Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Amenda uriașă primită de Transgaz, după scandalul sistării gazelor la Alba Iulia, care a afectat peste 3500 de locuitori

Publicat

Peste 3500 de locuitori din Alba Iulia au stat fără gaz chiar și două săptămâni, în plină vară, în luna iulie a anului 2020. Timp de aproape două săptămâni, dușul a devenit un lux pe la prieteni, iar despre gătit nici nu a mai fost vorba. 

Cauza sistării alimenării cu gaze naturale a fost o supraodorizare accidentală cu mercaptan în instalația Transgaz. Imediat după supradozarea accidentală un miros puternic de gaz s-a resimțit în sute de apartamente, iar locuitorii au sunat de urgență la Delgaz Grid.

Mai exact, în urma supradozării s-au descoperit multiple defecțiuni la rețeaua de gaze, în multiple scări de bloc, dar și la locuințe individuale din ora. 

După fiecare sesizare, tehnicienii DelGaz s-au deplasat la locațiile respective și au sistat alimentare cu gaze. 

În urma problemelor apărute, ANRE a făcut un control și a amendat compania Transgaz cu suma de 80.000 lei

Oamenii au trebuit să apeleze la firme private care să verifice defecțiunea sau locul în care scapă gazele, iar toată intervenția a fost plătită de către localnici.

CITEȘTE ȘI: Patru zile fără gaz la Alba Iulia: aproape 2000 de apartamente afectate. Dușul cu apă caldă, un lux pe la prieteni

În urma amenzii primite, Transgaz a cerut anularea acesteia în instanță, însă magistrații Judecătoriei Alba Iulia nu au acceptat cererea companiei.

În urma respingerii, compania a făcut apel, iar dosarul s-a mutat pe rolul Tribunalului Alba, dosarul fiind înregistrat în data de 6 septembrie 2021. De asemenea motivarea instanței a fost făcută public.

”S.N.T.G.N. Transgaz S.A. nu şi-a îndeplinit obligaţia legală de a asigura odorizarea gazelor naturale la ieşirea din SNT la o valoare de minim 8 mg de etilmercaptan într-un metru cub de gaze naturale, în condiţii standard de presiune şi temperatură, valoare corespunzătoare unei odorizări normale, totodată provocând o supraodorizare cu o concentraţie maximă peste valoarea unei odorizări de şoc, încălcând prevederile art. 26 din Ordinul ANRE nr. 172 din 26 septembrie 2018 privind aprobarea Condiţiilor-cadru de valabilitate asociate licenţei pentru desfăşurarea activităţii de operare a sistemului de transport al gazelor naturale” se mai arată în procesul verbal emis de ANRE.

CITEȘTE ȘI: Sute de locuințe din Alba Iulia, fără gaze naturale, după problemele de duminică. LISTA cu firmele autorizate pentru reparații

Transgaz prin reprezentanții companiei au precizat în fața instanței că fapta imputată nu există şi au cerut anularea procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei încheiat în 21 august 2021. ”Odorizarea gazelor naturale la ieşirea din SRM Alba Iulia II pe toată perioada controlată s-a realizat în limitele impuse de reglementările în vigoare”, se mai arată în motivarea instanței.

Magistrații Judecătoriei Alba Iulia au respins cererea companiei de anulare a amenzii de 80.000 de lei.

”Nivelul minim al concentrației odorizantului din gazele naturale, în punctele de predare-preluare comercială din CA sau în punctele de predare din SNT, este de 8 mg de etilmercaptan într-un metru cub de gaze naturale, în condiții standard de presiune și temperatură.

Petenta nu a contestat corectitudinea tuturor înregistrărilor efectuate de către Delgaz Grid S.A. pentru determinarea gradului de odorizare din perioada verificată de către intimată, ci a susținut că unele valori, respectiv cele cuprinse între 0,1-3,7 mg etilmercaptan/mc, sunt eronate și irelevante, fiind contrazise de prezența unui miros puternic de gaz cu privire la care au primit reclamații din partea populației.

Petenta a mai susținut că trebuiau luate în considerare măsurătorile proprii, respectiv datele descărcate din instalația automată de odorizare, precum și că informările din partea Delgaz Grid S.A. cu privire la nerespectarea gradului de odorizare au fost transmise de o persoană care nu avea calitatea de împuternicit conform convenției încheiate între petenta TransGaz și Delgaz Grid S.A.

CITEȘTE ȘI: Scandalul sistării gazului în Alba Iulia pare fără rezolvare. Ce spun cetățenii, instituțiile statului și firmele autorizate

Contrar susținerilor petentei, instanța reține că mirosul puternic de gaz nu echivalează, în mod necesar, cu o concentrație mai mare de etilmercaptan, ci este consecința unei neetanșeizări corespunzătoare în rețeaua de distribuție, respectiv a unor scurgeri de gaz.

Oricum, dacă s-ar lua în considerare datele din descărcările instalației de odorizare, cum a solicitat petenta, acestea atestă valori ale cantității de odorizant relativ apropiate de valoarea minimă prevăzută de lege astfel încât nu puteau justifica mirosul atât de puternic persistent de gaz care a atras disconfortul populației din zonă.

CITEȘTE ȘI: DELGAZ refuză să alimenteze cu gaze sutele de locuințe debranșate din Alba Iulia. Proprietarii trebuie să remedieze defecțiunile

Instanța apreciază că în mod corect s-a dat eficiență evidențelor Del Grid S.A., în calitate de OD (operatorul de distribuție a gazelor naturale), care, în urma măsurătorilor din perioada au relevat fluctuații ale concentrației cu etilmercaptan, unele valori situându-se sub 8 mg/mc”, se arată în motivarea instanței.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Tânărul din Alba, rănit într-un accident de motocicletă, s-a stins. A lăsat în urmă un gol imens printre cei care l-au cunoscut

Publicat

Radu Petre, tânărul din Alba rănit în urma unui grav accident de motocicletă, s-a stins din viață. Prietenii săi au lansat, în urmă cu câteva săptămâni, un apel pentru donare de sânge. 

Tânărul era extrem de iubit pentru modul lui de a fi. Era și voluntar în echipa SVSU Teiuș.

Pe Facebook, prietenii săi sunt îndurerați. O arată și mesajele de condoleanțe pe care le-au postat în ultimele ore.

”O inimă bună a încetat să mai bată, un suflet mare s-a ridicat la cer, lăsând în urmă o nemărginită durere şi un gol imens. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Nu te voi uita niciodată!”

”Astăzi am pierdut un drag prieten Domnul să îi ofere odihna veșnică în împărăția cerurilor!! Ne vei lipsi prieten drag.”

”Nu am cuvinte, cred că asta spune mai mult decât aș putea eu spune ! Nu pot sa accept,e greu ,e greu sa îți ei rămas bun atât de vreme de la un prieten de o viață !

Dumnezeu să te aibă în pază lui , odihnă ușoară și veșnică prieten bun! Ai fost prea bun pentru lumea asta, Dumnezeu te-a iubit mult prea mult și te-a luat alaturi de el… prea devreme!” sunt doar câteva dintre acestea.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Doi bărbaţi dați dispăruți de vineri au fost găsiţi decedaţi, într-un autoturism căzut în râul Bistriţa Ardeleană

Publicat

Doi bărbaţi care nu mai fuseseră văzuţi de familii de două zile au fost găsiţi, duminică, decedaţi, într-un autoturism căzut în râul Bistriţa Ardeleană, pe raza localităţii Unirea, componentă a municipiului Bistriţa.

După semnalarea prezenţei unei maşini de teren căzute în râu, în care s-ar afla două persoane decedate, spre locul solicitării au fost direcţionate două autospeciale ale pompierilor, un echipaj de prim-ajutor SMURD şi un echipaj de scafandri.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Bistriţa-Năsăud, citat de Agerpres, a transmis că victimele sunt doi bărbaţi, de 36, respectiv 37 de ani, care locuiau în Unirea.

„Astăzi, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Bistriţa au fost sesizaţi despre faptul că un autoturism a fost găsit răsturnat în râul Bistriţa.

La locul evenimentului, în autoturism, au fost identificaţi doi bărbaţi de 36 şi 37 de ani, din Unirea, care din nefericire erau decedaţi.

Poliţiştii continuă cercetările în cadrul unui dosar penal cu privire la infracţiunea de ucidere din culpă. Totodată, va fi dispusă necropsia pentru a se stabili cu exactitate cauza decesului celor doi”, a informat IPJ.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Bistriţa-Năsăud, Paul Rodilă, a precizat pentru AGERPRES că cei doi bărbaţi nu mai fuseseră văzuţi din data de 23 septembrie.

Fratele unuia dintre ei i-a semnalat dispariţia sâmbătă seara, la ora 21,30, fiind efectuate căutări de către poliţişti atât în cursul nopţii, cât şi duminică dimineaţa.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Parc fotovoltaic pe 88 de hectare, la Lunca Mureșului. Undă verde de la APM Alba, fără evaluarea de impact asupra mediului

Publicat

Agenția pentru Protecția Mediului Alba a anunțat vineri luarea deciziei etapei de încadrare fără evaluarea impactului asupra mediului pentru construcția unui parc fotovoltaic la Lunca Mureșului (județul Alba). 

”Proiectul deciziei de încadrare și motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul autorității competente pentru protecția mediului Alba. din Alba Iulia str. Lalelelor nr.7B, în zilele de luni – joi, între orele 9.00 – 14.00 și vineri între orele 9.00 – 13.00, precum și pe internet”, au precizat reprezentanții instituției.

Caracteristicile proiectului

Investiţia este inițiată de SC CAMPEADOR GREEN ENERGY SRL, cu sediul în Cluj Napoca și propune realizarea unui parc fotovoltaic care va utiliza energia solară pentru producerea energiei electrice.

Parcul fotovoltaic propus va fi amplasat în localitatea Lunca Muresului, pe terenulînchiriat de investitor cu suprafață totală de 88,2 de hectare.

În cadrul proiectului se va realiza o zonă pentru amplasarea celulelor fotovoltaice și o alta pentru amplasarea aparatajelor specifice unei centrale fotovoltaice: transformator, invertor, spații tehnice.

Puterea nominală va fi de 75 MW, urmând a fi montate 111.940 de panouri monocristaline din siliciu, 317 de invertoare și 40 de posturi de transformare în anvelopa de beton.

Ce se întâmplă cu energia produsă

Energia produsă de parcul fotovoltaic va fi livrată în sistem prin intermediul unei stații de transformare.

De la această stație va porni un traseu de cablu în lungime de aproximativ 4,7 kilometri, până în stația de transformare existentă la Ocna Mureș, unde se va racorda la barele acestei statii.

Linia electrică pentru racordarea parcului fotovoltaic la sistemul energetic național va subtraversa râul Mureș, prin foraj orizontal dirijat, cablul fiind montat în tub din polipropilena.

Foto: Pixabay, rol ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Zboruri directe Sibiu – București, din noiembrie, operate de compania românească AirConnect

Publicat

Compania aerioană regională AirConnect va opera din octombrie, zboruri directe de la Sibiu la București și retur.

AirConnect este o companie aeriană românească înființată în 2021 de către 7 investitori privați cu intenția de a deservi piața regională din zonă.

”Ambiția noastră este de a conecta toate regiunile din România la hub-uri internaționale, determinând o dezvoltare semnificativă pentru toate comunitățile.

Ne propunem să fim unul dintre cei mai importanți operatori de turbopropulsoare din regiune, să oferim cea mai bună experiență clienților” au transmis reprezentanții companiei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax