Connect with us
Advertisement

Administrație

Alba Iulia nu intră în cursa pentru capitală regională. Dragnea explică cea mai probabilă variantă de împărțire a României

Publicat

Aflată la guvernare de 4 luni, USL și-a asumat prin Guvernul Ponta finalizarea regionalizării. Obiectivul principal al acestui proiect este dezvoltarea maximală a fiecărei regiuni, prin autonomie și eliminarea birocrației în vederea atragerii de fonduri europene și implementarea de proiecte regionale. Vicepremierul Liviu Dragnea, unul dintre capii proiectului de regionalizare a României, a vorbit într-o emisiune televizată despre cum va fi împărțită țara și care sunt cele mai probabile capitale.

Cum va arăta noua hartă a țării, care vor fi capitalele și cum vor funcționa instituțiile? Acestea sunt subiectele dezvoltate de Dragnea la „Punctul de întâlnire” de la Antena 3, prilej cu care acesta a prezentat și câteva hărți reprezentative pentru viitoarea configurație a României.

Decizia împărțirii pe regiuni, a stabilirii capitalelor nu este încă luată, potrivit vicepremierului. În urma unor sondaje de opinie realizate de sociologi cu populația din fiecare regiune și în urma consultărilor în interiorul grupului de lucru, pe actualele regiuni de dezvoltare din România, au fost lansate următoarele propuneri pentru capitalele regiunilor: Brașov, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova, Iași, Ploiești, București.

Potrivit lui Dragnea, sunt trei tipuri de regiuni: monopolare – cu un singur centru urban dezvoltat (ex. Iași, Timișoara, Craiova), bipolară – cu două orașe dezvoltate puternic în regiune (Regiunea Centru cu orașele Sibiu și Brașov) și multipolară – fiecare oraș reședință de județ să devină un pol de dezvoltare pentru zonele adiacente.

Astfel, în Regiunea Centru, în cursa pentru a deveni capitală, se pare că deocamdată sunt considerate orașele Brașov și Sibiu, cele mai dezvoltate din zonă (foto).

Vicepremierul a afirmat că există o probabilitate serioasă pentru ca actualii indicatori să fie cei ce vor fi aplicați în realitate la regionalizare.

Dragnea: „Până acum, România s-a dezvoltat dezechilibrat”

„Faptul că după revoluție, sistemul administrativ nu s-a schimbat, a dus la acest dezechilibru în dezvoltare pe care îl are România în prezent. Problema nu e faptul că sunt 8 regiuni de dezvoltare. Nu cifra regiunilor este importantă, ci faptul că aceste entități nu au personalitate juridică și nu au putere de decizie și județele nu se pot asocia pentru a genera proiecte de dezvoltare regională durabilă”, a precizat Liviu Dragnea.

Regiunile trebuie înființate anul acesta, pentru a putea intra în programele de finanțare europeană 2014-2020, potrivit lui Dragnea: „Dacă nu le înființăm anul acesta, 8 ani de zile sigur nu le mai putem înființa. Dacă nu semnăm acordul de parteneriat cu Comisia Europeană anul acesta, este aproape imposibil ca după ce intrăm în următorul exercițiu financiar 2014-2020 să mai putem modifica structura administrativă, iar instituțiile în care noi alocăm acele fonduri să fie reacreditate”.

Regionalizarea nu va fi finalizată în 2013

Regionalizarea României este un proces ce nu va putea fi finalizat în 2013. După delimitarea regiunilor, stabilirea capitalelor și a conducerii, instituțiile vor trece printr-un proces de acreditare pentru a putea colabora direct cu Comisia Europeană pentru atragerea de fonduri europene.

„Guvernul nu intenționează ca la 31 decembrie să fie tot gata, și regiunile înființate și structurile de conducere alese, instituțiile regionale. Așa ceva este imposibil. Intenția noastră este să existe înființate aceste regiuni administrative, să fie stabilite structurile de conducere să poată să funcționeze și negocierea mea cu Comisia Europeană a fost în felul următor: după ce le facem și le avem delimitate, cu structuri de conducere stabilite, urmează ca într-o perioadă de 1, 2 maxim 3 ani, instituțiile regionale să fie întărite, personalizate și să primească acreditare și competențe de la autoritățile de management naționale, așa încât fiecare regiune să devină o autoritate de management autonomă, să poată fi parteneră direct cu Bruxelles-ul și eliminăm toată birocrația care ne-a dus la gradul acesta scăzut de absorbție”, a explicat Dragnea.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. cornel

    marți, 09.04.2013 at 21:02

    mda, nici nu ma asteptam sa faca altcineva tam-tam despre Alba Iulia in afara de ai nostri dragi politicieni de fațadă… si punctulețul orașului Târgu Mureș de pe harta aia e mai mare ca cel mai Alba Iuliei… cu alte cuvinte, ne-am supt…

  2. mda

    marți, 09.04.2013 at 21:25

    si prin regionalizarea asta chiar crede cineva ca Romania o sa se dezvolte echilibrat? pai daca o sa fie capitala in brasov sau sibiu, orase care sunt economic peste celelate din regiune (asta si datorita numarului de locuitori) este clar ca vor trage pentru ei, mai ales ca puterea se muta in centrul de regiune (o descentralizare) si atunci celelalte se vor alege cu putin, cu foarte putin.
    este randul alesilor locali sa vedem ce fac atat cei de la putere cat si cei din opozitie. exista multe exemple in lumea asta de capitale adinistrative si totul este echilibrat, de ce nu s-ar merge si la noi pe aceeasi idee?

  3. haiducu

    joi, 11.04.2013 at 15:08

    Pai bine mai ******** ambulante, daca romania s-a dezvoltat dezechilibrat pana acum, de ce incurajati polii? Adica o sa avem poli si restul teritoriului, nu? Asta vi se pare echilibrat?

  4. jenu

    joi, 11.04.2013 at 19:59

    ce cretinos…daca pana acum aveam cam 15 poli,de acu…7! deci o dezechilibrare si mai mare..e ridicol,descentralzare facuta de cei care au interesul la o perfecta centralizare,miticii…

  5. dan dorin

    sâmbătă, 13.04.2013 at 08:33

    Totul se comanda de la Bucuresti….ar trebui o dezvoltare armonioasa a regiunii, nu numai in orasele mari, altfel se risca cresterea celor mari si scaderea celor mici…interesul joaca fesul….parerea mea este ca ar trebui sa intre in carti si Alba Iulia

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement