Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Alunecări de teren la halda de gunoi de la Galda de Jos. Cum se apără Consiliul Județean de acuzațiile ce i se aduc

Publicat

Alunecările de teren de la halda de gunoi de la Galda de Jos nu pun în pericol depozitul și nici fluxul tehnologic, a declarat administratorul public al județului Alba, Dan Popescu, joi, în cadrul şedinţei ordinare a CJ.

Luat la întrebări de către consilerii județeni PSD, Dan Popescu, managerul de proiect, a fost nevoit să aducă precizări cu privire la situația de la halda de gunoi din Galda de Jos.

Acesta a declarat că alunecările sunt de suprafață și nu pun în pericol depozitul de gunoi și nici fluxul tehnologic, ele fiind în zonele periferice ale complexului în care este situată halda de la Galda de Jos. A precizat că situația este monitorizată și că se lucrează la remediere.

Referitor la cine trebuie să își asume vina, Dan Popescu indică spre constructorul depozitului.

Au fost date, în acest context, şi lămuriri privind procesul în care Consiliul Județean este dat în judecată de către firmele asociate Porr Construct SRL – Porr Bau GmbH – Entsorga Italia SpA.

Reamintim că asocierea de firme a dat în judecată Consiliul Județean Alba pentru recuperarea costurilor unor lucrări de stabilizare la depozitul de colectare a deșeurilor de la Galda, lucrări care nu au fost prevăzute în caietul de sarcini al licitației pentru construirea depozitului de deşeuri. Firmele cer despăgubiri  de  7.758.529,49 lei + dobândă.

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Galda de Jos a fost recepționat de Consiliul Judeţean Alba în septembrie 2017, după remedierea a 24 de neconformități constatate cu un an în urmă, dintre care cea mai importantă a fost problema stabilizării taluzului aferent zonei de tratare. Centrul este cel mai mare din Transilvania și unul dintre cele mai mari din România.

Citeşte şi FOTO/VIDEO: Depozitul de deșeuri de la Galda, cel mai mare din Transilvania, finalizat după un an de controverse

Centrul de management al deșeurilor se compune dintr-un depozit ecologic cu o capacitate de aproximativ 543.ooo de tone pe an, o stație de sortare cu o capacitate de 42.ooo de tone pe an și o stație de tratare mecano-biologică cu o capacitate de peste 65.000 de tone pe an. Este vorba despre un ansamblu complex, care va permite reciclarea deșeurilor, separarea lor și sortarea lor.

Construcția centrului de management al deșeurilor a durat doi ani și jumătate și a fost finanțată prin ”POS MEDIU 2007 – 2013” și prin ”POIM 2014-2020”.

Investiția a născut controverse între beneficiar, Consiliul Județean Alba și asocierea care a realizat investiția. În timpul execuției lucrărilor au apărut alunecări de teren iar pentru stabilizare a fost nevoie de 46 de ziduri, fundate pe micro-piloți forați la partea de jos și ancorați în partea de sus, ziduri menite să stabilizeze taluzul. În plus, a fost nevoie de un sistem de drenaj care să preia apa. O lucrare complicată și scumpă pe care reprezentanții CJ Alba au refuzat să și-o asume, considerând că responsabil este constructorul care de altfel a realizat și proiectarea, nu doar execuția. Lucrările au fost realizate pe cheltuiala Asocierii Porr Construct SRL – Porr Bau GmbH – Entsorga Italia SpA, reprezentanții constructorului precizând că alunecarea de teren a fost un eveniment ”imprevizibil”.

De altfel, antreprenorul a solicitat plata lucrărilor de consolidare a taluzului din cheltuieli diverse şi neprevăzute, dar CJ Alba nu a acceptat cheltuieli suplimentare “încadrate de către antreprenor în condiţii fizice imprevizibile”.

Centrul de la Galda de Jos include o staţie de sortare deşeuri, staţie de tratare mecano-biologică, depozitul conform şi instalaţiile aferente fiecăruia şi a staţiilor de transfer de la Blaj şi Tărtăria, toate construite în cadrul proiectului cu finanţare de la Uniunea Europeană. Urmează să fie operate şi staţia de transfer de la Abrud, staţiile de sortare de la Zlatna şi Aiud, respectiv staţia de transfer şi sortare de la Baia de Arieş. De asemenea, se va delega şi transportul deşeurilor de la aceste staţii la centrul de la Galda de Jos, precum şi epurarea şi eliminarea levigatului provenit de la depozitele neconforme de deşeuri Alba Iulia şi Aiud în staţia de epurare construită la Galda.

Lucrările la Centrul de management integrat al deşeurilor de la Galda de Jos, inclus în proiectul “Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Alba” au început în 16 martie 2015. Valoarea finală a contractului pentru centrul de deşeuri este de 86.767.413,14 lei fără TVA, potrivit datelor transmise de CJ Alba, pentru Alba24, la începutul anului trecut.

„Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Alba” este un proiect cu o valoare totală de 60.257.187 euro (261.998.250 lei), din care cheltuieli eligibile fără TVA 42.204.680 euro (205.245, 947 lei). Investiţia este finanţată din fonduri CE, alocaţii bugetare, fonduri proprii.

Proiectul a fost iniţiat în contextul necesităţii realizării unui sistem durabil de management al deşeurilor determinată de conformarea cu practicile şi politicile UE privind reducerea impactului asupra mediului prin realizarea şi îmbunătăţirea infrastructurii de deşeuri şi reducerea numărului de depozite de deşeuri existente neconforme.

La momentul aprobării studiului de fezabilitate, respectiv sfârşitul anului 2012, perioada estimată de realizare a investiţiei era stabilită până în 2015 şi includea închiderea a şapte depozite de deşeuri neconforme. Acestea nu mai funcţionează în prezent. Este vorba despre haldele de gunoi de la Alba Iulia (Pârâul Iovului), Blaj, Abrud, Cîmpeni, Cugir, Ocna Mureş.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax