Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Ajutorul de încălzire: Acte multe, bani puțini. Lista celor excluși: Cine are maşină cu o vechime sub de 10 ani nu se încadrează

Publicat

Legea consumatorului vulnerabil înseamnă un teanc mare de acte pentru un ajutor minim. Românii trebuie să completeze 14 pagini de formulare iar unii renunță înainte să primească ceva, speriați de atâta birocrație.

În plus pe lângă faptul că formularele au 14 pagini, condițiile de eligibilitate pentru primirea ajutorului sunt cotroversate:

De exemplu, cine deține un autoturism cu o vechime mai mică de 10 ani nu se încadrază la ajutorul de încălzire, dar dacă mașina are peste 10 ani se este eligibil.

Descarcă AICI: formular – Cerere și declarație pe proprie răspundere pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței (.pdf)

De asemenea nu sunt eligibil cei care au  teren intravilan în zona rurală peste 2.000 de mp pătrați. Dacă are tractor, combină, astfel de utilaje, nu se încadrează.

O căsuță completată greșit poate exclude beneficiarul din categoria eligibilă pentru această formă de sprijin, iar consilierea cade în sarcina angajaţilor serviciului de asistenţă socială.

Criteriile de acordare a ajutorului la încălzire și a suplimentelor pentru energie

Persoanele care vor să primească ajutor de încălzire pentru perioada noiembrie 2021- martie 2022 sau suplimente pentru energie pentru perioada noiembrie 2021-octombrie 2022, trebuie să îndeplinească unele criterii.

Principala regulă este legată de venitul mediu net lunar

Acest sprijin pentru căldură sau energie electrică se acordă doar persoanelor singure care nu trec de 2053 de lei și familiilor în care niciun membru nu încasează mai mult de 1386 lei de persoană.

O altă regulă este că ajutorul pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică se acordă numai în cazul în care acesta este principalul sistem de încălzire utilizat.

De asemenea, nu primesc ajutoarele menționate persoanele care au depozite bancare cu valoare de peste 3.000 lei sau care dețin următoarele bunuri imobile sau mobile:

  • Clădiri sau alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu şi a anexelor gospodăreşti
  • Terenuri de împrejmuire a locuinţei şi curtea aferentă
  • Alte terenuri intravilane de peste 1.000 de metri pătrați în zona urbană şi 2.000 de metri pătrați în zona rurală. Fac excepţie terenurile din zonele colinare sau de munte fără potenţial de valorificare prin vânzare/construcţie/producţie agricolă
  • Autoturism/autoturisme şi/sau motocicletă/motociclete cu o vechime mai mică de un deceniu. Fac excepție cele adaptate pentru persoanele cu handicap sau destinate transportului lor sau al persoanelor dependente ori pentru persoanele aflate în zone greu accesibile
  • Mai mult de un autoturism sau o motocicletă cu o vechime mai mare de 10 ani
  • Autoutilitare, autocamioane de orice fel cu sau fără remorci, autobuze, microbuze și rulote
  • Bărci cu motor, scutere de apă, iahturi, șalupe, cu excepţia bărcilor necesare pentru uzul persoanelor care locuiesc în Rezervaţia Biosferei “Delta Dunării”
  • Utilaje agricole precum tractoare, combine autopropulsate
  • Utilaje de prelucrare agricolă: presă de ulei, moară de cereale
  • Utilaje de prelucrat lemnul: gater sau alte utilaje acţionate hidraulic, mecanic sau electric
  • Suprafeţe de teren, animale şi păsări a căror valoare netă de producţie anuală depăşeşte suma de 1.000 euro pentru persoana singură sau suma de 2.500 euro pentru familie

Câți bani se acordă la ajutorul de încălzire

Nivelul maxim al ajutorului pentru încălzire aferent unei luni, stabilit în funcție de sistemul de încălzire folosit, nu poate fi mai mică de: 250 de lei pe lună, pentru gaze naturale; 500 lei/lună pentru energie electrică; 320 lei/lună pentru combustibili solizi și/sau petrolieri.

În cazul ajutorului pentru energie termică, acest nivel maxim se stabilește lunar, în limita consumului mediu, în funcție de prețul local al energiei termice facturate populației.

Ajutorul de încălzire se acordă în funcție de venitul mediu net pe membru de familie sau al persoanei singure.

Compensarea se face astfel:

  • 100% din valoarea de referință, dar nu mai mult decât consumul facturat, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este de până la 200 lei;
  • 90%, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este între 200,1 lei și 320 lei;
  • 80%, în cazul în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este între 320,1 lei și 440 lei;
  • 70%, la un venit net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure cuprins între 440,1 lei și 560 lei;
  • 60%, dacă venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 560,1 lei și 680 lei;
  • 50%, la un venit net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure cuprins între 680,1 lei și 920 lei;
  • 40%, la un venit net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure între 920,1 lei și 1.040 lei;
  • 30%, în situația în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este situat între 1.040,1 lei și 1.160 lei;
  • 20%, pentru categoria de venit 1.160,1 lei și 1.280 lei;
  • 10%, în situația în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este cuprins între 1.280,1 lei și 1.386 lei;
  • 10%, dacă venitul net mediu lunar al persoanei singure este cuprins între 1.280,1 lei și 2.053 lei.

Câți bani se oferă ca supliment pentru energie

Totodată, familiile și persoanele singure cu venituri nete medii lunare mai mici de 1386 lei/persoană, respectiv de 2053 lei, beneficiază lunar, inclusiv în perioada sezonului rece, de un supliment pentru energie în sumă fixă, acordat în funcție de sursele de furnizare a energiei folosite.

Cuantumul este de:

  • 30 lei/lună pentru consumul de energie electrică;
  • 10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale;
  • 10 lei/lună pentru consumul de energie termică;
  • 20 lei/lună pentru consumul de combustibili solizi și/sau petrolieri.

Suplimentul pentru energie se acordă în fiecare lună, pe tot parcursul anului, și poate fi cerut separat sau împreună cu ajutorul pentru încălzirea locuinței. Acesta se acordă cumulat în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate.

În cazul în care singura sursă de energie utilizată este cea electrică, cuantumul suplimentului este de 70 lei/lună,

La stabilirea venitului net lunar al familiei sau al persoanei singure se iau în considerare toate veniturile realizate în luna anterioară depunerii cererii, inclusiv cele provenite din: drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări de şomaj, indemnizaţii, alocaţii şi ajutoare cu caracter permanent, indiferent de bugetul din care se suportă, obligaţii legale de întreţinere şi alte creanţe legale.

Excepții

  • alocațiile pentru susţinerea familiei,
  • bugetul personal complementar,
  • ajutoarele de stat acordate în baza Ordonanţei Guvernului nr. 14/2010 privind măsuri financiare pentru reglementarea ajutoarelor de stat acordate producătorilor agricoli, începând cu anul 2010,
  • bursele de studiu şi cele sociale,
  • sprijinul financiar din cadrul Programului naţional de protecţie socială ”Bani de liceu”,
  • veniturile obţinute din activităţile cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.

Când se depun cererile pentru ajutor de încălzire

Potrivit AJPIS, depunerea solicitărilor pentru ajutor de încălzire pentru consumatorii vulnerabili, conform prevederilor Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, se poate face și după data de 15 octombrie 2021, pe parcursul sezonului rece (1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022), după cum urmează:

– până la data de 20 ale lunii, acordarea dreptului se va realiza începând cu luna respectivă;

– după data de 20 ale lunii, acordarea dreptului se va realiza începând cu luna următoare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax