Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Județul Alba, blocat de greva finanțiștilor

Publicat

Situaţia a continuat, joi, să fie extrem de tensionată la direcţiile de finanţe din teritoriu. Mai mulţi angajaţi din DGFP Alba şi AFP Alba Iulia au întrerupt activitatea încă de joi dimineaţă, au ieşit din birouri şi s-au strâns în faţa intrării în instituţie şi pe holuri. Angajaţii au fost nemulţumiţi pentru că nu au primit stimulentele salariale pe lunile august şi septembrie.

Vineri, ministrul Ialomiţianu a subliniat că suplimentele vor fi acordate doar pe criterii de performanţă şi competenţă. „Nu toată lumea va primi stimulente, pentru că nu toată lumea a muncit. Cei care au performanţe foarte bune, rezultate deosebite, aceia vor primi stimulente”, a menţionat ministrul.

Joi după-amiază, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a anunţat că se va debloca acordarea stimulentelor aferente lunilor august şi septembrie, acestea urmând să fie primite săptâmâna viitoare, cel mai probabil luni, de către cei care au avut un aport decisiv la creşterea încasărilor bugetare şi reducerea evaziunii fiscale. Liderul sindical Vasile Marica, de la Bucureşti, a declarat că fondul de stimulente va fi diminuat cu 25%. « Va rămâne pe media de 1,5 salarii », a precizat Marica.
Din discuţiile dintre sindicalişti si minister, s-a concluzionat că directorii vor primi mai puţine stimulente şi că ar urma reducerea numărului de posturi de conducere.

Greva a blocat activitatea tuturor firmelor care lucrează cu statul, din Trezorerie nefiind posibilă, joi, nici un fel de operațiune bancară. Spre exemplu, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Alba, Gheorghe Ştef, a declarat că anumite activităţi din instituţie sunt condiţionate de greva funcţionarilor de la Finanţele Publice Alba: “Nu ne mai sunt primite anumite acte la Finanţele Publice”, a arătat Ştef.

Tot legat de greva finanţiştilor, liderul de Sindicat Învăţământ Alba, Ioan Stanca, a declarat că profesorii se vor solidariza cu funcţionarii publici şi vor intra în grevă japoneză, vineri.

Finanţiştii din tot judeţul s-au alăturat protestelor spontane din ţară.
Conform oficialilor din cadrul Direcţiei de Finanţe Alba, joi nu se va lucra cu publicul.

Angajaţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba au ieşit în stradă, miercuri, nemulţumiţi de tăierile salariale şi cerând răspunsuri la problemele lor.

Protestatarii, angajaţi ai DGFP şi ai celor 11 administraţii financiare din judeţ au  solicitat renunţarea la reducerea cu 25% din salarii, plata în continuare a stimulentelor ce li se cuvin legal şi eliminarea incompatibilităţilor pe care le au funcţionarii publici.

Oamenii s-au gândit îngroziţi la venirea iernii, când cheltuielile de întreţinere vor depăşi leafa lor lunară: „Cu toţii avem rate la bancă, iar majoritatea salariilor nu trec de 1000 de lei. Cei mai mulţi avem 5-6 milioane, iar cu aceşti bani nu avem cum să mai trăim”, ne-a spus Ana Muntean, şef serviciu Casierie în cadrul DGFP Alba.

Programul de lucru al Direcţiei de Finanţe a fost sistat, miercuri, iar protestele celor aproximativ 100 de angajaţi pot continua şi în zilele următoare, dacă nu li se vor oferi răspunsuri. La nivelul ţării, astfel de proteste ale funcţionarilor de la Direcţia de Finanţe au avut loc în Bucureşti, Constanţa, Timiş Iaşi, Buzău, Mureş şi Cluj. Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu s-a întâlnit, joi, la discuţii cu  Emil Boc, dar explicaţiile oferite de premier au toate şansele să întindă şi mai tare nervii funcţionarilor. Prim-ministrul a comunicat membrilor cabinetului său că stimulentele salariale se acordă doar pe criterii de performanţă şi sunt considerate bonificaţii oferite angajaţilor  în situaţii speciale.[media id=23 width=320 height=240]

[media id=22 width=320 height=240]

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax