Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Alba Iulia: Poeta Ana Blandiana va primi titlul de Cetățean de Onoare, alături de Aurel Pantea, Cornel Nistea și Romulus Rusan

Publicat

Poeta Ana Blandiana va primi titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Alba Iulia. Primarul Gabriel Pleșa a inițiat un proiect în acest sens. 

Pe lângă Ana Blandiana, alți trei scriitori sunt propuși de Pleșa, pentru acest titlu: Aurel Pantea, Cornel Nistea și Romulus Rusan (post-mortem).

Ana Blandiana și-a făcut debutul în literatură în anii 1960 și a continuat să publice volume de poezie, proză și eseuri, devenind una dintre cele mai apreciate și citate autoare române contemporane.

  • Otilia Coman pe numele real, ea și-a luat pseudonimul Ana Blandiana, după numele satului natal al mamei, Blandiana, județul Alba.

Stilul său poetic este cunoscut pentru delicatețea expresiei, dar și pentru profunzimea tematicii abordate, îmbinând adesea lirismul cu meditații filozofice.

Principalele teme din opera sa includ trecerea timpului, fragilitatea umană, spiritualitatea și libertatea, fiind adesea preocupată de condiția umană într-un univers marcat de suferință și opresiune. Opera sa include volume de poezie precum:

  • „Persoana întâia plural” (1964)
  • „A treia taină” (1969)
  • „Orologiul fără ore” (2016)

De asemenea, Ana Blandiana a publicat proză și eseuri, evidențiind talentul său literar în diverse genuri.

Disidența și activitatea civică:

Ana Blandiana a avut un rol proeminent ca disidentă în perioada regimului comunist din România, mai ales prin criticile voalate și curajoase la adresa regimului Ceaușescu, exprimate prin scrierile sale.

De-a lungul carierei sale, a avut de înfruntat cenzura regimului, iar în anumite perioade, scrierile sale au fost interzise.

Chiar și așa, ea a reușit să își facă vocea auzită prin poezia sa simbolică și încărcată de sensuri ascunse, fiind considerată o figură importantă a rezistenței culturale.

După revoluția din 1989, Ana Blandiana a continuat să fie implicată în viața publică și culturală a României, militând pentru drepturile omului și libertatea de expresie.

Ea a fost una dintre fondatoarele Alianței Civice în 1990, o mișcare importantă pentru democratizarea României.

Ana Blandiana este co-fondatoare și președinte al Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, un muzeu și centru de cercetare situat în Sighetu Marmației, dedicat păstrării memoriei celor care au suferit sub regimul comunist.

Această inițiativă a avut un impact major asupra conștiinței colective din România, contribuind la recunoașterea și înțelegerea atrocităților din perioada comunistă.

Ana Blandiana este extrem de apreciată pe plan internațional, primind numeroase premii literare, inclusiv Premiul Herder (1982) și Premiul de Poezie Europeană (2017). Este tradusă în numeroase limbi și invitată frecvent la evenimente literare și academice internaționale.

Moștenirea literară: Ana Blandiana este considerată una dintre cele mai mari poete ale literaturii române contemporane, atât prin calitatea operei sale, cât și prin curajul său de a aborda teme politice și sociale într-un climat opresiv.

Opera ei continuă să inspire generații de cititori și scriitori, fiind un simbol al rezistenței intelectuale și al libertății de expresie.

Romulus Rusan a fost un scriitor contemporan, născut la 13 martie 1935 la Alba Iulia şi fondator al organizaţiei neguvernamentale Alianţa Civică. El a fost căsătorit cu Ana Blandiana.

A fost şi director în cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, conducând Centrul Internaţional pentru Studiul Comunismului.

Romulus Rusan a publicat cărţi de proză scurtă, eseuri de călătorie, interviuri, reportaje, critică de film, dar şi eseuri.

Printre acestea se numără: „Râul ascuns”, „Rouă şi brumă”, „Cauze provizorii”, „America ogarului cenuşiu”, „O călătorie spre Marea Interioară”, „Convorbiri subiective”, „La început n-a fost cuvântul”, „Arta fără muză” sau „Permisul de pieton””.

Aurel Pantea a debutat în 1971 cu poezie în revista clujeană Echinox. A colaborat apoi cu poezii în revistele Echinox, Tribuna, Steaua, Vatra și multe altele.

Debutul editorial a avut loc în 1980, fiind considerat unul dintre cei mai importanți poeți optzeciști.

A obținut numeroase premii literare, fiind recunoscut la nivel național drept un scriitor de referință pentru literatura contemporană.

A fost președinte al filialei Alba – Hunedoara al Uniunii Scriitorilor din România.

Cornel Nistea (n. 6 august 1939, Valea Largă, Alba) este un scriitor, romancier, eseist, publicist și om de cultură român contemporan, membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 2003.

A debutat în anul 1979 în revista Vatra din Târgu Mureș cu proză scurtă, devenind, de-a lungul anilor, un scriitor, romancier, eseist, publicist și om de cultură român contemporan.

El este în prezent președintele filialei Alba – Hunedoara al Uniunii Scriitorilor din România.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate