Eveniment
Alertă în Europa: Caz de infectare cu varianta sud africană COVID19 identificat în Belgia. Persoana a venit din Egipt
Belgia este prima ţară europeană care anunţă că a descoperit un caz de infectare cu noua variantă sud africană a noului coronavirus B.1.1.529, vineri, o femeie care a revenit din Egipt la 11 noiembrie, relatează AFP.
Anunțul a fost făcut vineri de ministrul Sănătății Frank Vandenbroucke, relatează AFP. Tulpina care ar putea primi numele de NU/NIU, descoperită în Africa de Sud, are un număr foarte mare de mutaţii şi pare mai transimisibilă, dar şi rezistentă la vaccin.
„Avem un caz confirmat al acestei variante. Este vorba despre cineva venit din străinătate, care a fost testat pozitiv pe 22 noiembrie. Care nu a fost vaccinat”, a declarat ministrul Sănătății Frank Vandenbroucke, într-o conferinţă de presă. Prima depistare a acestei noi variante, potențial foarte contagioasă, a fost anunțată joi în Africa de Sud.
Pacientul s-a întors în Belgia din Egipt pe 11 noiembrie.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) s-a reunit vineri pentru a evalua situația epidemiologică ca urmare a identificării noii variante Covid-19 în Africa de Sud, pe fondul temerilor că aceasta ar fi și cea mai agresivă dintre tulpinile noului coronavirus.
Varianta africană a COVID, cea mai gravă de până acum. Are capacitatea de a eluda sistemul imunitar
Un expert a descris varianta B.1.1.529 drept „cea mai gravă” pe care a văzut-o până acum și există îngrijorarea că are potențialul de a eluda sistemul imunitar, relatează BBC.
Varianta secvențiată în Africa de Sud are un număr semnificativ de mutații, „poate dublu față de numărul de mutații pe care l-am văzut în varianta Delta”, a spus ministrul britanic al sănătății.
OMS a clasat drept îngrijorătoare varianta COVID semnalată în Africa de Sud. A fost denumită Omicron
Noua variantă B.1.1.529 de Covid, detectată pentru prima dată în Africa australă, a fost clasată vineri drept ”îngrijorătoare” de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi denumită ”Omicron”, relatează AFP.
”Varianta B.1.1.529 a fost semnalată pentru prima dată la OMS de către Africa de Sud la 24 noiembrie 2021 (…). Această variantă prezintă un număr mare de mutaţii, dintre care unele sunt îngrijorătoare”, a indicat grupul de experţi însărcinat de către OMS să monitorizeze evoluţia COVID-19.
Noua variantă are potenţialul de a fi extrem de contagioasă, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care văd în noua tulpină semnale ce anticipează un nou val al pandemiei de COVID-19.
Tulpina cu 32 de mutații a fost denumită oficial Omicron (după a XV-a literă din alfabetul grecesc). Grupul de experți ai OMS susține că un număr mare din totalul celor 32 de mutații sunt ele însele îngrijorătoare pentru cercetători.
Într-un comunicat de presă, OMS informează că primul caz de infectare cu Omicron a fost identificat pe 9 noiembrie, iar două zile mai târziu a apărut în Africa de Sud.
Omicron a fost deja identificată în Belgia, Israel dar și în Hong Kong.
Valeriu Grheorghiță: o parte din cazuri sunt și la persoane vaccinate sau cu istoric de trecere prin boală
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a atras atenția că varianta sud-africană a coronavirusului poate ocoli răspunsul imun. „O parte din cazurile identificate sunt și la persoane vaccinate sau au istoric de trecere prin boală”, a spus acesta.
„Are mai multe mutații decât se cunoștea până la acest moment. Sunt peste 30 de mutații la nivelul proteinei Spike. (…)
Este greu de spus la acest moment în ce măsură această variantă virală scapă de sub protecția oferită de vaccinuri sau de trecerea prin boală, dar se pare că într-adevăr ar putea să ocolească cel puțin parțial răspunsul imun.
O parte din cazurile identificate sunt și la persoane vaccinate sau au istoric de trecere prin boală” a declarat acesta.
Tot mai multe țări impun măsuri stricte de călătorie, din cauza variantei super-mutante din Africa de Sud
Noua variantă de coronavirus, B.1.1.529, depistată în Africa de Sud, are mutații ce ar putea să o facă rezistentă la sistemul imun, fie că este vorba de vaccinare sau de trecerea prin boală, stârnește o mare îngrijorare, iar Israelul, țara care și-a recăpătat renumele de „pionier” în ceea ce privește măsurile antiepidemice, a decis deja să interzică orice călătorii din și în Africa de Sud și unele țări vecine.
O măsură similară este luată și de Marea Britanie. Comisia Europeană propune suspendarea zborurilor din sudul Africii, din cauza noii variante a coronavirusului.
Șeful agenției care conduce lupta Africii cu pandemia COVID-19 spune că interzicerea zborurilor este puțin probabil să reducă răspândirea noii variante potențial periculoase descoperite în sudul continentului, potrivit BBC.
Incident pe aeroportul din Amsterdam. Pasageri veniți din Africa de Sud nu au fost lăsați să coboare
Observatornews anunță că pasagerii care au sosit în această dimineață de la Johannesburg pe aeroportul Schiphol din Amsterdam cu o cursă KLM li s-a transmis că „nu pot intra în țară”.
În cele din urmă, pasagerii au fost lăsați să coboare din avion, dar aeronava a rămas pe pistă cu toată lumea la bord timp de cel puțin două ore și jumătate.” Tocmai a aterizat, dar nu ne lasă să coborâm din avion”, a spus un martor.
Îngrijorare la nivel mondial: cum ar fi apărut varianta Covid sud africană și legătura cu HIV/SIDA
Tulpina sud-africană stârnește îngrijorare mare la nivel mondial.
Există speculații cu privire la originea variantei, dar este posibil să fi evoluat de la un singur pacient. Francois Balloux, directorul Institutului de Genetică UCL din Londra, a spus că „probabil a evoluat în timpul unei infecții cronice a unei persoane imunocompromise, posibil la un pacient HIV/SIDA netratat”.
Profesorul Ewan Birney, director general adjunct al EMBL și director al Institutului European de Bioinformatică al EMBL (EMBL-EBI), a spus:
„Dovezile timpurii din supravegherea genomică în Africa de Sud sugerează că B.1.1.529 este un motiv serios de îngrijorare. Grupurile de supraveghere și epidemiologie din Africa de Sud ar trebui lăudate pentru colectarea, analizarea și transparența lor în timp util a datelor.
„Înarmați de experiența și înțelegerea noastră a variantelor Alpha și Delta, știm că acțiunea timpurie este mult mai bună decât acțiunea târzie. S-ar putea dovedi că această variantă nu este o amenințare la fel de mare ca Alpha și Delta, dar potențialele consecințe ale neacționării pe baza posibilității că ar putea fi sunt grave.
„Măsurile pentru a preveni răspândirea acestei variante de îngrijorare includ implementarea măsurilor adecvate de carantină și testare PCR și secvențierea călătoriilor internaționale din Africa de Sud și continuarea monitorizării atentă a variantelor SARS-CoV-2 care circulă. Comunitatea internațională ar trebui să aducă medicamente și vaccinuri în Africa de Sud cât mai curând posibil. Toate țările ar trebui să rămână vigilente și să împărtășească genomul SARS-CoV-2.”
Premierul Nicolae Ciucă anunță măsuri pentru a împiedica răspândirea variantei sud-africane COVID
„Guvernul României este la curent clipă de clipă cu evoluţia pandemiei în plan naţional şi internaţional”, declară Nicolae Ciucă, potrivit Guvernului.
Premierul transmite că a luat notă de recomandările de ultimă oră ale Comisiei Europene şi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
„Mă voi consulta cu factorii decizionali din România şi vom anunţa în cel mai scurt timp posibil măsurile dispuse pentru a împiedica răspândirea variantei sud-africane a SARS-CoV-2”, mai spune Ciucă.
Varianta virusului provoacă îngrijorare deoarece poate fi chiar mai contagioasă decât varianta Delta.
Alexandru Rafila, despre valul cinci al pandemiei: E posibil să vină la jumătatea lunii ianuarie
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirmă că valul cinci al pandemiei de COVID va afecta România după jumătatea lunii ianuarie, când se vor manifesta infecțiile contractate în perioada sărbătorilor de iarnă, atunci când mobilitatea populației crește. El le recomandă oamenilor să își sfătuiască rudele, mai ales pe cele vârstnice, să se vaccineze.
„E posibil (ca valul cinci al pandemiei – n.r.) să vină la jumătatea lunii ianuarie (…) pentru că jumătatea lunii ianuarie înseamnă un interval de circa două săptămâni, care înseamnă perioada maximă de incubație a bolii din perioada sărbătorilor de iarnă”, a afirmat Alexandru Rafila la Digi 24.
Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News