Connect with us
Advertisement

Eveniment

Amenajarea unui parc fotovoltaic pe un teren unde pasc animale, intră în dezbatere publică la Alba Iulia. Când va avea loc ședința

Publicat

Amenajarea unui parc fotovoltaic, pe un teren unde acum pasc animale, va intra în dezbatere publică la Alba Iulia. Este vorba despre un proiect prin care se vrea construirea unui parc fotovoltaic care ar urma să se întindă pe 180 de hectare, în zona Bărăbanț.

 În data de 14 februarie 2025, de la ora 14:00 în sala de ședințe a Primăriei Municipiului Alba Iulia, va fi organizată dezbaterea publică în care cetățenii interesați de proiect pot aduce argumente -pro sau contra, sau îmbunătățiri în cadrul proiectului.

La dezbaterea publică sunt invitaţi să participe, în limita locurilor disponibile în sală, toţi cei interesaţi: persoane fizice şi juridice, organizaţii ale societăţii civile, societăţi comerciale, reprezentanţi ai instituţiilor publice interesate, ai presei.

Crescătorii de animale au reacționat deja

Ideea construirii parcului fotovoltaic în zonă ”a aprins” deja spiritele printre crescătorii de animale care folosesc terenul pentru pășunat. În urmă cu trei săptămâni mai mulți crescători de oi au mers la primărie pentru a discuta despre proiect și cum vor fi ei afactați.

Drept urmare, o parte dintre fermieri au mers luni, 13 ianuarie 2025, la Primăria Alba Iulia pentru a cere mai multe informații despre proiect. De asemenea aceștia se arată îngrijorați despre viitorul lor. Mai exact, dacă își vor mai putea crește animalele pe terenul în cauză, dacă pe acesta va fi amenajat parcul fotovoltaic.

YouTube video

”Avem oi, animale și dacă pune panouri noi unde pășunăm? Trebuie să le ținem în curte sau le vindem, una din astea două variante. Dacă se pune panouri nu mai avem ce face cu ele. Nu mai este pășune trebuie vândute. Și am venit să vedem dacă se poate rezolva problema într-un fel”, a spus unul dintre fermierii din oraș, care are animale în zonă.

Locația vizată este la ieșirea spre Cluj, lângă fabrica Saturn, la limita cu comuna Sântimbru.

Parcul fotovoltaic va fi construit de 4P Renewables Alba Iulia SRL. Capacitatea de generare și stocare a energiei electrice va avea puterea instalată de circa 150 MW.

Urmează să fie aprobat și traseul de racordare la Sistemul Energetic Național, cu condiția de adaptare la soluțiile tehnice ale proiectelor de investiții ale municipiului Alba Iulia.

Parc fotovoltaic pe 180 de hectare la Alba Iulia. Locația

Zona reglementată prin PUZ se referă la teritoriul în suprafață de 1.793.768 mp, aflat în extravilanul municipiului Alba Iulia, Alba Iulia delimitat astfel:

  • la sud-vest: parcele proprietate privată
  • la sud-est: parcele proprietate privată și domeniul public al municipiului Alba Iulia în administrarea Consiliului Județean Alba Iulia (fosta rampă de gunoi a municipiului)
  • la nord-vest: parcelele proprietate privată
  • la nord-est: parcele proprietate privată

Pe limita nord-estică incinta se află la limita dintre UAT Alba Iulia și UAT Cricău respectiv Sântimbru.

Amplasamentul este în extravilanul municipiului, într-o zonă în care sunt preponderent pășuni și zone împădurite. Zonele construite se află la peste 600 m (Turnătoria Saturn).

În imediata vecinătate se află fosta rampă de gunoi a municipiului Alba Iulia care a fost închisă și ecologizată în anul 2015.

Se află în zona de nord a UAT-ului, la ieșirea spre Cluj-Napoca, la limita cu comunele Cricău și Sântimbru.

Parc fotovoltaic pe 180 de hectare la Alba Iulia. Acces

Accesul la amplasament se realizează din zona DN1 (strada Alexandru Ioan Cuza) pe strada Turnătoriei și apoi pe drumurile de exploatare din zonă.

Conform certificatului de urbanism, terenurile se află în zona de protecție a gropii de gunoi.

Terenurile care fac obiectul PUZ aparțin Asociației micilor proprietari, foștilor grănicieri și composesoratul silvic din Bărăbanț Alba Iulia. Asupra acestor terenuri s-a instituit drepte de superficie în favoarea firmei care va construi parcul fotovoltaic.

Parcul fotovoltaic se va compune din câmpul de panouri fotovoltaice cu invertoarele aferente și stația de monitorizare a parcului. În interiorul parcului se vor amenaja drumuri necesare accesului de întreținere a parcului. Parcul se va împrejmui cu plasă industrială.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Coco

    miercuri, 05.02.2025 at 15:19

    minunat. dar conducerea composesoratului din Bărăbanț, când avea de gând să informeze membrii composesoratului despre această investiție? până la urmă membrii trebuie sa fie de acord, nu cel care este președintele composesoratului, care s-a îmbogățit peste noapte…. intrați pe fir domnilor ziariști.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement