Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Amenda uriașă primită de Transgaz, după scandalul sistării gazelor la Alba Iulia, care a afectat peste 3500 de locuitori


Publicat

Peste 3500 de locuitori din Alba Iulia au stat fără gaz chiar și două săptămâni, în plină vară, în luna iulie a anului 2020. Timp de aproape două săptămâni, dușul a devenit un lux pe la prieteni, iar despre gătit nici nu a mai fost vorba. 

Cauza sistării alimenării cu gaze naturale a fost o supraodorizare accidentală cu mercaptan în instalația Transgaz. Imediat după supradozarea accidentală un miros puternic de gaz s-a resimțit în sute de apartamente, iar locuitorii au sunat de urgență la Delgaz Grid.

Mai exact, în urma supradozării s-au descoperit multiple defecțiuni la rețeaua de gaze, în multiple scări de bloc, dar și la locuințe individuale din ora. 

După fiecare sesizare, tehnicienii DelGaz s-au deplasat la locațiile respective și au sistat alimentare cu gaze. 

În urma problemelor apărute, ANRE a făcut un control și a amendat compania Transgaz cu suma de 80.000 lei

Oamenii au trebuit să apeleze la firme private care să verifice defecțiunea sau locul în care scapă gazele, iar toată intervenția a fost plătită de către localnici.

CITEȘTE ȘI: Patru zile fără gaz la Alba Iulia: aproape 2000 de apartamente afectate. Dușul cu apă caldă, un lux pe la prieteni

În urma amenzii primite, Transgaz a cerut anularea acesteia în instanță, însă magistrații Judecătoriei Alba Iulia nu au acceptat cererea companiei.

În urma respingerii, compania a făcut apel, iar dosarul s-a mutat pe rolul Tribunalului Alba, dosarul fiind înregistrat în data de 6 septembrie 2021. De asemenea motivarea instanței a fost făcută public.

”S.N.T.G.N. Transgaz S.A. nu şi-a îndeplinit obligaţia legală de a asigura odorizarea gazelor naturale la ieşirea din SNT la o valoare de minim 8 mg de etilmercaptan într-un metru cub de gaze naturale, în condiţii standard de presiune şi temperatură, valoare corespunzătoare unei odorizări normale, totodată provocând o supraodorizare cu o concentraţie maximă peste valoarea unei odorizări de şoc, încălcând prevederile art. 26 din Ordinul ANRE nr. 172 din 26 septembrie 2018 privind aprobarea Condiţiilor-cadru de valabilitate asociate licenţei pentru desfăşurarea activităţii de operare a sistemului de transport al gazelor naturale” se mai arată în procesul verbal emis de ANRE.

CITEȘTE ȘI: Sute de locuințe din Alba Iulia, fără gaze naturale, după problemele de duminică. LISTA cu firmele autorizate pentru reparații

Transgaz prin reprezentanții companiei au precizat în fața instanței că fapta imputată nu există şi au cerut anularea procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei încheiat în 21 august 2021. ”Odorizarea gazelor naturale la ieşirea din SRM Alba Iulia II pe toată perioada controlată s-a realizat în limitele impuse de reglementările în vigoare”, se mai arată în motivarea instanței.

Magistrații Judecătoriei Alba Iulia au respins cererea companiei de anulare a amenzii de 80.000 de lei.

”Nivelul minim al concentrației odorizantului din gazele naturale, în punctele de predare-preluare comercială din CA sau în punctele de predare din SNT, este de 8 mg de etilmercaptan într-un metru cub de gaze naturale, în condiții standard de presiune și temperatură.

Petenta nu a contestat corectitudinea tuturor înregistrărilor efectuate de către Delgaz Grid S.A. pentru determinarea gradului de odorizare din perioada verificată de către intimată, ci a susținut că unele valori, respectiv cele cuprinse între 0,1-3,7 mg etilmercaptan/mc, sunt eronate și irelevante, fiind contrazise de prezența unui miros puternic de gaz cu privire la care au primit reclamații din partea populației.

Petenta a mai susținut că trebuiau luate în considerare măsurătorile proprii, respectiv datele descărcate din instalația automată de odorizare, precum și că informările din partea Delgaz Grid S.A. cu privire la nerespectarea gradului de odorizare au fost transmise de o persoană care nu avea calitatea de împuternicit conform convenției încheiate între petenta TransGaz și Delgaz Grid S.A.

CITEȘTE ȘI: Scandalul sistării gazului în Alba Iulia pare fără rezolvare. Ce spun cetățenii, instituțiile statului și firmele autorizate

Contrar susținerilor petentei, instanța reține că mirosul puternic de gaz nu echivalează, în mod necesar, cu o concentrație mai mare de etilmercaptan, ci este consecința unei neetanșeizări corespunzătoare în rețeaua de distribuție, respectiv a unor scurgeri de gaz.

Oricum, dacă s-ar lua în considerare datele din descărcările instalației de odorizare, cum a solicitat petenta, acestea atestă valori ale cantității de odorizant relativ apropiate de valoarea minimă prevăzută de lege astfel încât nu puteau justifica mirosul atât de puternic persistent de gaz care a atras disconfortul populației din zonă.

CITEȘTE ȘI: DELGAZ refuză să alimenteze cu gaze sutele de locuințe debranșate din Alba Iulia. Proprietarii trebuie să remedieze defecțiunile

Instanța apreciază că în mod corect s-a dat eficiență evidențelor Del Grid S.A., în calitate de OD (operatorul de distribuție a gazelor naturale), care, în urma măsurătorilor din perioada au relevat fluctuații ale concentrației cu etilmercaptan, unele valori situându-se sub 8 mg/mc”, se arată în motivarea instanței.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

Scandal în familie, la Aiud: Bărbat cu dosar penal după ce și-a agresat soția. Polițiștii au emis ordin de protecție

Publicat

Un bărbat din Aiud, care și-ar fi agresat soția, s-a ales cu dosar penal pentru violență în familie. Polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu.

Potrivit IPJ Alba, joi, 16 septembrie, polițiștii din Aiud au fost sesizați de către o femeie de 33 de ani, din municipiu, cu privire la faptul că ar fi fost agresată de către soț.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, față de bărbatul de 37 de ani, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioada de 5 zile.

Pe numele său a fost întocmit dosar penal, pentru violență în familie.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Comunicat al europarlamentarului Mircea Hava: Comisia Europeană a lansat Noul Bauhaus European

Publicat

Comisia Europeană a lansat Noul Bauhaus European. Acesta este unul dintre programele lansate de Comisia Europeană față de care mă încearcă un optimism moderat, dar și speranța că el va fi cu adevărat o platformă ce va recruta foarte mulți tineri, cu diverse specializări, de la arhitecți și urbaniști, la artiști și vizionari ce vor transforma estetic și funcțional o bună parte din spațiile locuite. 

Trebuie să recunoaștem că în multe dintre țările Europei locuitorii au încetat să mai spere într-o reconciliere a vechiului cu noul, într-o răscumpărare estetică prin artă urbană a clădirilor gri și a pereților murdari de care au parte, în viața lor de zi cu zi, mulți dintre noi.

Noul Bauhaus European este un mod de a pune în lucru, păstrând politicile de mediu și implicând creativitatea, 85 de milioane de euro, între 2021-2022, prin diverse programe europene. Idei și concepte interesante ale tinerilor vor produce soluții estetice dar și tehnice, pentru spațiile noastre de locuit sub umbrela Pactului European.

Cred și aștept foarte mult de la acest program, dar și de la administrațiile publice.

Ei trebuie să încurajeze și să aducă în prim plan potențialul acestui program, pentru binele orașelor și implicarea tinerilor, a artiștilor care se bucură, prin asta, de o adevărată gură de oxigen în această pandemie.

Noul Bauhaus european trebuie să fie, dacă vreți, o pagină esențială din “Biblia” multor administrații locale din România. Este o oportunitate de a atrage bani, dar și de a-i investi în proiecte inovative și durabile.

Vă dau ca exemplu Alba Iulia, unde, dacă există pricepere și decizie, se pot realiza lucruri extraordinare. Blocurile din cartiere cum ar fi Cetate sau Ampoi, acolo unde există mii de locuințe pentru care se poate reconsidera, pentru zeci de ani de acum încolo, calitatea locuirii.

Nu sunt împotriva construcțiilor noi, să fim înțeleși, însă dacă avem șansa de a regândi și da o nouă înfățișare clădirilor mai vechi dar trainice, de ce să nu o facem?

Mânuit așa cum trebuie, de către ași ai administrației, Bauhausul e cheia transformării unui fond locativ uriaș. Și, implicit, diferența între clădiri îmbătrânite moral și fizic și clădiri care să includă atribute de eficiență și estetice.

La fel ca și colegii mei din grupul EPP, consider că prin stabilirea unor reguli și criterii clare, noul Bauhaus European poate să devină acel instrument prin care comunitățile pot recupera anumite decalaje în ce privește estetică la nivel de urbanism și nu numai.

Chiar mai mult, acest program poate deveni un brand în adevăratul sens al cuvântului, o garanție a calității unor proiecte care vor beneficia de fonduri prin intermediul noului Bauhaus.

Mircea HAVA, Europarlamentar PNL

Membru la PPE

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Limita maximă de vârstă a categoriei şomerilor tineri, extinsă de la 25 la 30 de ani. Anunțul ministrului Muncii

Publicat

Guvernul a majorat de la 25 de ani la 30 de ani vârsta maximă a categoriei tinerilor care nu au un loc de muncă, nu sunt înscrişi într-un program de învăţământ şi nu urmează un program de pregătire profesională, a anunţat miercuri ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, la finalul şedinţei de Guvern.

Guvernul a operat modificarea printr-o Ordonanţă de Urgenţă adoptată miercuri, pe baza unui proiect pregătit anterior de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Până în prezent, categoria „NEET” („Not in Education, Employement or Training”) includea tinerii până în 25 de ani.

„În ordonanţa de urgenţă am extins grupa de vârstă pentru categoria tinerilor din afara sistemului de educaţie şi de ocupare, în loc de 16 – 25 ani am extins la 16 – 30 de ani, ceea ce le dă posibilitatea urmării unor cursuri de calificare finanţate pe fonduri europene atât în actualul exerciţiu financiar, cât şi în următorul exerciţiu financiar.

Vorbim de aproximativ 5 milioane de lei anul acesta, bani pe care îi va suporta Ministerul Muncii, prin bugetul asigurărilor de şomaj, din proiecte europene”, a declarat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a precizat că în urma acestei modificări aproximativ 2.000 de tineri vor beneficia în acest an de măsuri de stimulare a integrării în muncă.

„Aproximativ 2.000 de tineri care sunt în afara sistemului de educaţie şi de ocupare vor beneficia până la sfârşitul anului de măsuri finanţate din bugetul asigurărilor de şomaj, impactul financiar fiind estimat la 5.625.000 lei”, a menţionat Raluca Turcan.

Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

HARTA pe județe a cazurilor de COVID, descoperite în ultimele 24 de ore. Unde au fost cele mai multe infectări – 17 septembrie

Publicat

Autoritățile au raportat peste 4.478 de cazuri noi de COVID-19 în România, descoperite în ultimele 24 de ore. Este vorba despre situația infectărilor în data de 17 septembrie 2021.

S-au înregistrat 73 de decese noi (cu o zi în urmă, erau raportate 71 decese în 24 de ore), iar 762 pacienți sunt internați la ATI (anterior 741).

Cele mai multe cazuri au fost în București – 651, în Timiș – 313, în Cluj – 186, Iași – 225, Suceava – 176, Dolj – 163, Maramureș – 171 și Constanța – 158.

Județele cu cele mai puține cazuri noi sunt Harghita și Tulcea cu câte 21 de cazuri și Covasna cu 22.

Vezi și: Date oficiale: 4.478 cazuri COVID în România, în 24 de ore. 73 decese noi, 762 pacienți la ATI. Situația din 17 septembrie

Harta cu numărul de cazuri pe fiecare județ poate fi vizualizată la rezoluție mare AICI.

Nr. crt. Județ Număr de cazuri confirmate(total) Număr de cazuri nou confirmate Incidența  înregistrată la 14 zile
1. Alba 21890 47 – DSP Alba 0,88
2. Arad 24740 126 1,02
3. Argeș 28276 79 0,66
4. Bacău 27703 110 1,10
5. Bihor 30138 56 0,74
6. Bistrița-Năsăud 13279 106 2,13
7. Botoșani 15146 102 1,28
8. Brașov 44827 99 0,87
9. Brăila 13674 33 0,44
10. Buzău 13068 47 0,47
11. Caraș-Severin 12173 58 1,14
12. Călărași 10851 59 1,01
13. Cluj 60494 186 1,89
14. Constanța 45191 158 1,37
15. Covasna 8700 22 0,29
16. Dâmbovița 23275 46 0,71
17. Dolj 28394 163 1,45
18. Galați 28874 80 1,04
19. Giurgiu 11644 31 1,23
20. Gorj 9662 25 0,70
21. Harghita 8564 21 0,41
22. Hunedoara 23683 60 0,80
23. Ialomița 11275 75 0,78
24. Iași 44560 225 1,01
25. Ilfov 47546 91 2,37
26. Maramureș 22144 171 1,92
27. Mehedinți 8787 68 0,86
28. Mureș 24663 79 0,64
29. Neamț 20153 80 1,02
30. Olt 15466 66 1,17
31. Prahova 37081 149 1,04
32. Satu Mare 14813 137 2,91
33. Sălaj 11416 39 1,20
34. Sibiu 27546 84 1,10
35. Suceava 26426 176 1,50
36. Teleorman 14730 98 1,48
37. Timiș 57629 313 2,08
38. Tulcea 8731 21 0,58
39. Vaslui 17002 101 1,03
40. Vâlcea 17006 39 0,85
41. Vrancea 11297 56 0,88
42. Mun. București 192924 651 2,05
43. Din străinătate** 1311 20
44. Cazuri noi nealocate pe județe  

 

2753*

22
 TOTAL 1.139.505 4.478

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.727. Dintre acestea, 762 sunt internate la ATI.

Din totalul pacienților internați, 180 sunt minori, 166 fiind internați în secții și 14 la ATI.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate