Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Alba Iulia face curățenie cu ocazia Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice (P)

Publicat

În perioada 1 – 13 octombrie o nouă campanie de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice va avea loc în Alba Iulia.

Locuitorii Municipiului Alba Iulia pot scăpa gratuit de deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) participând la această campanie oganizată de Primăria Municipiului Alba Iulia și RoEcollect împreună cu partenerii Eco Positive , Agenția Pentru Protecția Mediului Alba, Garda de Mediu Alba și Camera de Comerț și Industrie Alba.

”Protejarea mediului și conservarea resurselor planetei ar trebui să fie o preocupare permanentă a tuturor oamenilor. Pentru ca rezultatele să apară și să fie durabile e nevoie să ne implicăm, să ne informăm, să învățăm și să exersăm zilnic „activități verzi” care în timp să ducă la formarea de obiceiuri. Campaniile de genul acesteia, care se desfășoară acum în Municipiul Alba Iulia, sunt menite să îndrepte atât atenția publicului larg, persoane fizice și operatori economici, cât și a autorităților locale spre conștientizarea importanței colectării și reciclării deșeurilor electrice și electronice într-un cadru legal și conform normelor europene de mediu.

Pe această cale vrem să mulțumim partenerilor noștri locali: Primăria Municipiului Alba Iulia, Agenția pentru Protecția Mediului Alba, Garda de Mediu Alba și Camera de Comerț și Industrie Alba, pentru că au ales să susțină și să se implice activ în această campanie. De asemenea, vreau să îi felicit și să mulțumesc partenerului nostru care a pus la dispoziție premiile acestei camapanii, Eco Positive și care este preocupat să dezvolte la nivel național, alături de operatorii de colectare, parteneriate și programe care să vină în sprijinul creșterii gradului de colectare a deșeurilor electrice și electronice. RoEcollect, în calitatea sa de operator autorizat de colectare, este o verigă importantă în procesul de conștientizare, colectare și reciclare a DEEE (deșeuri de echipamente electrice și electronice).

Noi suntem primii care interacționăm cu cetățenii sau cu agenții economici și putem spune că avem o relație directă și foarte apropiată cu aceștia, prin simplul fapt că echipele noastre preiau aceste deșeuri direct din gospodării, locuințe sau sedii de firmă. Interacțiunea umană este foarte importantă pentru noi pentru că ea creează relații de lungă durată bazate pe încredere și respect. Sunt mulți operatori economici care desfășoară în acest moment tipul acesta de activitate.

Noi ne dorim să ne deosebim prin serviciile de calitate, prin transparența proceselor, adaptarea la nevoile și posibilitățile celor care ne solicită pentru preluarea deșeurilor și nu în ultimul rând considerăm că cea mai importantă direcție spre care trebuie să ne îndreptăm atenția cu toții, indiferent de domeniul în care activăm, este educația continuă: educația noastră, a oamenilor care ne considerăm adulți, dar mai ales educația tinerilor.

Tinerii sunt cei care vor construi viitorul, iar noi „oamenii mari” suntem datori acum, în prezent, să-i sprijinim și să le asigurăm instrumentele necesare pentru dezvoltarea lor armonioasă, în concordanță cu natura, și care le poate asigura premisele unei lumi mai bune în care să trăim cu toții. Facem cu toții parte din acest „peisaj” numit Terra și de aceea cred că este important să înțelegem că ceea ce face fiecare, pozitiv sau negativ, este foarte important și într-un fel sau altul ne influențează pe toți. Tocmai de aceea, am ales să trecem la fapte și în direcția aceasta a educării și conștientizării.

Anul acesta am dezvoltat și susținut din resurse proprii un program de educație pentru mediu „ECO atelier de reciclare DEEE” care s-a adresat copiilor cu vârste cuprinse între 2- 14 ani. Într-un cadru relaxant, prin joacă și interacțiune, cu un limbaj specific fiecarei grupa de vârstă am reușit să le captăm atenția și să transmitem informațiile care credem noi că sunt relevante pe termen lung în formarea și dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase și prietenoase cu mediul înconjurător.

În cadrul acestor ateliere copiii au învățat despre importanța colectării selective, despre pericolul pe care substanțele toxice din deșeurile electrice îl au asupra sănătății oamenilor și asupra mediului înconjurător, ce înseamnă reutilizare, reciclare și mai ales de ce e bine să facem toate aceste lucruri. Tinerii din ziua de azi funcționează, după părerea mea, după un principiu foarte sănătos: au nevoie să înțeleagă, să știe de ce fac ceea ce li spune să facă! Eu cred că asta înseamnă gândire critică și ajută la dezvoltarea unei societăți sănătoase, bazată pe principii și valori morale.

Știm că ceea ce facem este poate o picătură într-un ocean, dar suntem determinați să continuăm și să dezvoltăm noi programe și activități în această direcție. Singuri e mult mai greu, tocmai de aceea ne dorim să vină lângă noi parteneri care să rezoneze cu ideile noastre și care să se implice activ și să aducă plus valoare proiectelor de educație pentru mediu. Cred în puterea lui „ împreună” mai mult decât oricând, și cred că primul pas este conștientizarea.

Nu întâmplător sloganul nostru este : Împreună pentru un viitor mai verde. Pas cu pas”, a declarat dna. Simona Fuga, Director General la Ecollect Vision.

Între 1 și 13 octombrie avem ocazia să scăpăm gratuit de deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE), participând la Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice.

Tot ce trebuie să faci este să suni gratuit la TelVerde 0800 444 800, număr disponibil zilnic între orele 09.00-17.00 sau la 0755 406 406 (număr cu tarif normal) și să faci o programare. Oricând poți intra pe www.roecollect.ro să plasezi o comandă de ridicare DEEE.

Aparatele electrice stricate sau pe care nu le mai folosești pot fi aduse la Centrul permanent de Colectare DEEE Alba Iulia, strada Detunata nr. 18, de luni până vineri între orele 09:00-17:00 și sâmbătă, în intervalul 09:00-13:00.

Tombolă pentru toti deponenții din campanie!

Pentru deșeurile electrice predate, deponenții pot câștiga prin tragere la sorți unul dintre premiile oferite cu ocazia acestei acțiuni de colectare.

Premiile oferite prin tragere la sorți sunt: 3 mașini de găurit cu percuție, 3 polizoare unghiulare, 3 mașini de călcat, 3 uscătoaer de păr, 2 blendere, 1 aspirator cu sac!

Tragerea la sorți a câștigătorilor va avea loc pe 14 octombrie, la ora 12.00, la Centrul de Colectare DEEE Alba Iulia, Strada Detunata, nr. 18.

Echipa RoEcollect Alba asigură permanent colectarea gratuită a acestor deșeuri electrice de la domiciliu, sediu de firmă sau instituție și transportul în siguranță către fabricile de reciclare acreditate după standarde europene, acolo unde aceste deșeuri vor fi tratate și reciclate conform normelor de mediu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO HOROSCOP 5-11 decembrie: o săptămână complicată pentru unele zodii. Ce provocări aduce Luna Plină în Gemeni

Publicat

Horoscop săptămâna 5-11 decembrie 2022: O săptămână complicată pentru unele zodii. Se remarcă prin Luna Plină în Gemeni, dar și prin intrarea lui Mercur și Venus în zodia Capricornului.

Din 5 decembrie ne luăm în serios sau ce puțin așa ar trebui.

La capitolul sănătate, rămâne grija pentru sistemul nervos. Racii, Gemenii, Scorpionii, Capricornii sunt cei mai vizați de posibile dezechilibre.

Horoscop 5-11 decembrie Berbec

Luna plină te vrea clar și lucid! Iar bucuriile încep să apară încă de Luni, pe toate planurile! Profesia va avea de câștigat, și tu odată cu ea, din această săptămână începând!

Horoscop 5-11 decembrie Taur

horoscop taur

Ai multe cheltuieli de făcut, așa ca de luna cadourilor, dar mai ales la mijloc de săptămână, odată cu Luna Plină! Fii deschis și la relația cu străinătatea și la călătoriile sau veștile tale bune!

Horoscop 5-11 decembrie Gemeni

horoscop gemeni

Luna plină nu te lasă deloc în pace, trebuie să te pregătești de decizii mari și să te bagi în ședință câteva ore pe zi la început de săptămână! Bucurii pe care nu le aștepți vor veni către tine neprevăzut în weekend și după!

Horoscop 5-11 decembrie Rac

horoscop rac

Atenție la sănătate, pentru că această Lună plină nu te va menaja! Trebuie să ai grijă cu stresul și mai ales cu nervii pe care i-ai ținut în tine de câțiva ani! Bucurii în dragoste!!!

Horoscop 5-11 decembrie Leu

horoscop leu

Mai multe planuri de viitor se vor schimba sau trebuie să le schimbi chiar tu! Multe se cer schimbate de dragul unei reforme pentru viitor! Bucurii la muncă!

Horoscop 5-11 decembrie Fecioară

horoscop fecioara

Lecții de personalitate pentru tine la lună plină. Vei fi pus în fața faptului împlinit și tare multă agitație pe final de săptămână! Bucurii de la prieteni!

Horoscop 5-11 decembrie Balanță

horoscop balanta

Termini niște piedici, sau cel puțin asta vrea de la tine Luna plină. Luciditatea primează și ai multe bucurii acasă, proiecte de familie!

Horoscop 5-11 decembrie Scorpion

horoscop scorpion

O revoluție interioară se impune, după Luna plină! Trebuie să schimbi neapărat și cât mai curând modul de gândire și mai ales trebuie să ieși la lumina. Vești foarte bune stau să apară!

Horoscop 5-11 decembrie Săgetător

horoscop sagetator

Ai un moment de închidere a unor cicluri toxice! Atenție la persoana iubită, care parcă se cere la discuții! Bucurii financiare încep deja de marți pentru tine, profită de susținerea astrelor!

Horoscop 5-11 decembrie Capricorn

horoscop capricorn

Luna plină îți va arăta un ecou major al sănătății tale, mentale mai ales. Sau există riscul de epuizare, fizică sau intelectuală! Îți trebuie mai puțină muncă și mai multă poftă de viață!

Horoscop 5-11 decembrie Vărsător

horoscop varsator

Certuri cu prietenii pe care nu îi mai suporți sau regândirea prieteniilor! Atenție la panici și la tot felul de chestii moștenite pe neam, la care trebuie să lucrezi, intens.

Horoscop 5-11 decembrie Pești

horoscop pesti

Și pe tine luna plină te poate pune în fața faptului împlinit! Te consumi prea mult și ai multe de rezolvat pe familie și tu! Pe neam inclusiv! Bucurii îți vin sub forma de dorințe împlinite!

Horoscop realizat pentru cititorii Alba24, de astrolog Maria Sârbu

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Indemnizația pentru creșterea copilului: modificări în modalitatea de calcul. Care sunt noutățile aprobate de Guvern

Publicat

Schimbări privind modul de acordare a indemnizației de creștere a copilului și concediul aferent au fost aprobate recent de Guvern. Una dintre noutăți este includerea în calcul și a veniturilor obținute de părinți, în străinătate.

Guvernul a aprobat în 29 noiembrie Ordonanța de Urgență pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizația lunară pentru creșterea copiilor. Actul normativ aprobat aduce o serie de modificări ce vizează repartizarea echitabilă a responsabilităților de îngrijire a copilului între bărbați și femei, asigurarea unui echilibru între viața profesională și cea privată a acestora și creșterea posibilității ca părintele care nu a solicitat inițial concediu pentru creșterea copilului să își exercite acest drept, a anunțat Executivul.

Vezi DOCUMENTE: Modificări importante privind concediul şi indemnizația lunară pentru creșterea copiilor. OUG, aprobată de Guvern

Ordonanța de urgență transpune integral în legislația națională Directiva (UE) 2019/1158 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor și de abrogare a Directivei 2010/18/UE.

Principalele noutăți

  • extinderea perioadei netransferabile de concediu pentru creșterea copilului în cazul părintelui care nu a solicitat inițial acest drept, de la cel puțin 1 lună la cel puțin 2 luni din perioada totală a concediului, dacă ambii părinți îndeplinesc condițiile legale
  • majorarea nivelului de venituri supuse impozitului ce poate fi obținut de părinte în decursul unui an calendaristic, în perioada concediului pentru creșterea copilului, de la 5 la 8 indemnizații pentru creșterea copilului  (ICC) în cuantum minim, respectiv de la 6.500 lei la 10.512 lei
  • recalcularea cuantumului ICC în cazul obținerii unor venituri suplimentare, în perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, din hotărâri judecătorești/adeverințe sau acte de rectificare a veniturilor
  • suspendarea sau încetarea plății ICC în cazul în care certificatul de încadrare în grad de handicap expiră în perioada concediului de creștere a copilului
  • introducerea unei perioade de preaviz de cel puțin 10 zile pe care lucrătorul o acordă angajatorului atunci când își exercită dreptul la concediu și ICC, înainte de finalizarea concediului de maternitate sau înainte de data estimată de începere a concediului pentru creșterea copilului, printr-o cerere, pe suport de hârtie sau electronic, în care precizează perioada preconizată a concediului pentru creșterea copilului
  • menținerea, până la sfârșitul concediului de creștere a copilului, a condițiilor de încadrare și a drepturilor salariale avute la începutul concediului sau dobândite pe parcurs
  • introducerea concediului și a indemnizației de acomodare, acordate părinților adoptatori, ca perioadă asimilată pentru dobândirea dreptului la concediu pentru creșterea copilului și la ICC.

