Actualitate
Alcoolul la români: HARTA consumului de vin, bere, ţuică şi rachiu pe regiuni din România. Cine sunt cei mai mari băutori
Potrivit INS, consumul mediu de băuturi alcoolice – vin, bere, ţuică şi rachiuri naturale – este de 2,27 litri lunar pe persoană. Cei mai mari băutori locuiesc la ţară, sunt agricultori cu vârsta cuprinsă între 50 şi 64 de ani şi fac parte din gospodării cu puţine persoane, situate în Oltenia sau Moldova. Sunt în majoritate bărbaţi şi preferă vinul.
Cei mai prudenţi băutori locuiesc în oraşe, lucrează pe cont propriu, au vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani şi fac parte din gospodării cu multe persoane, situate în Bucureşti – Ilfov sau în vestul ţării. Sunt în majoritate femei şi preferă băuturile tari.
Sunt concluzii ce pot fi desprinse dintr-un studiu INS, “Coordonate ale nivelului de trai în România”, în care sunt analizate cheltuielile românilor, anul trecut,
Consumul mediu de băuturi alcoolice ar putea părea puţin, comparative cu percepţia generală privind consumul de alcool în România, însă în statistici sunt luaţi în calcul şi românii care nu consumă alcool – copii, persoane care din convingere personală nu beau şi alţi non-consumatori.
În analiza consumului de alcool pe regiuni, se desprinde Oltenia: 3,8 litri lunar de persoană – maxim la nivel naţional. În continuare se află regiunile Nord-Est (Moldova), cu 2,9 litri/lună/persoană, şi Sud-Muntenia, cu 2,25 litri/lună/persoană.
În partea cealaltă sunt minimele naţionale: regiunile Vest (Banat), cu 1,4 litri/lună/persoană, Bucureşti-Ilfov, cu 1,7 litri/lună/persoană, şi Nord-Vest, cu 1,8 litri/lună/persoană.
Pe categorii de alcool, maximele de consum la vin sunt în Oltenia şi Moldova (1,9, respectiv 1,5 litri/lună/persoană), iar minimele în Bucureşti-Ilfov, Centru şi Muntenia (0,4-0,5 litri/lună/persoană).
Berea este consumată cel mai mult în Oltenia şi Bucureşti-Ilfov (1,3, respectiv 1,2 litri/lună/persoană), iar minimele în Nord-Vest şi Muntenia (1, respectiv 1,1 litri/lună/persoană).
Ţuică şi rachiuri naturale sunt preferate în Oltenia şi Muntenia (0,5, respectiv 0,3 litri/lună/persoană), iar minimele în Bucureşti/Ilfov, Centru şi Sud-Est (0,05-0,1 litri/lună/persoană).
Alcool versus apă sau suc
Potrivit studiului INS, în Moldova se consumă 2,9 litri/lună de alcool pe persoană şi doar 2,7 litri/lună de apă minerală şi alte băuturi nealcoolice pe persoană. La fel, în Oltenia, consumul de alcool este de 3,8 litri/lună/persoană, în timp ce la apă şi băuturi nealcoolice consumul este de doar 3,5 litri/lună/persoană. În schimb, în Bucureşti/Ilfov, consumul de băuturi nealcoolice este de 9,5 litri/lună/persoană (maxima la nivel naţional), faţă de doar 1,7 litri/lună/persoană la alcool.
Repartizarea pe tipuri de gospodării
Cel mai puţin alcool (1,4 litri/lună/persoană) se consumă în gospodăriile cu minimum şase persoane, iar cel mai mult în în cele cu 1-2 persoane (2,7-2,8 litri/lună/persoană).
Însă în familiile care nu au copii în întreţinere consumul este de 2,6 litri/lună/persoană, în cele cu un copil – de 2,1 litri/lună/persoană şi în cele cu şase copii şi peste se consumă doar 0,7 litri/lună/persoană.
De asemenea, persoanele cu studii medii consumă cel mai mult (2,3 litri/lună/persoană), iar cele cu studii superioare – cel mai puţin (2,1 litri/lună/persoană).
Din punct de vedere al vârstei consumatorilor, minimum este consemnat la vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani (2 litri/lună/persoană), iar maximum – între 50 şi 64 de ani (2,5 litri/lună/persoană). În gospodăriile conduse de vârstnici de peste 65 de ani, consumul mediu de alcool este de 2,3 litri/lună/persoană. În mediul urban, cantitatea de alcool cumpărată de consumatori este în medie de 1,9 litri/persoană/lună, orăşenii cheltuind mai mulţi bani (7,2 lei/lună), dar cea cumpărată în mediul rural mediu urcă la 2,6 litri/persoană/lună, cheltuindu-se mai puţini bani (5,2 lei/lună.
sursa: adevarul.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
blaa
luni, 17.08.2015 at 12:05
Pai si se compara 2l de tuica din Ardeal cu pisatu ala de scursura Olteneasca la 30 de grade…