Eveniment
Alegerea noului Papă, sub semnul secretului: Cardinalii se reunesc în conclav fără surse de comunicare. Cum se desfășoară votul

Alegerea noului Papă: Conclavul pentru alegerea noului Papă începe miercuri, 7 mai 2025. Procedura de alegere a unui nou Papă în Biserica Catolică este foarte strictă și se desfășoară în cadrul acestui Conclav, care are loc în Capela Sixtină.
Locuitorii și angajații Vaticanului au fost informați că, începând cu 7 mai, ora 15:00, rețelele de telefonie și radio vor fi complet dezactivate, iar măsura va rămâne în vigoare până la alegerea succesorului Papei Francisc, a transmis luni postul RAI, citat de „CNN”.
De-a lungul istoriei, alegerea papei s-a făcut într-o adunare strict confidențială numită „conclav”. Denumirea provine din latină, unde înseamnă „cu cheie”, aluzie la izolarea cardinalilor până la desemnarea unui nou lider al Bisericii Catolice.
La conclav vor participa 133 de cardinali electori. Doar cardinalii care au sub 80 de ani pot participa, deoarece doar aceștia au drept de vot în alegerea Papei.
Așadar, cardinalii sunt cazați la reședința „Casa Santa Marta” din Vatican și sunt izolați complet de restul lumii – fără telefoane, internet sau corespondență, decât în cazul unor situații excepționale.
Se jură secret absolut despre tot ce se discută și se întâmplă în timpul votului, care este și el secret.
Cum se aplică restricțiile
Toate spațiile în care sunt cazați și își desfășoară activitatea cardinalii sunt protejate cu dispozitive de bruiaj care blochează semnalele telefoanelor mobile și ale tabletelor.
De asemenea, în timpul deplasării lor pe jos de la reședința Sfânta Marta spre Capela Sixtină, accesul vehiculelor și al pietonilor este restricționat pentru a preveni orice posibilă interacțiune cu exteriorul.
Totodată, angajaţii care lucrează în locurile de desfăşurare a conclavului (şoferi, bucătari, recepţioneri, femei de serviciu, infirmieri, medici etc.) promit să păstreze secretul cu prilejul unei ceremonii solemne.
Alegerea noului Papă: Care este procedura
Primul vot are loc în după-amiaza zilei de astăzi, 7 mai 2025, prima zi de conclav. Acest vot este mai mult o probă generală, în care se votează mai multe nume, unele doar simbolic, din respect sau prietenie, fără a avea șanse reale.
Din a doua zi, voturile se țin de două ori dimineața și de două ori după-amiaza. Pentru a fi ales Papă, un cardinal trebuie să obțină o majoritate de două treimi din voturile exprimate.
Dacă nu se ajunge la rezultat după mai multe tururi, se poate reduce pragul necesar (după un număr de zile).
După fiecare tur de scrutin, voturile sunt arse. Dacă nu a fost ales un Papă, fumul este negru (fumata nera). Dacă s-a ales un nou Papă, fumul este alb (fumata bianca).
Când un cardinal este ales, decanul colegiului cardinalilor îl întreabă: „Acceptați alegerea voastră canonică ca Suveran Pontif?” Dacă acceptă, el își alege numele papal.
Cardinalul protodiacon (cel mai vechi dintre cardinalii diaconi) iese pe balconul Bazilicii Sf. Petru și rostește celebra frază: „Habemus Papam!” („Avem Papă!”)
Noul Papă apare apoi pentru prima binecuvântare „Urbi et Orbi” (către oraș și către lume).
De știut că oricine poate fi ales Papă, teoretic, chiar și un laic sau un preot necardinal, dar în practică, în ultimele secole, întotdeauna a fost ales un cardinal.
Alegerea noului Papă. Principalii candidați
- Luis Antonio Tagle (Filipine)
- Pietro Parolin (Italia)
- Peter Turkson (Ghana)
- Peter Erdő (Ungaria)
- Angelo Scola (Italia)
Luis Antonio Tagle se numără printre favoriții la Scaunul Papal, iar dacă va fi ales, ar deveni primul papă asiatic din istorie.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News