Actualitate
După 90 de ani, Alba Iulia va fi din nou gazda ceremoniei Încoronării Regilor. Vezi ce surprize au pregătit organizatorii
În urmă cu 90 de ani, la Alba Iulia avea loc confirmarea unirii din decembrie 1918. Catedrala Reîntregirii găzduia, duminică, 15 octombrie 1922, unul dintre cele mai importante evenimente, care au scris istoria unui popor. După 9 decenii de la Încoronarea Regilor Ferdinand și Maria, Alba Iulia va fi din nou casa Familiei Regale, care vor sosi în data de 15 octombrie. Miercuri, primarul Mircea Hava, preşedintele CJ Alba, Ioan Dumitrel, prefectul judeţului Alba, Dan Simedru, county managerul judeţului Alba, Sorin Bumb, directorul tehnic al CJ Alba, Dan Popescu, precum şi reperezentanți Muzeului al Unirii Alba Iulia, au anunţat oficial, că anul acesta la Alba Iulia va fi din nou gazda ceremoniei Încoronării.
Pe 15 octombrie, în jurul orei 11.30, în gara din Alba Iulia va intra din nou trenul regal, același care i-a adus în cetate, în urmă cu 9 decenii, pe Ferdinand și Maria. În continuarea evenimentului, oaspeții cu sânge albastru – principele Radu, principesa Margareta și principele Nicolae – vor participa la un Te Deum, urmând să verniseze expoziția compusă din obiecte de o valoare culturală inestimabilă.
În incinta Sălii Unirii, în perioada 15-17 octombrie între orele 10.00-22.00, vizitatorii vor putea admira coroana regelui Ferdinand, dar și a Reginei Maria, aceasta din urmă fiind realizată integral din aur, provenit în urma unei donații din partea unui proprietar al unei mine din Apuseni. Atât coroana reginei, cât și mantia regelui au fost confecționate în Franța și reprezintă un vârf al artei interbelice. Tot în cadrul expoziției, vor putea fi admirate și mantia reginei, precum și sceptrul Regelui Ferdinand, cărți poștale, monede, dar și alte obiecte de valoare istorică reprezentative pentru marele moment.
Cele două coroane au mai fost scoase din București, unde sunt ținute, doar în anul 2008, când au fost aduse tot la Alba Iulia. Pentru transportul acestor obiecte aparținând patrimoniului Casei Regale, a fost impusă o asigurare de aproximativ 10.000 de euro. Valoarea totală a obiectelor ce vor putea fi admirate în cadrul expoziției din 15 octombrie este estimată la peste 15 milioane de euro, iar bugetul alocat pentru acest eveniment a este de 200.000 de lei.
În programul evenimentelor ce vor marca ziua de 15 octombrie, administrația locală și județeană intenționează să includă și un spectacol de mânuire arme, de fanfară dar și un moment realizat de angajații Muzeului Unirii care, îmbrăcați în ținutele vremii, vor încerca să reconstituie momentul Încoronării. Mai mult, autoritățile locale încearcă să reconstituie, special pentru această zi, baldachinul sub care s-a rânduit alaiul încoronării. Toate manifestările se vor desfășura în perimetrul Cetății, pe strada Mihai Viteazul și vor fi pecetluite cu un maiestuos foc de artificii. Programul complet al evenimentelor se află încă în lucru și va fi comunicat în cel mai scurt timp de organizatori.
Reconstituirea zilei de 15 octombrie la Alba Iulia, după 90 de ani la Încoronarea Regilor Ferdinand și Maria reprezintă o inițiativă a Primăriei Alba Iulia, Consiliului Județean Alba, Instituției Prefectului Alba, Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, cu sprijinul Casei Regale și al Muzeului Național de Istorie al României.
Prezent la conferinţa de miercuri, primarul Micea Hava a afirmat următoarele: ” Am să vă spun ceea ce i-am spus şi Regelui Mihai în momentul în care a fost la Alba Iulia şia a acceptat să primească titlul de cetăţean de onoare a municipiului Alba Iulia. Atunci i-am spus, că îi mulţumesc foarte mult în numele oraşului Alba Iulia, pentru că dacă încoronarea ,care a fost hotărâtă de strămoşii lui la Alba Iulia, nu se făcea aici, Alba Iulia nu mai avea şansa să fie Alba Iulia de astăzi.”
Acesta a mai adăugat că „Îmi pare rău că nu o putem face la fel de grandios aşa cum a fost acum 90 de ani, dar sunt câteva motive obiective. Maiestatea sa nu poate să vină, pentru că dacă venea încercam să facem o regie, pentru a fi exact ca la încoronare. Una peste alta, sunt 90 de ani de încoronare şi sunt aduse simbolurile la Alba Iulia”.
„Îmi doresc ca toţi să-şi amintească luni, că noi sărbătorim la Alba Iulia, 90 de ani de la încoronare. Cred că este şi oblgigaţia lor faţă de istoria României şi faţă de Alba Iulia şi mi-aş dori să şi simtă lucrul acesta, să respecte ziua de 15 octombrie ”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Ion Dumitrel,
În cadrul conferinţei de miercuri, primarul Mircea Hava a precizat că se doreşte crearea unui memorial al Unirii, în Muzeu, Sala Unirii şi în toate obiectivele din cetate, urmând să fie stabilite detaliile.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News