Eveniment
ALEGERI LOCALE PARŢIALE 2017 la Horea: Două dosare penale pentru coruperea alegătorilor. ASTĂZI, locuitorii sunt chemaţi din nou la vot, pentru a-şi alege primarul
Cetățenii din comuna Horea votează din nou în această duminică. Îşi vor alege primarul, având în vedere că, după scrutinul de anul trecut, Corneliu Olar a ales funcţia de deputat. Sunt trei candidaţi trecuţi pe buletinele de vot.
Înainte de începerea votului, sâmbătă, poliţiştii au deschis două dosare penale în care se cercetează cazuri de corupere a alegătorilor. Au fost două sesizări, prima în care se reclama faptul că au fost oferiţi bani, în vederea influenţării votului, iar a doua în care se atenţiona că reprezentanţii unui partid politic ofereau băuturi alcoolice.Ambele cazuri au intrat în atenţia Parchetului de pe lângă Judecătoria Cîmpeni.
“În primul caz, cel privind suspiciunea de oferire de bani, reclamaţiile nu s-au confirmat, dosarul urmând să fie soluţionat de Parchet. Referitor la a doua sesizare, cercetările sunt în derulare, tot sub coordonarea procurorilor. În ambele cazuri, cercetările se fac in rem”, au precizat reprezentanţii IPJ Alba.
Duminică, în cele şase secţii de votare din Circumscripţia Electorală nr. 38 Horea sunt aşteptaţi 1.703 cetăţeni cu drept de vot.
Sunt amenajate secţii în satele Horea, Trifeşti, Giurgiuţ, Mătişeşti, Pătrăuşeşti şi Preluca. Cel mai mare număr de alegători, respectiv 632, sunt aşteptaţi la urne la secţia nr. 270, din Horea, iar cei mai puţini, 63, la secţia nr. 275, din Preluca.
Urnele sunt deschise până la ora 21.00.
Cei trei candidaţi pentru postul de primar la Horea sunt Marin Nicola, acum viceprimar din partea PNL, Florin Ispas Neag, din partea PSD şi Ispas Mateş, din partea PMP.
Conform Legii 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, dreptul de vot se exercită numai în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul își are domiciliul sau reședința, după caz.
Alegătorii pot vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea și unde sunt înscriși în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară.
Duminică, alegerile locale parțiale se desfășoară simultan în 49 de localităţi: județul Botoșani — comuna Vlăsinești, județul Brașov — orașul Râșnov, județul Brăila — comuna Viziru, județul Caraș-Severin — comuna Lăpușnicu Mare, județul Călărași — orașul Lehliu Gară și comuna Unirea, județul Constanța — comuna Nicolae Bălcescu, județul Dolj — municipiul Craiova și comuna Ișalnița, județul Gorj — municipiul Târgu Jiu și comuna Drăguțești, județul Harghita — comuna Siculeni, județul Hunedoara — munucipiul Lupeni și comuna Sălașu de Sus, județul Ialomița — orașul Amara, orașul Fierbinți Târg și orașul Țăndărei, județul Iași — comuna Șipote, județul Ilfov — comuna Jilava, județul Maramureș — oreșul Ulmeni și orașul Baia Sprie, județul Mehedinți — comuna Șimian și comuna Godeanu, județul Neamț — municipiul Roman, comuna Pipirig și comuna Bălțătești, județul Olt — comuna Osica de Sus și comuna Sprâncenata, județul Prahova — orașul Bușteni, orașul Băicoi, comuna Dumbrava și comuna Călugăreni, județul Sălaj — comuna Fildu de Jos, județul Sibiu — comuna Marpod, județul Suceava — comuna Iacobeni și comuna Siminicea, județul Teleorman — comuna Olteni, județul Timiș — comuna Denta, județul Tulcea — comuna Beidaud, județul Vaslui — comuna Fruntișeni, județul Vâlcea — comuna Bujoreni, județul Vrancea — comuna Jariștea.
Pentru desfășurarea în bune condiții a alegerilor locale parțiale din data de 11 iunie a fost aprobată suplimentarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017, a bugetului Ministerului Afacerilor Interne cu suma de 7.649.000 lei, precum și a bugetului Secretariatului General al Guvernului pentru Institutul Național de Statistică cu suma de 150.000 lei.
Procedura după vot:
După încheierea votării (în cel mult 24 de ore, cel mai târziu luni, 12 iunie la ora 21.00), se face numărarea voturilor, se încheie procesele-verbale şi se întocmesc dosarele cu rezultatele votării. De asemenea, se predau către biroul electoral de circumscripţie dosarele cuprinzând rezultatele votării în secţia de votare.
În termen de cel mult 48 de ore de la închiderea votării, cel mai târziu la data de 13 iunie 2017 se pot formula cereri pentru anularea alegerilor într-o circumscripţie electorală.
După primirea dosarelor conţinând procesele-verbale cu rezultatul numărării voturilor, de la toate birourile electorale ale secţiilor de votare şi după soluţionarea contestaţiilor formulate, Biroul electoral de circumscripţie face totalizarea voturilor exprimate şi atribuirea mandatelor.
În termen de cel mult 24 de ore de la data întocmirii: înaintarea dosarului privind alegerea primarului la judecătorie, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News