Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ALEGERI LOCALE – Lidia Cristina Anghel, singura femeie – candidat independent la Consiliul Local Alba Iulia. Idei pentru spaţii de petrecere a timpului liber

Publicat

Lidia Cristina Anghel (33 de ani) este singura femeie – candidat independent pentru funcţia de consilier local în Alba Iulia, la alegerile din iunie. Cunoscută mai ales pentru evenimentele organizate de Asociaţia RYMA, candidata se descrie ca „un consilier pentru oameni” şi prezintă opinia sa privind amenajarea oraşului, pentru a oferi locaţii atractive de petrecere a timpului liber:

„Un colţ de parc cu mese de şah disponibile pentru cei doritori. Cu atât ne putem <lăuda>, cam la asta se limitează momentan opţiunile publice – variante deschise oricui (şi fără cost) – de petrecere a timpului liber. Desigur, în afara plimbărilor în jurul cetăţii, care sunt încântătoare, dar au tendinţa să devină plictisitoare după mai multe repetări.

Acum, <colţul şahiştilor> a fost mutat câteva alei mai în faţă, însă există încă şi este bine că există! În zilele cu soare, locul este plin, atât cu persoane în vârstă, dar şi cu tineri pasionaţi de şah, care se bucură de timpul liber, schimbă idei şi opinii, într-un cuvânt socializează.

Alte spaţii publice nu a fost la fel de norocoase.

După începerea lucrărilor în zonă, skate-parcul s-a mutat de câteva ori, teoretic, după care în practică a dispărut cu totul, cele câteva rampe existente fiind în prezent inutilizabile, undeva în şanţurile cetăţii, zona nordică.

Acum câteva zile s-a aprobat o hotărâre de Consiliu Local prin care se prevede amenajarea unui skate-park în șanțurile Cetății, unul definitiv de data aceasta. Au trecut peste 4 ani de la această promisiune electorală făcută de primarul Mircea Hava în mai 2008 (tot un an electoral) și reeditată acum, în 2012. Cred că de data asta va trece mai puțin de un mandat până la realizarea proiectului, având în vedere rapiditatea cu care se desfășoară lucrările de construcție în Cetate.

Cam aşa stau deci lucrurile pe-aici. Oare cum stau pe dincolo?
Răspunsul este simplu: orice spaţiu public ce poate fi utilizat în vreun fel, este utilizat. De la spaţii pentru sport la locuri de joacă sau locuri amenajate pentru animalele de companie, de la parcuri la pontoane pe râuri, oamenii folosesc orice spaţiu pentru a ieşi din cotidian, din case, pentru a povesti cu prieteni sau necunoscuţi, pentru a cunoaşte oameni noi cu aceleaşi interese.

Un exemplu foarte bun de spațiu public în folosul comunității am creat la RYMA în Cetate. Datorită suprafeței generoase de iarbă verde pe care ne-am străduit să o creștem și să o întreținem, curtea este animată zilnic de copii, oameni, căței și biciclete: am amenajat un loc de joacă în aer liber pentru copii alături de terasă de vară, unde poți savura o bere rece sau o limonadă, în timp ce puștiul tău se joacă în siguranță. Avem scenă de spectacole pe care ocazional se cântă sau se joacă teatru, panou de cățărat profesional, masă pentru tenis de masă; am amenajat o zonă pentru picnic cu vatră de foc, umbră și hamace, un loc unde poți veni zilnic cu prietenii și familia la iarbă verde sau poți pur și simplu să te așezi pe o pătură, să citești sau să joci table, șah sau cărți.

Astfel de spaţii sunt de dorit şi cred că ceea ce s-a realizat la RYMA poate fi extins ca viziune, la nivelul întregului oraș.

Există însă şi alte idei bune şi alţi oameni care doresc să se implice şi trebuie să fie lăsaţi să o facă.

Proiectele urbanistice viitoare trebuie realizate în funcție de nevoile comunităţii, cu consultări și dezbateri publice cât mai dese și mai bine promovate, pentru a nu se mai repeta situația din ultimii ani, când ne-am trezit cu o Cetate superbă, dar în jurul căreia, deocamdată, ne plimbăm şi atât, cu o piață pavată pentru spectacole (inutilă în rest) şi cu multe parcări, în timp ce bicicliştii aşteaptă să li se construiască mult-promisele piste de biciclete…

Viaţa cetăţii înseamnă mai mult decât mers la muncă şi privit la televizor cu familia, de aceea avem nevoie şi de skate-parc şi de colţul şahiştilor, de cât mai multe şi cât mai diverse spaţii noi. Ne putem inspira din poveştile de succes ale altora, din experienţa şi inovaţia unor oraşe precum Munchen, Barcelona sau Zurich. Sau, mai aproape, exemplul cetății din Belgrad, care este un mare parc public dotat cu mobilier urban variat, cu spații pentru sport în aer liber, amfiteatre pentru spectacole, colțul șahiștilor și al rebusiştilor, muzeu în aer liber, zone pentru lectură etc.

Proiectate cu inteligenţă, implementate cu atenţie, astfel de spaţii pot – cu un efort financiar minim – atât să sprijine comunitatea locală, cât şi să devină puncte de interes pentru turişti.

Cele descrise mai sus m-au determinat să candidez pentru postul de consililer local, sperând că din această funcție voi reprezenta mai bine interesele comunității locale, iar vocea mea va conta mai mult decât până acum în deciziile luate pentru oraș la nivel administrativ și urbanistic.

Lidia Cristina Anghel

Candidat independent la Consiliul Local Alba Iulia

N.R. Textele publicate în secţiunea „Alegeri locale” sunt materiale transmise ce partidele politice, candidaţi ori susţinători. Responsabilitatea pentru conţinutul articolelor publicate în categoria menţionată aparţine exclusiv acestora.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax