Connect with us
Publicitate

CÂMPENI

ALBA: Biserica ”Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată cu fonduri europene

Publicat

Comuna Horea a devenit cel de-al șaselea beneficiar care a semnat un contract de finanțare nerambursabilă prin Programul „Regiunea Centru”. ”Biserica din vale”- după cum i se spune Bisericii ”Sfinții Arhangheli” din centrul comunei – este locul unde generații întregi de moți s-au botezat și cununat. Aflată acum într-o stare avansată de degradare, lăcașul de cult va fi restaurat și va fi redeschis peste 3 ani, pentru noi evenimente organizate de Parohia Ortodoxă Română.

Contractul de finanțare cu o valoare de peste 1,7 milioane euro, vizează implementarea proiectului „Restaurare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli Horea”, finanțat prin Prioritatea 7 – O REGIUNE CU TURISM SUSTENABIL, Intervenția 7.1.1 – Conservarea, protecția și punerea în valoare a patrimoniului cultural UNESCO și de clasă A, din cadrul PR Centru 2021-2027.

Cu o perioadă de implementare de 30 de luni (din octombrie 2024, până în aprilie 2027) și o valoare totală de 8.594.357,22 lei, acest proiect urmărește să contribuie la dezvoltarea turismului cultural și la revitalizarea comunității locale.

În urma semnării acestui contract, va începe restaurarea monumentului istoric, prin lucrări de arhitectură, reabilitarea acoperișului și amenajarea spațiului exterior.

Aici se vor organiza ulterior activități culturale și educative care vor implica comunitatea locală și vor atrage vizitatori.

Beneficiarul propune, prin proiect, revitalizarea acestui loc de suflet, prin realizarea de ateliere de teatru, fotografie, gastronomie tradițională, cursuri de ghizi turistici, expoziții și concerte de colinde.

Finanțarea acoperă și digitizarea obiectivului de patrimoniu prin reconstrucția 3D a bisericii, dezvoltarea unei aplicații mobile interactive dedicate tradițiilor moțești și organizarea unui eveniment de video mapping pe fațada bisericii.

Toate acestea ar trebui să ducă la creșterea numărului de vizitatori și integrarea obiectivului în circuite turistice regionale, printr-o strategie de marketing și colaborări cu agenții de turism, precum și la diversificarea vieții social-economice a locuitorilor.

„Acest contract de finanțare asigura necesarul de fonduri pentru ca monumentul istoric și de arhitectură din comună, locul unde generații întregi de moți s-au rugat, să fie restaurat și reinclus în viața localnicilor.

Semnarea acestui contract de finanțare demonstrează interesul administrației locale, susținută de comunitatea de moți, pentru protejarea valorilor zonei și valorizarea unui loc deosebit pentru manifestări culturale și religioase.

Astfel de proiecte, concură la valorificarea patrimoniului cultural și dezvoltarea unui turism sustenabil. În Regiunea noastră, până în prezent, pe Prioritatea 7 a Programului „Regiunea Centru” sunt depuse 12 proiecte, din care, 5, cu o valoare de aproape 15,6 milioane euro, au fost deja semnate.

Păstrarea identității culturale locale și coeziunea comunitară generate prin aceste proiecte, reprezintă obiective pe care le susținem, vitale pentru localnici.

Aceste inițiative demonstrează că patrimoniul poate deveni un motor pentru dezvoltare economică și socială, contribuind la crearea unei regiuni în care valorile culturale și naturale sunt protejate și apreciate deopotrivă de localnici și vizitatori”, a declarat Directorul general al ADR Centru, Simon Crețu.

 

Situată în centrul localității Horea, la confluența a două cursuri de apă: Valea Albacului și Valea Arăzii, Biserica „Sfinții Arhangheli” este un monument istoric de mare însemnătate, înscris în Lista Monumentelor Istorice.

Construită prin munca și cheltuiala locuitorilor din zonă acum aproape două secole, între 1842 și 1847, edificiul a fost ridicat din piatră de râu și cărămidă și reprezintă un simbol istoric important pentru Țara Moților, fiind legată de figura emblematică a lui Avram Iancu.

Proiectul finanțat va contribui la dezvoltarea sustenabilă a comunei Horea, atrăgând anual cel puțin 3.000 de vizitatori interesați de turismul cultural, religios și ecologic.

De asemenea, vor fi create noi oportunități de antreprenoriat local și de implicare comunitară, stimulând astfel dezvoltarea economică a regiunii și consolidând identitatea culturală locală.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate