Câmpeni
Amenajarea unor hidrocentrale de mică putere, în Munții Apuseni. Proiect de peste 32 de milioane de euro
Amenajarea unor hidrocentrale de mică putere, în Munții Apuseni. Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat, pe 20 noiembrie, depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Centrale hidroelectrice de mică putere – Valea Mare, comuna Bistra, județul Alba”.
Titularul proiectului este firma Casito Transimpex SRL, iar valoarea investiției este estimată la peste 161,5 milioane de lei, cu TVA inclus.
Potrivit memoriului de prezentare publicat de APM Alba, AHE Valea Mare implică amenajarea hidroenergetică a râului Valea Mare, afluent al râului Arieș, în intravilanul și extravilanul satelor Culdești, Bălești, Cătun, Durăști și Poiană din comuna Bistra.
Se propune captarea apei la aproximativ 7 km de localitatea Bistra, cu derivarea acesteia prin conducte până la două microhidrocentrale pe derivație (două trepte de cădere).
Potrivit documentației, această configurație a fost aleasă pentru a optimiza producția de energie și pentru a reduce pierderile de sarcină, asigurând în același timp o distribuție uniformă a presiunii pe conductele de aducțiune.
Cele două trepte de cădere vor permite utilizarea eficientă a potențialului hidroenergetic al râului, maximizând randamentul instalației.
Amenajarea unor hidrocentrale de mică putere, în Munții Apuseni. Ce prevede proiectul
Captarea
Potrivit documentului citat, pragul de captare va fi alcătuit dintr-un perete etanș din beton, de 80 cm grosime, 3 metri înălțime și 15 metri lungime.
Bazinul compensator va avea lungimea de 15,8 m, lățimea de 5 m, un volum util de 225 mc și va fi realizat din beton armat. Atât bazinul compensator cât și denisipatorul vor fi acoperite cu un planșeu de beton armat și un strat de pământ pentru protecție termică.
Accesul apei în conducta de aducțiune va fi controlat printr-o vană plană.
Conducta de aducţiune
Conducta de aducțiune va fi alcătuită din două tronsoane distincte:
- Tronsonul 1, cuprins între captare și microhidrocentrala Valea Mare 2, cu lungimea de 3.360 m.
- Tronsonul 2, cuprins între microhidrocentrala Valea Mare 2 și microhidrocentrala Valea Mare 1, cu lungimea de 4.190 m.
Conducta PAFSIN va avea diametrul de 1200 mm.
Echipamente mecanice
Proiectul prevede amplasarea a două centrale de tip derivaţie, cu funcţionare în tandem având căderi aproximativ egale (192,70 respectiv 181,60 m) și un debit instalat de 2,5 mc/s.
Fiecare centrală va fi echipată cu câte două agregate cu turbine Pelton, cu un debit maxim de 1,25 mc/s și o putere maximă la cuplă de 1.920 kW (limitată prin temă). Diametrul rotorului va fi de cca. 720 mm.
Evacuarea energiei produse de centrale în sistem se va face prin LES (linie electrică subterană) 20 kV până la staţia electrică 110/20 kV Câmpeni.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News