Connect with us
Advertisement

Actualitate

Alin Ignat, deputat PNL de Alba: Legea pensiilor pe care o propunem crește pensiile și elimină frustrarea din rândul pensionarilor

alin ignat deputat pnl de alba

Publicat

Pentru unii politicieni, pensiile sunt noul fotbal. Se pricep toți și la asta. Nu mă veți vedea vreodată să mă trezesc vorbind despre domenii cu care nu am legătură. Despre agricultură, de exemplu. Nu mă pricep la toate. V-aș minți să susțin contrariul. 

Dar ca membru al Comisiei de muncă din Camera Deputaților și fost secretar de stat în Ministerul Muncii, sunt dator să vă informez corect și credibil pe subiectul noii legi a pensiilor.

Un lucru e clar: legea pe care o propunem va crește pensiile și va elimina frustrarea din rândul pensionarilor. În sfârșit. Pentru că asta înseamnă “inechitatea din sistem”, sintagma cu care defilau până ieri “marii luptători” pentru reforma pensiilor. Azi au schimbat și placa și lupta. Nu mai vor reformă. Susțin și speră că “nu sunt bani”. Speră ca pensiile să nu crească, frecându-și mâinile la gândul unui eșec al coaliției. Doi bani nu dau pe pensionari.

Noua lege pe care o propune PNL împreună cu partenerii de coaliție:

– Crește pensiile celor care au muncit mai mult, acordând un bonus de puncte pentru activitatea ce depășește 25 de ani (0,5 puncte/an – între 25-30 de ani; 0,75 puncte/an – între 30-35 de ani, 1 punct/an – peste 35 de ani).

– Elimină situațiile în care un pensionar care a muncit 40, 45 de ani, spre exemplu, are pensia egală cu un beneficiar de pensie socială minimă, după o activitate de doar 15 ani.

– Stabilește că toate veniturile brute sunt luate în considerare la calculul pensiei: acordul global, al 13-lea salariu, prime, premii – elimină procesele în instanță pentru recunoașterea acestor venituri.

– Asigură pensii egale unde există stagiu egal și contribuții egale.

– Acordă punctaj și pentru perioade asimilate, necontributive – 0,25 puncte/an pentru perioade petrecute în facultate, armată, șomaj.

– Acordă o reducere a vârstei de pensionare pentru femeile care au născut sau au adoptat copii și i-au crescut până la vârsta de 16 ani – 6 luni de reducere pentru fiecare copil, până la maximum 7 copii.

– Stabilește concediul de creștere a copilului ca perioadă contributivă.

– Asigură o formulă predictibilă de calcul al pensiei – oricine își poate acum calcula viitoarea pensie singur pentru a verifica ulterior corectitudinea deciziei de pensionare.

Sunt elemente de reformă extrem de importante pentru pensionarii din România. Reformă impusă de PNL prin PNRR.

Ca liberali la guvernare, am crescut punctul de pensie cu 40% în ultimii 4 ani, de la 1265 lei (2019) la 1785 lei (2023). Odată cu majorarea de la 1 ianuarie 2024, când valoarea punctului de pensie va ajunge la 2032 lei, creșterea pensiilor cu PNL la guvernare va trece de 60%. Garanția noastră pentru noua lege a pensiilor stă în aceste fapte, clare, concrete, în timp ce opoziția se limitează, ca de obicei, la povești.

Unii se roagă să nu reușim. Au ghinion – e un meci pe care îl vor pierde. Din fericire, va fi în favoarea pensionarilor.

Avem treabă de făcut. Cu decență, cu seriozitate și cu rezultate.

Alin Ignat, deputat liberal de Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. pilu

    joi, 16.11.2023 at 12:27

    Aşa-i, voi o propuneţi, dar ce se va aproba din ea ? După apar discuţii, că acum totul e cum zici tu.

  2. X

    vineri, 17.11.2023 at 07:27

    A început campania electorală și noi nu știm?

  3. Fane

    vineri, 17.11.2023 at 21:53

    Corect era sa amintiti si despre neaplicarea legii 127/2019 votata de Parlament, promulgata de Presedinte si prorogata de Orbanul (fost al vostru ) si mai apoi prorogata si de ceilalti premieri, chiar daca a venit ca ministru muncii Budai, care in opozitie critica PNL ca nu aplica legea 127, iar ca ministru nu a miscat un deget sa o puna in aplicare, gasind scuze ca trebuie facuta o alta lege conform PNNR. In contrast, omologul sau de la Justitie a marit pensiile speciale din februarie 2022 cu cca 24% in baza unui ordin dat la 35 de zile de la preluarea guvernarii de Coalitie, prin care a marit VSR -ul dupa care se calculeaza salariile in sectorul justitiei si, in consecinta, pensiile speciale in plata , motivand ca a facut aceasta marire in baza unei legi speciale in vigoare.
    Legea 127 este cam 90% din noua lege, iar bonusul de puncte pentru activitatea ce depaseste 25 ani va putea crea alte inechitati, in sensul ca un salariat, care a muncit de ex 40 ani si a contribuit cu o suma cumulata mai mare ca un salariat care a muncit de ex 45-49 ani, se poate trezi cu o pensie mai mica. Deci, pricipiul contributivitatii este partial …, contand foarte mult sa lucrezi multi ani peste 25, chiar daca contribui dupa 25 de ani doar la nivelul salariului minim pe economie.
    Ca liberali la guvernare ati marit pensiile normale cu 14% in 2020 si cu zero % in 2021, restul pana la 40% fiind dat de Coalitia care cuprindea si UDMR-ul. Nu ati mentionat insa si procentul de crestere a inflatiei din 2019 pana in prezent si scaderea puterii de cumparare.
    Oare si noua lege va fi prorogata de PSD + PNL in 2024?

  4. pensionaru

    luni, 20.11.2023 at 07:58

    multa minte iti mai lipseste !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement