Connect with us
Publicitate

Actualitate

”Alba sub lumini de OSCAR 2014”: Vlad Eftenie- românul premiat la Sony Word Photography pune obictivele pe Cetatea Alba Iulia

Publicat

În perioada 28 iulie – 1 august, peste 100 de fotografi din întreaga ţară se întâlnesc la Alba Iulia la prima ediţie a Festivalului-concurs „Alba sub lumini de Oscar” . Timp de cinci zile, Cetatea Alba Carolina și zona Șureanu – Valea Frumoasei vor fi ținta obiectivelor și blițurilor celor mai apreciați fotografi din România, iar cele mai frumoase imagini vor fi premiate în cadrul unui concurs jurizat de fotografi profesioniști consacrați la nivel național și internațional. Pentru participanţi, în cadrul festivalului, sunt programate workshop-uri și cursuri gratuite cu lectori acreditaţi şi fotografi profesionişti. Vlad Eftenie este unul dintre fotografii consacrați care vor fi prezentți la ASLO.  

Strada este o operă de artă, dacă este văzută prin nişte ochi atenţi la detalii şi sensibili la frumos! O fotografie realizată la momentul oportun poate fi o adevărată poveste, chiar dacă este surprinsă într-o noapte de iarnă, într-o staţie a tramvaiului 41 din Bucureşti. Iar această poveste de stradă poate – uneori – să fie premiată.

De fapt, aşa s-a şi întâmplat cu o poză realizată de fotograful român Vlad Eftenie. A fost premiată la Londra, în cadrul Sony World Photography . Bineînţeles că nu a fost singura fotografie înscrisă în concurs. Vlad a concurat cu alţi 70.000 de fotografi din toate colţurile lumii.

Început de iarnă marcat de o lapoviţă rece. O tânără care se ascunde sub o umbrelă în aşteptarea tramvaiului. Un bătrân care se întrezăreşte în depărate şi întunericul care se luptă cu lumina farurilor automobilelor care trec pe şosea. Este imaginea care a fost premiată la categoria Low Light din cadrul World Photography Awards. Cum a început povestea ei ştie doar Vlad Eftenie, fotograful care a imortalizat momentul. Totul s-a întâmplat în staţia tramvaiului 41 din Bucureşti.

”Atunci când am coborât din tramvai şi am observat situaţia respectivă, nu am stat foarte mult să mă gândesc. Am zis trebuie să o fac pentru că e prima zi de iarnă şi trebuie să marchez momentul într-un fel. Deja era noapte, trecea ziua şi nu aveam nicio poză cu prima zăpadă. Aşa a apărut poza”, spune fotograful.

Fotografia care a impresionat juriul de la Londra a fost făcută la sfărşitul lunii noiembrie.

Vlad Eftenie, 35 de ani, este unul dintre cei aproape 140.000 de fotografi care s-au înscris la Sony World Photography și a ajuns pe lista scurtă a finaliștilor acestui concurs fotografic.

Este arhitect și profesor la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu, din București, si spune că profesia și pasiunea lui se îmbinăa foarte bine. „Arhitectura este latura ratională, iar fotografia este latura artistică, emoționalaă. Am descoperit că aceste două laturi se pun foarte bine în valoare și că funcționează foarte bine împreună. Una fără cealaltă ar produce un dezechilibru”, spune Vlad Eftenie

”Sunt entuziast întotdeauna în fata ocaziei de a întâlni oameni noi, locuri noi și de a împărtăși crezuri fotografice. Susținerea unui workshop de fotografie de stradă este, pentru mine, mereu, un prilej de a consuma constructiv energie în încercarea de a-i ajuta pe cei interesați să creadă, să se deschidă, să înțeleagă, să capete aripi, să-și dorească cu ardoare să înceapă sa pozeze. Vin dornic să revad Alba Iulia, vizitat ultima dată în iarna lui 2006 și să-l parcurg cu aparatul. Sper să fie lumina și vremea bune pentru plimbare, pentru expediție, în încercarea de a schița un portret fotografic urban.

Succesul unui festival e doar o urmare firească a unei activitati bine făcute. Succesul nu se afirmaă prin slogane grandioase sau doar cifre, apare după si doar dacaă a existat deschidere, sinceritate, transparență, entuziasm, nopți nedormite, spirit de echipă, dacă s-a creat un mediu creativ de lucru, dacă fiecare a plecat mai bun de acolo, măcar cu un milimetru sau un gram. De un festival „de succes” ți-e dor și abia așteptți ediția următoare. Echipa ASLO/VSLO este un model în aceste sensuri.

Pentru un oraș ca Alba Iulia, imaginile, spațiul vizual, sunt esențiale, astăzi. Imaginea este unul dintre suporturile cele mai accesibile. Imaginile atrag. Singure însă, imaginile nu pot reuși totul, trebuie să fie bine integrate într-un mecanism eficient de comunicare a valorii. Calitatea imaginilor este mereu esențială, indiferent de scopul utilizării lor.

Oamenii trebuie ajutati să recunoască valoarea, să o afle, saă o pastreze cu grijă pentru trecut și pentru viitor, să nu uite, să știe să se bucure de ceea ce este bun. Multiple genuri fotografice se pot imbina armonios, complementar, pentru a aduce în lumină mutiplele straturi ale locului. Un festival de fotografie cred că aduce cu sine o cale extrem de eficientă și simplă de a deschide oameni înspre oameni și locuri. Festivalul devine un catalizator al comunității fotografice, fapt în masură saă îndrepte atenția unui spectru larg de persoane asupra orașului și a valorilor sale. Mai mult, fotografia devine un martor ce ajută memoria, în timp. Prin fotografie va rămâne o urmă valoroasaă în timp, martor al zilei de astăzi.

La ASLO, concurenții ar trebui să vină deschiși, curioși, fără idei preconcepute, fără a avea pretenția să „li se dea” ceva anume. Să se bucure de experiența care se deschide și care depinde și de ei să reușească. Să nu se aștepte sa fie vorba doar despre tehnică, ci și despre o filosofie a fotografiei, absolut necesară pentru conturarea unui demers complet.

Publicul ar trebui să se aștepte să vadă cum arată o mostră de festival de fotografie realizat la cotele cele mai inalte de exigență și cu o doza enormă de entuziasm. Sper să se întâmple toate acestea.”

*

Festivalul „Alba sub Lumini de Oscar” este organizat de  New Ad Zone, Asociaţia „Produs în Alba”, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba. Organizatorii încurajează şi fotografii locali să participe la acest eveniment de excepţie în care vor avea ocazia să înveţe de la cei mai buni.

Proiectul CITYLOGO, finanțat de către Comisia Europeană prin Programul URBACT II, în cadrul căruia Municipiul Alba Iulia este partener alături de alte orașe europene, susține evenimentul ”Alba sub lumini de Oscar”,  organizat în premieră la Alba Iulia. Acesta reprezintă una din acțiunile  propuse de către Grupul Local de Sprijin al proiectului, din care fac parte mai mulți factori interesați locali, printre care și un fotograf și un blogger. Printre obiectivele proiectului se numără și creșterea vizibilității orașului Alba Iulia la nivel național și internațional ca destinație atractivă pentru turiști și investitori.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate