Eveniment
Alegeri prezidențiale 2019: Procedura de vot, pas cu pas. Unde puteţi vota duminică, dacă nu sunteți în localitatea de domiciliu
Cetăţenii care, în ziua alegerilor prezidențiale, 10 noiembrie, se află în altă localitate decât cea în care au domiciliul se pot prezenta la orice secţie de votare. Aceștia vor fi înscrisi în lista electorală suplimentară.
La alegerile prezidenţiale, pot vota cetăţenii români care au vârsta de cel puţin 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv și nu au fost puşi sub interdicţie sau nu li s-a interzis exercitarea dreptului de vot, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.
Ordinea candidaților pe buletinele de vot la Alegeri Prezidențiale 2019
Aceștia vor exercita dreptul de vot la orice secţie de votare, în baza documentului de identitate valabil.
Cetăţenii care în ziua alegerilor se află în localitatea (comuna, oraş, municipiu) de domiciliu îşi vor exercita dreptul de vot la secţia la care sunt înscrişi în listele electorale permanente.
Cetăţenii care doresc să-şi exprime votul la alegerile europarlamentare pot verifica online la ce secţie de vot sunt arondaţi. Detaliile se regăsesc pe www.registrulelectoral.ro
Cetăţenii români cu domiciliul în străinatate, dacă în ziua alegerilor se află în România, îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie de votare organizată în ţară, informează Ministerul Afacerilor Externe.
Procedura de vot în secțiile de votare:
Pasul 1:
Prezentați actul de identitate operatorilor de calculator, care preiau și introduc datele personale ale alegătorilor în SIMPV. Sistemul generează informații privind îndeplinirea condițiilor legale de exercitare a dreptului de vot.
Pasul 2
Semnați pe lista electorală sau pe dispozitivul electronic și preluați buletinul de vot și ștampila cu mențiunea ”votat”. Înainte de a intra în cabina de vot, asiguraţi-vă că pe spatele buletinului de vot este aplicată ștampila de control a secției de votare. Dacă aceasta lipsește, votul va fi declarat nul.
Pasul 3
Aplicați, individual, în cabina închisă, ștampila cu mențiunea ”votat” pe buletinul de vot, înăuntrul patrulaterului ce cuprinde numele candidatului pentru care optați. După aplicarea ștampilei, buletinul de vot se îndoaie, astfel încât pagina goală care poartă ştampila de control a secției de votare să rămână în afară.
Pasul 4
Introduceți buletinul de vot în urnă, după ce ați votat și predați ștampila cu mențiunea ”votat” membrilor secției de votare.
Îndoirea greşită a buletinului de vot NU atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.
Dacă aplicarea ștampilei se face în mod greșit, se poate solicita un nou buletin de vot, doar în cazul în care nu a fost introdus în urnă. Primul buletin va fi anulat.
După restituirea ștampilei, alegătorii își vor primi înapoi actul de identitate, pe care trebuie să fie aplicată ştampila cu menţiunea “VOTAT” sau un timbru autocolant.
Conform legii, Președintele României se alege prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.
În străinătate, alegerile prezidențiale din 2019 vor avea loc în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie (turul I), respectiv 22, 23 și 24 noiembrie (turul II).
Alegătorul are dreptul la un singur vot, în fiecare tur de scrutin organizat pentru alegerea Președintelui României și poate vota prin corespondență sau la secția de votare.
Cetățenii români cu drept de vot aflați în străinătate au la dispoziție următoarele opțiuni pentru a-și exercita dreptul de vot: vot prin corespondență sau în secții de votare.
Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot. Doi membri desemnaţi de biroul electoral al secţiei de votare, din cadrul acestuia, verifică la ora 21:00 dacă în afara sediului secţiei de votare se află alegători care aşteaptă să îşi exercite dreptul de vot şi constată şi monitorizează ordinea în care aceştia au acces în localul de vot. Alegătorii aflaţi în situaţiile de mai sus pot vota până cel mult la ora 23:59.
surse: mae.ro, mai.gov.ro, digi24.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News