Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Alba Iulia. Exponate clasice și tehnologie modernă în curtea Palatului Principilor, într-un proiect câștigat la AFCN

Publicat

Centrul Cultural Palatul Principilor din Alba Iulia a câștigat un proiect cu finanțare nerambursabilă, prin Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul, cu acronimul PRINCE (Proiect Interactiv de Costumații de Epocă) s-a clasat pe locul al 8-lea din 39 de proiecte depuse la AFCN, au transmis reprezentanții instituției. 

”La nici un an de la înființare, Centrul Cultural Palatul Principilor a reușit să câștige un prim proiect cu finanțare nerambursabilă, prin intermediul căruia patrimoniul Muzeului Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia va beneficia de noi modalități de punere în valoare.

PRINCE (Proiect Interactiv de Costumații de Epocă) s-a clasat pe locul al 8-lea din 39 de proiecte depuse la Administrația Fondului Cultural Național, în cadrul sesiunii de finanțare pentru aria Patrimoniu Cultural Material.

Din totalul proiectelor, doar 13 au primit finanțarea solicitată. Cel propus de echipa Centrului Cultural Palatul Principilor din Alba Iulia a obținut un punctaj de 91,83 de puncte, iar suma alocată este de 223,358 de lei, au transmis reprezentanții centrului cultural.

PRINCE propune o incursiune culturală interactivă, care readuce la viață atmosfera de la curtea princiară a Transilvaniei, oferind vizitatorilor o experiență captivantă.

Prin acest demers, se dorește o redare autentică a scenelor din trecut, îmbinând exponatele clasice cu tehnologia modernă, pentru a îmbogăți cunoștințele publicului despre istoria și cultura principatului transilvănean.

Obiectivul principal al proiectului este conectarea trecutului cu prezentul, oferind vizitatorilor o perspectivă fascinantă asupra eleganței vremurilor de odinioară prin intermediul hainelor și materialelor istorice.

Inițiativa se concentrează pe reproducerea a patru ținute vestimentare reprezentative pentru epocă, bazate pe obiecte autentice și informații extrase din surse scrise și reprezentări de epocă.

Două dintre acestea provin din sfârșitul secolului al XVI-lea, fiind inspirate de personalitățile Isabella Jagiello și Mihai Viteazul, iar celelalte două din primul sfert al secolului al XVII-lea, reprezentându-i pe Gabriel Bethlen și Ecaterina de Brandenburg.

Ținutele vor fi prezentate în cadrul unor evenimente și ateliere educaționale, oferind participanților oportunitatea de a explora materialele, texturile și tehnicile de confecționare specifice epocii.

Un element inovator al proiectului constă în realizarea unor creații grafice detaliate, care permit vizitatorilor să observe în detaliu costumele, facilitând astfel asimilarea informațiilor prin mijloace vizuale.

Durata de implementare a proiectului este de 11 luni, din momentul semnării contractului de finanțare, estimat pentru sfârșitul acestui an.

Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) este o instituție publică autonomă, aflată în subordinea Ministerului Culturii, care operează la nivel național de peste 15 ani. Înființată în 2005 AFCN este principalul finanțator public al ofertei culturale din România care aplică un proces transparent de evaluare și selecție.

Misiunea Administrației Fondului Cultural National (AFCN) este să finanțeze proiecte ce susțin creația contemporană românească și valorizarea patrimoniului, ce contribuie la buna înțelegere a fenomenelor artistice precum și la accesul cât mai larg al publicului la cultură.

Foto: Arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate