Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Asociaţia Alba Verde: Argumente pentru o „Cetate Verde”

Publicat

„Asociaţia Alba Verde apreciază deschiderea Primăriei Alba Iulia pentru organizarea de dezbateri publice pe durata lucrărilor de reabilitare a Cetăţii Alba Carolina. Aşteptăm o propunere pentru data primei dezbateri cu privire la Parcul Custozza.

Reiterăm faptul că discuţia legată de dispariţia Parcului Custozza trebuie situată în cadrul unei discuţii mai largi despre micşorarea suprafeţei verzi din cetate. S-a vorbit mult despre spaţii verzi în conferinţa de presă a Primăriei de miercuri, dar despre ce anume s-a vorbit? Despre peluze şi arbuşti în jardiniere, eventual arbori mici şi nu despre arbori care dau oxigenul şi umbra atât de necesară locuitorilor oraşului. Dorinţa noastră şi a multor albaiulieni este ca Cetatea să îşi dezvolte caracterul de plămân verde al oraşului, fără ca asta să împiedice cu ceva punerea în valoare a siturilor istorice existente. În acest context, aducem aminte imaginea pe care locuitorii oraşului o au despre acest parc care, atât cât este el, reprezintă singurul <parc liniştit, departe de traficul oraşului>. Este necesară reabilitarea lui în spiritul respectării identităţii locului.

Apreciem profesionalismul cu care s-au realizat lucrările de restaurare făcute la porţile Cetăţii şi considerăm că acestea au o mare însemnătate pentru imaginea actuală a oraşului nostru. Însă, în urma conferinţei de presă de ieri, organizată de Primăria Alba Iulia, am primit mai multe informaţii contradictorii, care pun sub semnul întrebării viziunea coerentă asupra dezvoltării spaţiului urban din cetate la care ne aşteptam cu toţii.

Deşi unul din argumentele administraţiei locale pentru tăierea copacilor a fost că aceştia reprezintă un pericol, sunt în vârstă şi trebuie înlocuiţi, această problemă nu a fost tratată cu seriozitate. La conferinţă aflăm că studiile sunt în curs de desfăşurare, deşi deja în planul iniţial se prevedea tăierea tuturor celor 158 de copaci din Parcul Custozza. De asemenea, deşi din comunicările anterioare ale municipalităţii se înţelegea că se intenţionează crearea unei piaţete medievale cu o fântână barocă în centru, la conferinţa de presă nu a mai fost menţionat acest lucru. În schimb, acum a fost avansată ideea transformării întregului parc într-un sit arheologic. În condiţiile acestea, am dori să ştim care dintre aceste proiecte a fost votat în unanimitate în Consiliul Local. O asemenea schimbare de plan nu poate fi pusă doar pe seama neprevăzutului în cazul reabilitării siturilor istorice, invocat în cadrul conferinţei, ci pe seama unei nesiguranţe în abordare. Constanta tuturor planurilor vehiculate până acum a fost, însă, tăierea a cel puţin 75% din arborii din Parcul Custozza. Despre ce vom vorbi la dezbaterea publică, dacă se continuă tăierea copacilor în ritmul anunţat ieri? Ne întrebăm, în condiţiile acestea, care au fost motivaţiile proiectantului pentru susţinerea acestei soluţii. Din cele prezentate în conferinţa de presă a rezultat faptul că nu a fost elaborat un studiu de peisaj pentru zona interioară Cetăţii şi că în echipa de specialişti nu a existat un arhitect peisagist. Mai mult, am aflat din conferinţă că o amenajare de spaţiu verde presupune plantări pe care le poate face oricine. Spaţiul public, cu atât mai mult cu cât el are valenţe istorice necesită o tratare peisagistică profesională. Sperăm că se vor evita copii nefericite ale unor amenajări tip curte aşa cum putem vedea în unele centre urbane din judeţul Alba.

Am dori să ştim care sunt avantajele pentru populaţie în viziunea arhitectului şi administraţiei locale, comparativ cu menţinerea funcţiunii de zonă verde şi amenajarea peisagistică şi cu mobilier urban a zonei. De asemenea, solicităm să se facă publice costurile propuse pentru amenajarea zonei respective.

Legat de cercetarea arheologică, ne întrebăm care sunt argumentele care-i susţin necesitatea. Se regăseşte în Caietul de sarcini?

Suntem convinşi că atât locuitorii oraşului, cât şi turiştii se vor bucura în continuare de umbra arborilor din Custozza şi că acest lucru ar putea spori valoarea Cetăţii faţă de alte asemenea locuri unde vegetaţia nu mai este prezentă. Cât priveşte lipsa arborilor în spaţiul altor cetăţi Vauban, acest lucru nu este o regulă aşa cum a fost prezentat în conferinţa de presă ci, dimpotrivă, o mare parte a unor asemenea locuri istorice adăposteşte o vegetaţie bogată. O simplă consultare a site-urilor www.sites-vauban.org  şi https://lechenet.free.fr/Reportages/vauban/vauban.htm poate aduce mai multe lămuriri. Câteva exemple de astfel de oraşe cu cetăţi verzi în Franţa: Lille, Aras, Besancon, Port Royal, Neuf Brisach etc.

Un alt lucru contradictoriu este faptul că restricţionarea accesului automobilelor în cetate (lucru firesc, în mai toate cetăţile din lume)  este corelată cu lărgirea căilor de acces in zonă şi mărirea numărului locurilor de parcare, în detrimentul Parcului Custozza. Prezentarea de ieri a planurilor ne arată că Parcul Custozza a fost tratat ca un simplu spaţiu urban, căruia i se atribuie anumite funcţionalităţi în viitor, fără a mai păstra nimic din identitatea locului, aceea de plămân al Cetăţii. De fapt, proiectul nu propune o  reabilitare, ci o înlocuire a unui spaţiu verde cu o piaţetă cu zonă comercială sau/şi cu un sit arheologic. Solicităm să includeţi în strategia pe termen lung pentru zona Parcului Custozza componenta de mediu care defineşte acest loc şi contribuie la calitatea vieţii locuitorilor oraşului nostru.

Scopul administraţiei locale, ca şi al nostru, este acela de a pune în valoare Cetatea şi de a sprijini potenţialul turistic al acesteia. Dorim însă ca acest lucru să se facă respectând identitatea locului şi nevoile locuitorilor oraşului Alba Iulia. Dat fiind ritmul alert în care Primăria înţelege să distrugă zona verde din interiorul cetăţii pentru a face loc parcărilor, considerăm că lanţul uman de vineri, de la ora 12.00, este o acţiune necesară salvării Parcului, indiferent de coloratură politică.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. ALBAIULIAN

    joi, 10.03.2011 at 17:34

    INTERESANT!
    IN ALTE CETATI POT EXISTA COPACI!
    LA ALBA IULIA NU

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax