Connect with us
Advertisement

Actualitate

Alimentele ultraprocesate ar putea contribui la creşterea riscului de boli cardiovasculare. Studiu

Vouchere sociale

Publicat

Un consum de alimente ultraprocesate, precum cereale, băuturi carbogazoase şi produse de tip fast-food, creşte semnificativ riscul de hipertensiune arterială, boli ale inimii, infarct şi accident vascular cerebral. Sunt concluziile unor studii prezentate la conferinţa anuală organizată de Societatea Europeană de Cardiologie la Amsterdam.

„Ţinând cont că alimentele ultraprocesate reprezintă 55% din dieta noastră, (rezultatele) ar trebui considerate ca un semnal de alarmă. Dacă există ceva inerent procesării alimentelor care este dăunător, atunci acesta este un dezastru.

Marea Britanie stă deosebit de rău în ceea ce priveşte alimentele ultraprocesate. Această situaţie va alimenta problemele din viitor.

Dacă nu facem nimic, un val de nenorociri va lovi NHS (sistemul naţional de sănătate britanic – n.red.)”, a declarat specialistul în alimentaţie Henry Dimbley,  pentru cotidianul The Guardian, potrivit Agerpres.

Dezvăluirea pericolului ascuns în dietă

Cercetătorii au observat că mulți oameni nu sunt conștienți de riscurile asociate cu anumite alimente considerate inițial sănătoase.

Anushriya Pant, o cercetătoare dintr-unul dintre studii, a subliniat că alimentele pe care le percepem ca fiind sănătoase ar putea contribui, în realitate, la dezvoltarea hipertensiunii arteriale.

Multe persoane consideră alimentele ultraprocesate, precum sandwich-urile din magazine, şaormele, supele și iaurturile cu conținut scăzut de grăsimi, mai sănătoase în comparație cu fast-food-ul, însă studiile arată că acest lucru nu este întotdeauna adevărat.

Echipa de cercetători de la Universitatea Sydney a analizat impactul creșterii consumului de alimente ultraprocesate asupra a peste 10.000 de femei de vârstă mijlocie în ultimii 15 ani.

Studiul a relevat că 39% dintre femei prezentau un risc crescut de hipertensiune în comparație cu cele care consumau mai puține alimente ultraprocesate.

Rezultatele celui de-al doilea studiu

Al doilea studiu, prezentat de Yang Qu în numele cercetătorilor de la Universitatea de Medicină Militară IV din China, a constatat că persoanele care consumă cantități mari de alimente ultraprocesate au un risc cu 25% mai mare de a suferi de afecțiuni precum infarctul, accidentul vascular cerebral sau angina pectorală.

De asemenea, acest studiu a arătat că o creștere cu 10% a consumului de alimente ultraprocesate sporește semnificativ riscul de boli cardiovasculare.

În schimb, persoanele ale căror diete conțin mai puțin de 15% alimente ultraprocesate au cel mai mic risc de a dezvolta afecțiuni cardiace.

Aceste studii subliniază importanța conștientizării impactului dietelor asupra sănătății și subliniază nevoia de a aborda această problemă pentru a reduce riscurile asociate bolilor cardiovasculare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement