Economie
Ajutor pentru încălzirea locuinței 2024-2025. Câți bani pot primi unii români de la stat, din noiembrie. Condiții și acte necesare
Ajutor pentru încălzirea locuinței în sezonul rece 2024-2025. În această perioadă, persoanele singure și familiile cu venituri mici pot solicita bani de la stat pentru încălzirea locuinței. Sprijinul financiar se acordă în perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025.
Ajutorul este destinat acoperirii costurilor pentru gaze naturale, energie electrică sau combustibili solizi și petrolieri, anunță Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS).
Cererea pentru acordarea ajutorului se poate obține de la primăria localității de domiciliu sau de pe site-ul acesteia. Dreptul la ajutor se stabilește începând cu luna depunerii cererii pentru cei care transmit documentele până pe 20 ale lunii respective.
Ajutoarele sunt acordate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială prin agențiile teritoriale, instituții subordonate Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.
Ajutor pentru încălzirea locuinței în sezonul rece 2024-2025. Condiții și noutăți
Pentru a beneficia de acest ajutor, venitul net mediu lunar pe membru de familie trebuie să fie sub 1.386 de lei. În cazul persoanelor singure, venitul nu trebuie să depășească 2.053 de lei.
Pensionarii ale căror pensii au fost majorate ca urmare a recalculării pot beneficia de acest ajutor dacă în luna august aveau venituri sub aceste limite.
Banii se acordă pentru un singur sistem utilizat pentru încălzirea locuinței, declarat de solicitant, potrivit Ministerului Muncii. Acesta este persoana singură sau, în cazul familiei, un membru al familiei care are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor civile, care devine titularul ajutorului.
De asemenea, se acordă numai pentru o singură locuință, respectiv pentru locuința de domiciliu sau, după caz, de reședință.
Cuantumul se stabilește prin aplicarea compensării procentuale, la o valoare de referință specifică fiecărui sistem de încălzire.
Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă în funcție de venitul net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure, astfel:
Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de:
- 1386 lei /persoană în cazul familiei
- 2053 lei, în cazul persoanei singure
Ajutor pentru încălzirea locuinței în sezonul rece 2024-2025. Grila compensare
Venit mediu lunar pe membru de familie sau persoana singură/ suma pentru compensare (%)
- mai mic de 200 lei: 100%
- între 200,1 și 320 lei: 90%
- între 320,1 și 440 lei: 80%
- între 440,1 și 560 lei: 70%
- între 560,1 și 680,1 lei: 60%
- între 680,1 lei și 920 lei: 50%
- între 920,1 și 1040 lei: 40%
- între 1040,1 lei și 1160 lei: 30%
- între 1160,1 și 1280 lei: 20%
- între 1280,1 și 1386 lei pe membru de familie: 10%
- între 1280,1 și 2053 lei pentru persoana singură: 10%
Valoarea de referință pentru stabilirea cuantumului ajutorului este:
– prețul local al gigacaloriei în cazul încălzirii cu energie termică în sistem centralizat;
- 250 lei în cazul încălzirii cu gaze naturale
- 500 lei în cazul încălzirii cu energie electrică
- 320 lei în cazul încălzirii cu combustibili solizi/petrolieri.
Ajutor pentru încălzirea locuinței în sezonul rece 2024-2025. Ce venituri se iau în calcul
Veniturile ce vor fi luate în calcul la stabilirea ajutorului pentru încălzirea locuinței reprezintă totalitatea veniturilor nete pe care le realizează persoana singură sau, după caz, membrii familiei, în luna anterioară lunii în care se solicită ajutorul pentru încălzire.
Veniturile care se iau în calcul sunt: salarii, pensii, indemnizații de șomaj, alte drepturi de asigurări sociale, indemnizații speciale etc., cu excepţia:
- alocaţiei pentru susţinerea familiei (Legea nr. 277/2010)
- alocaţiei de stat pentru copii (Legea nr. 61/1993)
- bugetului personal complementar lunar şi a prestaţiilor sociale prevăzute (Legea nr. 448/2006)
- burselor școlare
- stimulentului educațional
- sprijinului financiar ”Bani de liceu”
- veniturilor obținute din activitățile cu caracter ocazional desfășurate de zilieri
- sumelor ocazionale acordate de la bugetul de stat sau bugetele locale cu caracter de despăgubiri sau sprijin financiar pentru situații excepționale.
Deținerea unor construcții în afara locuinței, terenuri sau obținerea unor producții agricole pot conduce la neacordarea ajutorului pentru încălzire.
Ajutorul pentru încălzire se acordă în limita sumelor rezultate din aplicarea compensării procentuale la valoarea de referință, dar nu mai mult decât contravaloarea consumului efectiv înregistrat.
Supliment pentru energie
Statul acordă încă o formă de sprijin, supliment pentru energie, în vederea acoperirii unei părți din consumul energetic al gospodăriei, pe tot parcursul anului. Acesta este stabilit în cuantum fix, se acordă lunar, tot anul și se cumulează cu ajutorul pentru încălzirea locuinței (în perioada sezonului rece).
Venitul mediu net lunar până la care se acordă suplimentul pentru energie este de 1386 lei/persoană în cazul familiei și 2053 lei, în cazul persoanei singure:
Cuantum:
- Sursa de energie/ suma fixă acordată lunar (lei)
- Energie electrică: 30 lei
- Gaze naturale: 10 lei
- Energie termică: 10 lei
- Combustibili solizi și/sau petrolieri: 20 lei
- Dacă singura sursă de energie utilizată este cea electrică: 70 lei
Suplimentul pentru energie se acordă cumulat în funcție de necesitățile energetice ale gospodăriei: pentru iluminat, pentru prepararea hranei, pentru apa caldă menajeră, unele gospodării putând cumula și 3 astfel de suplimente diferite.
Ajutor pentru încălzirea locuinței în sezonul rece 2024-2025. Cereri și acte necesare
Locuitorii din Alba Iulia, care se încadrează în condițiile acordării ajutorului, pot depune cereri din 1 noiembrie 2024. Acestea se depun la sediul Direcției de Asistență Socială Alba Iulia (B-dul Republicii nr.26) în intervalul luni – joi, între orele 8:00 -15:00 și vineri, între orele 8:00-12:00.
Acte necesare:
- acte de identitate – CI/BI pentru toţi membrii familiei, care au acelaşi domiciliu ori reşedinţă la adresa la care se solicită ajutorul sau care locuiesc şi se gospodăresc împreună, sunt înscrişi în cartea de imobil şi sunt luaţi în calcul la stabilirea cheltuielilor de întreţinere a locuinţei. Pentru copiii sub 14 ani – certificate de naştere.
- certificat de căsătorie – dacă este cazul.
- acte din care să rezulte calitatea titularului cererii faţă de locuinţa pentru care solicită ajutorul:
- contract de vânzare-cumpărare, contract cu clauză de întreţinere sau drept de abitaţie, extras de carte funciară; contract de închiriere, comodat, concesiune valabil la data depunerii cererii, împuternicire din partea proprietarului locuinţei sau a titularului contractului de închiriere, după caz.
- acte doveditoare privind toate veniturile nete lunare (venituri din activităţi independente, salariu şi alte drepturi salariale inclusiv contravaloarea tichetelor de masă, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din investiţii, pensii, indemnizaţii, venituri din activităţi agricole, venituri din premii şi din jocuri de noroc, venituri din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal şi al dezmembrămintelor acestuia, venituri obţinute din străinătate, depozite bancare, rentă viageră, alte venituri) realizate de către membrii familiei în luna anterioară solicitării dreptului
- adeverinţă de la asociaţia de proprietari cu numărul şi numele persoanelor trecute la întreţinere.
- act doveditor pentru grad de dizabilitate
- carte de identitate a autoturismului/motocicletei
- hotărâre judecătorească definitivă şi executorie privind stabilirea cuantumului pensiei/alocaţiei de întreţinere
- factură de la furnizorul de gaze naturale, respectiv energie electrică.
Cererea se depune personal de titularul cererii. În situaţia în care titularul este persoană singură nedeplasabilă, cererea este însoţită de act medical care să dovedească acest lucru.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News