Venituri din străinătate

Potrivit Guvernului, Ordonanța de urgență mai prevede ca, în cazul persoanelor care realizează, în aceeași lună, venituri atât în țară, cât și în statele UE care aplică Regulamentul nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, dar fără suprapunerea perioadelor de activitate, să se ia în calcul, la acordarea dreptului la concediu pentru creșterea copilului și ICC, sumele obținute în ambele țări.

De asemenea, s-a decis suplimentarea cu 50% a indemnizației lunare pentru copiii născuți din sarcini gemelare, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil ( deci 50% în plus la indemnizația mamei pentru fiecare copil). Aceeași măsură se va aplica și pentru sarcinile suprapuse, respectiv pentru mamele care nasc în perioada concediului de îngrijire copil.

Sumele nu pot fi mai mici decât 1314 lei (valoare fixă pe care o primesc în prezent mamele de gemeni, tripleti, si cu sarcini suprapuse, suma obtinuta ca rezultat al inmultirii cu 2,5 a valorii ISR  – indicatorul social de referinta, care în 2022 are valoare de 525,5 lei. Deci 2.5 ISR egal 1314 lei.

Noile reglementări se aplică de la 1 ianuarie 2023. Excepție fac reglementările privind majorarea de la o lună la două luni a perioadei de netransferabilitate între părinți, care se aplică atât pentru cererile depuse începând cu 1 ianuarie 2023, cât și pentru cele depuse anterior și nesoluționate până la această dată.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de ceață și ghețuș în ALBA și alte județe din țară. Vizibilitate scăzută, sub 200 de metri

Publicat

ceata noaptea

Județul Alba se află sub atenționare Cod Galben de ceață și condiții de formare a poleiului, sâmbătă seara. 

Atenționarea pentru județul Alba este până la ora 23.00.

Se vor semnala local ceață, care determină scăderea vizibilității sub 200 metri, izolat sub 50 metri, ce va favoriza, în funcție de condițiile locale, formarea ghețușului.

Atenționări similare sunt valabile în Cluj, Bistrița-Năsăud, Covasna, Brașov, Mureș, Harghita.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Ministrul Muncii: Nicio pensie nu va mai depăşi venitul din activitate. Vizați, magistrații și alți beneficiari de pensii speciale

Publicat

Ministrul Muncii, Marius Budăi, susține că nu va mai fi nicio pensie care să depășească venitul din activitate. Aceasta este una dintre modificările din reforma sistemului de pensii.

Sunt vizate și pensiile speciale, pentru care Executivul trebuie să găsească o soluția, până la finalul anului.

„Nu va mai fi nicio pensie care să depăşească venitul din activitate, iar perioadele minime de vechime vor fi similare că cele din sistemul public de pensii”; a spus Budăi, într-un interviu pentru Știrile TVR.

Potrivit sursei citate, reforma pensiilor speciale e un jalon în PNRR și trebuie adoptată anul acesta, dar nu toate pensiile vor fi vizate de modificări. Ar fi vorba despre schimbarea modului de calcul al pensiilor pentru unele categorii de angajați, cum sunt magistrații ori personalul aeronautic civil.

Vezi și Ce ajutoare primesc pensionarii în 2023 și ce se întâmplă cu pensiile. Alocațiile copiilor se indexează cu rata inflației

Până acum, ministerul Muncii a confirmat doar câteva dintre recomandările Băncii Mondiale: pensiile să fie calculate în funcție de contribuții și să existe un stagiu minim de cotizare.

Aproape 10.000 de pensii speciale

Potrivit situației din luna noiembrie, au fost plătite aproape 10.000 de pensii către beneficiari ai legilor speciale. În ceea ce privește sumele achitate, majoritatea primesc pensii între 11.000 de lei și 21.000 de lei, în cazul judecătorilor ori magistraților pensionați.

În România sunt peste 4,7 milioane de pensionari, iar aproape  70% primesc pensii de până la 2.000 de lei.

Citește și Un angajat cu venit brut de 3100 de lei va lua în mână mai puțin decât unul cu 3000. Paradoxul creșterii salariului minim

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax