Actualitate
Albaiulienii cu dizabilități au acum acces mai ușor la serviciile publice, printr-un software revoluționar
Municipalitatea din Alba Iulia a stabilit, de curând, un protocol de colaborare cu organizația daneză non-profit RoboBraille Outreach pentru implementarea unui software care să le faciliteze persoanelor cu dizabilități din Alba Iulia accesul la informație și la serviciile publice.
Software-ul SensusAccess oferă patru categorii diferite de servicii: Braille, audio, servicii de e-book si servicii de accesibilitate. Programul este administrat și întreținut de RoboBraille Outreach, iar, prin protocolul de colaborare încheiat cu administrația din Alba Iulia, acesta va fi disponibil timp de 3 ani pentru albaiulieni prin încorporarea în minim 3 website-uri administrate de municipalitate. În prima fază, software-ul va fi disponibil publicului pe site-ul oficial al administrației locale, www.apulum.ro, urmând să fie implementat și pe celelalte două site-uri ale Municipiului Alba Iulia.
Pentru utilizarea instituțională (inclusiv de către municipalități, instituții academice, organizații, asociații sau alte instituții), interfața web SensusAccess este disponibilă, contra cost, în versiuni personalizate. Albaiulienii o vor putea folosi însă gratuit în următorii 3 ani, mulțumită protocolului încheiat între Primaria Alba Iulia si compania daneza.
Inițiativa implementării acestui software mai mult decat utilă pentru albaiulienii cu nevoi speciale i-a aparținut chiar primarului Municipiului Alba Iulia, Mircea Hava și a venit în urma unei întâlniri cu cativa nevăzători din oraș.
“În goana noastră zilnică, ne facem, din păcate, prea puțin timp pentru a observa evidențele și pentru a-i înțelege și ajuta și pe semenii noștri care duc o luptă infinit mai grea și mai nedreaptă decât noi. Lucruri simple pentru noi, majoritatea, sunt pentru ei foarte greu accesibile iar atunci când sunt puși în situația de a “rezolva o problema”, ei se lovesc de bariere ce n-ar trebui să existe. Tocmai de aceea am căutat și am găsit această soluție informatică, dedicată în special nevăzătorilor dar pe care o poate folosi oricine are nevoie. Sunt mândru că s-a implementat, în premieră într-o municipalitate din România, aici la Alba Iulia și nu mă îndoiesc că își va dovedi cu prisosință utilitatea”, a declarat Mircea Hava, primarul orașului.
La rândul sau, Nicolaie Moldovan, city manager al Municipiului Alba Iulia, a completat: „Ambiţia municipiului Alba Iulia de a deveni cu adevărat un oraş european și inteligent presupune încurajarea și facilitarea accesului la informații pentru orice cetățean și implicarea în viața orașului prin intermediul instrumentelor de comunicare și informare online şi integrarea persoanelor marginalizate sau cu dizabilități de vedere prin intermediul tehnologiilor inovatoare. Echivalez parteneriatul dintre noi și danezii de la RoboBraille cu implementarea unei tehnologii de impact, care să sprijine publicul cu dizabilități de vedere din oraș și din toate colțurile țării, la o informare cât mai facilă cu privire la Municipiul Alba Iulia, prin intermediul serviciului inovator SensusAccess încorporat la nivelul celor 3 website-uri administrate de municipalitate. Utilizarea software-ului va avea, totodată, un real impact asupra municipiului și a cetățenilor săi, putând constitui un exemplu de bune practici și promovând imaginea acestuia pe plan internaţional. Municipiul Alba Iulia intră, astfel, în rândul instituțiilor importante de la nivel European (universități, municipalități, centre de cercetare, ONG-uri, etc.) care utilizează acest software în vederea creșterii accesului la informații pentru persoanele cu dizabilități de vedere.”
Despre programul SensuAccess
SensusAccess este un software de poștă electronică și web capabil să transforme automat documente într-o varietate de formate alternative accesibile pentru persoanele cu dizabilități de vedere și de citire. Utilizatorii nu trebuie să se înregistreze pentru a utiliza serviciul. Obiectivul software-ului SensusAccess este de a sprijini și de a promova integrarea persoanelor cu nevoi speciale din punct de vedere social, pe tot parcursul sistemului educațional, dar și pe piața muncii. Programul face parte din inițiativa Raising the Floor, care are ca obiectiv îmbunătățirea accesibilității și incluziunii persoanelor marginalizate. SensusAccess este, de asemenea, membru al consorțiului DAISY, care reunește organizații și institute internaționale care se adresează nevoilor persoanelor cu dizabilități de vedere din toată lumea (https://www.daisy.org).
SensusAccess este dezvoltat în comun de către Synscenter Refsnæs (Centrul Național pentru Copii și Tineret defavorizați din Danemarca) și Sensus ApS și gestionat împreună cu organizația non-profit RoboBraille Outreach. De la lansarea sa în 2004, SensusAccess a câștigat mai multe premii internaționale, inclusiv Premiul WISE 2012 pentru Incluziune în Educație, Premiul BETT 2010 pentru cea mai bună soluție specială în educație și Premiul de e-Inclusion al Comisiei Europene pentru e-Accesibilitate în 2008.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News