate fixată în prealabil, de carne de porc, proaspătă sau refrigerată, pe care o congelează şi o menţin în stoc, fără schimbarea depozitului, pe o perioada prevăzută într-un contract.
Perioada de stocare Perioada de stocare, conform Regulamentelor Comunitare, poate fi de 90, 120 sau 150 de zile.
Cantitatea minimă la care se referă o ofertă / cerere este de 10 tone în cazul produsului dezosat şi 15 tone în cazul produsului cu os.
Prin Regulamentul de punere în aplicare (UE), nr. 679/2015 al Comisiei, din data de 29 aprilie 2015, a fost suspendă măsura, datorită faptului că nu au mai fost întrunite condiţiile de păstrare a ei. În Romania, în intervalul cât această măsură a fost activă au fost depuse şi acceptate două cereri, totalizând 200 de tone de carne de porc pastrată în depozitare privată, pentru 90 de zile.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News