Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Alba Iulia nu intră în cursa pentru capitală regională. Dragnea explică cea mai probabilă variantă de împărțire a României


Publicat

Aflată la guvernare de 4 luni, USL și-a asumat prin Guvernul Ponta finalizarea regionalizării. Obiectivul principal al acestui proiect este dezvoltarea maximală a fiecărei regiuni, prin autonomie și eliminarea birocrației în vederea atragerii de fonduri europene și implementarea de proiecte regionale. Vicepremierul Liviu Dragnea, unul dintre capii proiectului de regionalizare a României, a vorbit într-o emisiune televizată despre cum va fi împărțită țara și care sunt cele mai probabile capitale.

Cum va arăta noua hartă a țării, care vor fi capitalele și cum vor funcționa instituțiile? Acestea sunt subiectele dezvoltate de Dragnea la „Punctul de întâlnire” de la Antena 3, prilej cu care acesta a prezentat și câteva hărți reprezentative pentru viitoarea configurație a României.

Decizia împărțirii pe regiuni, a stabilirii capitalelor nu este încă luată, potrivit vicepremierului. În urma unor sondaje de opinie realizate de sociologi cu populația din fiecare regiune și în urma consultărilor în interiorul grupului de lucru, pe actualele regiuni de dezvoltare din România, au fost lansate următoarele propuneri pentru capitalele regiunilor: Brașov, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova, Iași, Ploiești, București.

Potrivit lui Dragnea, sunt trei tipuri de regiuni: monopolare – cu un singur centru urban dezvoltat (ex. Iași, Timișoara, Craiova), bipolară – cu două orașe dezvoltate puternic în regiune (Regiunea Centru cu orașele Sibiu și Brașov) și multipolară – fiecare oraș reședință de județ să devină un pol de dezvoltare pentru zonele adiacente.

Astfel, în Regiunea Centru, în cursa pentru a deveni capitală, se pare că deocamdată sunt considerate orașele Brașov și Sibiu, cele mai dezvoltate din zonă (foto).

Vicepremierul a afirmat că există o probabilitate serioasă pentru ca actualii indicatori să fie cei ce vor fi aplicați în realitate la regionalizare.

Dragnea: „Până acum, România s-a dezvoltat dezechilibrat”

„Faptul că după revoluție, sistemul administrativ nu s-a schimbat, a dus la acest dezechilibru în dezvoltare pe care îl are România în prezent. Problema nu e faptul că sunt 8 regiuni de dezvoltare. Nu cifra regiunilor este importantă, ci faptul că aceste entități nu au personalitate juridică și nu au putere de decizie și județele nu se pot asocia pentru a genera proiecte de dezvoltare regională durabilă”, a precizat Liviu Dragnea.

Regiunile trebuie înființate anul acesta, pentru a putea intra în programele de finanțare europeană 2014-2020, potrivit lui Dragnea: „Dacă nu le înființăm anul acesta, 8 ani de zile sigur nu le mai putem înființa. Dacă nu semnăm acordul de parteneriat cu Comisia Europeană anul acesta, este aproape imposibil ca după ce intrăm în următorul exercițiu financiar 2014-2020 să mai putem modifica structura administrativă, iar instituțiile în care noi alocăm acele fonduri să fie reacreditate”.

Regionalizarea nu va fi finalizată în 2013

Regionalizarea României este un proces ce nu va putea fi finalizat în 2013. După delimitarea regiunilor, stabilirea capitalelor și a conducerii, instituțiile vor trece printr-un proces de acreditare pentru a putea colabora direct cu Comisia Europeană pentru atragerea de fonduri europene.

„Guvernul nu intenționează ca la 31 decembrie să fie tot gata, și regiunile înființate și structurile de conducere alese, instituțiile regionale. Așa ceva este imposibil. Intenția noastră este să existe înființate aceste regiuni administrative, să fie stabilite structurile de conducere să poată să funcționeze și negocierea mea cu Comisia Europeană a fost în felul următor: după ce le facem și le avem delimitate, cu structuri de conducere stabilite, urmează ca într-o perioadă de 1, 2 maxim 3 ani, instituțiile regionale să fie întărite, personalizate și să primească acreditare și competențe de la autoritățile de management naționale, așa încât fiecare regiune să devină o autoritate de management autonomă, să poată fi parteneră direct cu Bruxelles-ul și eliminăm toată birocrația care ne-a dus la gradul acesta scăzut de absorbție”, a explicat Dragnea.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comments

 1. cornel

  marți, 09.04.2013 at 21:02

  mda, nici nu ma asteptam sa faca altcineva tam-tam despre Alba Iulia in afara de ai nostri dragi politicieni de fațadă… si punctulețul orașului Târgu Mureș de pe harta aia e mai mare ca cel mai Alba Iuliei… cu alte cuvinte, ne-am supt…

 2. mda

  marți, 09.04.2013 at 21:25

  si prin regionalizarea asta chiar crede cineva ca Romania o sa se dezvolte echilibrat? pai daca o sa fie capitala in brasov sau sibiu, orase care sunt economic peste celelate din regiune (asta si datorita numarului de locuitori) este clar ca vor trage pentru ei, mai ales ca puterea se muta in centrul de regiune (o descentralizare) si atunci celelalte se vor alege cu putin, cu foarte putin.
  este randul alesilor locali sa vedem ce fac atat cei de la putere cat si cei din opozitie. exista multe exemple in lumea asta de capitale adinistrative si totul este echilibrat, de ce nu s-ar merge si la noi pe aceeasi idee?

 3. haiducu

  joi, 11.04.2013 at 15:08

  Pai bine mai ******** ambulante, daca romania s-a dezvoltat dezechilibrat pana acum, de ce incurajati polii? Adica o sa avem poli si restul teritoriului, nu? Asta vi se pare echilibrat?

 4. jenu

  joi, 11.04.2013 at 19:59

  ce cretinos…daca pana acum aveam cam 15 poli,de acu…7! deci o dezechilibrare si mai mare..e ridicol,descentralzare facuta de cei care au interesul la o perfecta centralizare,miticii…

 5. dan dorin

  sâmbătă, 13.04.2013 at 08:33

  Totul se comanda de la Bucuresti….ar trebui o dezvoltare armonioasa a regiunii, nu numai in orasele mari, altfel se risca cresterea celor mari si scaderea celor mici…interesul joaca fesul….parerea mea este ca ar trebui sa intre in carti si Alba Iulia

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Alin Stanciu și echipa PSD pentru Consiliul Local: Alba Iulia trebuie să redevină un oraș pentru oameni

Publicat

Mobilitatea urbană trebuie regândită astfel încât Alba Iulia să redevină un oraș al oamenilor – nu al autoturismelor – cu mai multe alei pietonale, piste pentru bicicliști și spații verzi.

Alba Iulia a fost un oraș pentru oameni doar în urmă cu zeci de ani, când autoturismele erau de zece ori mai puține. Numărul mașinilor a crescut, încet, dar sigur, iar în lipsa unei strategii clare de dezvoltare, pe termen lung, cu proiecte legate între ele, care să formeze un tot unitar, avem orașul de astăzi. Odată cu dezvoltarea pe orizontală ar fi trebuit ținut cont, în cartierele nou create, de o serie de reguli stricte. Spre exemplu, în domeniul infrastructurii rutiere, de: existența unui trotuar/ unei alei pietonale, piste pentru bicicliști și zone verzi, respectiv de o parte carosabilă suficientă pentru deplasarea unui mijloc de transport în comun.

Doi piloni importanți pentru un oraș al viitorului sunt transportul ecologic și extinderea spațiilor verzi.

Transport ecologic

Municipiul Alba Iulia trebuie regândit astfel încât să faciliteze deplasarea oamenilor, nu să încurajeze mersul cu mașina. Acest lucru se poate realiza investind într-un transport public modern și confortabil, prin achiziționarea propriilor autobuze, mult mai prietenoase cu mediul înconjurător, dar și prin amenajarea unei rețele integrate de piste pentru bicicliști. Este necesară, de asemenea, o politică de încurajare și facilitare a deplasării cu mijloace de transport electrice – biciclete, scutere sau chiar trotinete, pentru reducerea poluării. Parcările subterane și supraterane sunt soluția pentru Alba Iulia, chiar dacă sunt mai costisitoare, deoarece cele clasice ocupă spațiu prețios. Pentru astfel de proiecte, fondurile europene sunt surse eligibile de finanțare.

Îngrijirea și extinderea spațiilor verzi

Conservarea și extinderea spațiilor verzi a fost un concept necunoscut sau ignorat de administrația din Alba Iulia. Să luăm exemplul vechiului parc Custozza, care a fost transformat într-o piațetă, un loc pentru evenimente publice. Schimbarea destinației obiectivului nu este, în sine, o problemă, ci lipsa de viziune sau voință privind construirea unui nou parc verde, în locul celui distrus. În lipsa arborilor, gardurilor vii, plantelor și ierbii, zidurile Cetății și aleile pietonale emană, pe timpul verii, mult prea multă căldură, fiind neprietenoase și sufocante în timpul zilei.

Transportul ecologic și extinderea zonelor verzi sunt proiecte extrem de importante din programul PSD pentru Alba Iulia. Suntem sufocați de poluare, iar aerul curat este o resursă valoroasă. Totul depinde de deciziile pe care le luăm, cu gândul nu doar la noi, ci în special la copiii și nepoții noștri. Vom ține cont de cum trebuie să arate Alba Iulia, nu doar peste 6 luni, ci și peste 50 de ani, însă proiectele noastre nu pot fi realizate fără sprijinul vostru, la alegerile locale din 27 septembrie.

Votați Alin Stanciu, candidatul Partidului Social Democrat pentru Primăria municipiului Alba Iulia și echipa de consilieri locali ai Partidului Social Democrat Alba Iulia

Pentru un oraș prosper!

– Comandat de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – Organizația Județeană Alba

– executat de SC INDEPENDENT SRL – portal https://alba24.ro/

– CUI mandatar financiar județean 21200019

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Ion Dumitrel: Angajamentul meu pentru comuna Cricău este unul simplu: voi pune umărul la dezvoltarea comunei

Publicat

Primele două proiecte mari pe care le vom realiza în cel mai scurt timp, împreună cu Constantin Corodeanu, sunt asfaltarea tuturor străzilor din Cricău, Tibru și Craiva și dezvoltarea turismului.

Știu foarte bine că pentru a dezvolta comunitățile locale este necesar să valorificăm specificul local, să punem baza pe ce caracterizează comune și orașele județului și mai ales să facem aceste lucruri împreună cu oamenii locului.

Comuna Cricău are o tradiție viticolă care se pierede în secolelele vechi ale istoriei. Situarea acesteia pe Drumul Vinului înseamnă o deschidere importantă pentru turismul viniviticol. Importanța istorică a comunei este de netăgăduit. Unul dintre cele mai importante obiective, situat într-un cadru natural de excepţie, este Piatra Craivii, vechi sanctuar dacic unde se mai pot admira vestigiile Cetăţii Apoulon. Nu trebuie să uităm de meşteşugurile străvechi al cusutului şi cel al ţesutului.

După cum spuneam, toate aceste lucruri pot fi făcute doar cu oameni care doresc să se implice, oameni cărora nu le este frică de muncă. În comuna Cricău aceste lucururi le vom realiza împreună cu Constantin Corodeanu, candidatul PNL pentru funcția de primar. Am încredere deplină că împreună vom reuși să ducem la capăt tot ceea ce ne propunem.

Vrem și știm cum să facem ca toate aceste lucruri să devină motorul dezvoltării comunei. Primul pas va fi finalizarea lucrărilor de infrastructură întrucât aceasta este baza dezvoltării. Și angajamentul nostru ferm este asfaltarea tuturor străzilor din toate cele trei localități ale comunei. Atsfel, vom pune în valoare potențialul turistic, natural și istoric.

Ziua de 27 septembrie va fi foarte importantă întrucât este ziua în care decidem cine vor fi cei care vor conduce destinele comunei în următorii ani. Apelul meu pentru cricăuani este să aleagă echipa Partidului Național Liberal și pe Constantin Corodeanu, fiind garanția că lucrurile vor merge în direcția corectă în anii care vor veni.

Comandat de Partidul Național Liberal, distribuit de SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro, cod unic mandatar financiar coordonator 21200012.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Traficul spre Cugir, direcționat pe centura ocolitoare de la Vinerea, din cauza unor lucrări la pasajul de cale ferată

Publicat

Dacă conditiile meteo permit finalizalizarea ultimelor interventii la nivelul carosabilului de la intrarea pe centura, incepând de sâmbătă locuitorii orașului vor ieși din localitate pe noua variantă ocolitoare a localității Vinerea, au transmis reprezentanții primăriei.

Deschiderea circulației pe centură are loc în contextul în care vor avea loc lucrări de reabilitare a pasajului de trecere a căii ferate dintre Cugir și Vinerea.

Timp de aproape o săptămână traficul rutier va fi direcționat exclusiv pe noua centură, motiv pentru care Primăria Cugir atenționează călătorii și firmele de transport în comun cu privire la modificarea stațiilor.

”Precizăm că centura ocolitoare este in curs de finalizare, partea carosabilă fiind deja pregatita pentru circulație. Mai sunt de realizat unle lucrări auxiliare (în afara părţii carosabile) care pot fi făcute fie cu restricționarea traficului, fie cu blocarea lui, în funcţie de decizia contructorului” transmit reprezentanții administrației locale.

Potrivit primarului, Adrian Teban, e posibil ca inaugurarea noii variante ocolitoare să aibă loc în cel mult două săptămâni

Circulația transportul public din localitatea Vinerea spre Cugir se va desfasura pe traseul Str.Principala nr.315, Monument, iesire Vinerea spre Sibot, Centura Vinerea, Cugir, iar sensul Cugir-Vinerea se va desfasura pe traseul Cugir, Centura Vinerea, Intrare Vinerea spre Sibot, Monument, str,Principala nr.388.

Stațiile rămân aceleași, iar programul de transport public nu se modifică.

Transportul interurban cu plecare din Cugir va fi deviat pe Centura Vinerea-str.Culturii-Str.Principala, iar transportul interurban spre Cugir va fi deviat de pe str. Principla pe Str.Culturii-Centura Vinerea-Cugir.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Horațiu Florea (PRO România): Să nu uitați de politicienii care se cred zei și v-au tratat ca pe cetățeni de mâna a doua (P)

Publicat

PRO România aduce schimbarea în viața locuitorilor din județul Alba.

Câți dintre voi nu v-ați plâns de drumuri proaste? Câți ați fost nevoiți să stați cu orele în trafic? Câți ați văzut munți de gunoaie? Câți ați căutat, în zadar, un loc de muncă? Iar lista ar putea continua, la nesfârșit, cu problemele din sistemul de sănătate, din cel de educație și-atâtea altele.

A cui e vina? V-o spun sincer: a noastră! Cine a trimis în locuri calde și bine plătite, ani la rând, politicienii care ne conduc? Noi! Ce au făcut ei pentru noi? Aproape nimic! Uitați-vă-n jur și de câte ori spuneți „în străinătate de ce se poate?”, amintiți-vă de cei cărora le-am oferit onoare de a ne reprezenta.

Ce-am primit în schimb? Minciuni, amânări, combinații politice. Priviri de sus și aroganță. Oameni care s-au jignit în toate felurile posibile au ajuns cei mai buni prieteni, legați de robinetul banului public și propriul interes. Când v-a oprit vreunul dintre ei, pe stradă, în afara campaniei electorale, ca să vă întrebe cu ce vă poate ajuta, cum o mai duceți, ce problemă vă poate rezolva?

Acum nici doi ani, am intrat în politică pentru motivele pe care vi le-am spus mai devreme. Am o situație financiară confortabilă dar am refuzat să mai stau deoparte. Am sperat iar acum sunt convins că găștile politice atât de toxice pot fi destructurate. De noi, om cu om, vot cu vot.

Am clădit, în ultima perioadă, cu foarte mult efort organizația Alba a PRO România. Iar prima regulă pe care mi-am impus-o a fost să aduc în echipă doar oameni selectați după criterii profesionale și morale precise. Iar celor veniți în căutare de funcții sau alte avantaje, le-am arătat ușa pe care au îndrăznit să intre.

Mi-am asumat candidatura la Președinția Consiliului Județean Alba fiindcă e nevoie de o schimbare în administrație. Cei de-acum, au avut la dispoziție un sfert dintr-o viață de om și rezultate nepermis de slabe. Eu zic că ajunge! Ce credeți că mai pot face încă 4 ani?

Mă bazez total și pe echipa care îmi este alături, pe lista de consilieri județeni. Gândiți-vă câte lucruri bune poate face pentru cetățeni doctorul Mircea Frențiu, omul care a salvat atâtea sute de vieți. Câtă nevoie e de experiența lui Emil-Dănuț Hălălai, cel mai bun prefect al județului din ultimii 31 de ani. Câte proiecte benefice poate duce la capăt Cătălin Cămărășan, campion european și dascăl dedicat. Iar lista poate continua.

Nu vreau să vă promit nimic, fiindcă din asta au făcut o artă cei din partidele „tradiționale”. Și ne-am convins cât de mult s-au ținut de cuvânt. Dar vă asigur că fiecare vot pe care ni-l acordați nouă, celor din PRO România, este un vot care se va întoarce către voi, sub forma unor probleme rezolvate, a unor proiecte duse la bun sfârșit și a unei transparențe totale în relația cu fiecare dintre voi în parte. În fiecare localitate din județ și în fiecare comunitate unde ni se cere sprijinul.

În 27 septembrie, mergeți la vot! Și țineți minte că vom fi bine doar atunci când vom înțelege decide că politicienii sunt angajații cetățenilor. Nu ca până acum…

Horațiu Florea, candidatul PRO România la Președinția Consiliului Județean Alba

COMANDAT DE PRO ROMÂNIA FILIALA ALBA

PUBLICAT / EXECUTAT DE SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

CUI MANDATAR FINANCIAR COORDONATOR 21200010

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate