Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Amenda uriașă primită de Transgaz, după scandalul sistării gazelor la Alba Iulia, care a afectat peste 3500 de locuitori

Publicat

Peste 3500 de locuitori din Alba Iulia au stat fără gaz chiar și două săptămâni, în plină vară, în luna iulie a anului 2020. Timp de aproape două săptămâni, dușul a devenit un lux pe la prieteni, iar despre gătit nici nu a mai fost vorba. 

Cauza sistării alimenării cu gaze naturale a fost o supraodorizare accidentală cu mercaptan în instalația Transgaz. Imediat după supradozarea accidentală un miros puternic de gaz s-a resimțit în sute de apartamente, iar locuitorii au sunat de urgență la Delgaz Grid.

Mai exact, în urma supradozării s-au descoperit multiple defecțiuni la rețeaua de gaze, în multiple scări de bloc, dar și la locuințe individuale din ora. 

După fiecare sesizare, tehnicienii DelGaz s-au deplasat la locațiile respective și au sistat alimentare cu gaze. 

În urma problemelor apărute, ANRE a făcut un control și a amendat compania Transgaz cu suma de 80.000 lei

Oamenii au trebuit să apeleze la firme private care să verifice defecțiunea sau locul în care scapă gazele, iar toată intervenția a fost plătită de către localnici.

CITEȘTE ȘI: Patru zile fără gaz la Alba Iulia: aproape 2000 de apartamente afectate. Dușul cu apă caldă, un lux pe la prieteni

În urma amenzii primite, Transgaz a cerut anularea acesteia în instanță, însă magistrații Judecătoriei Alba Iulia nu au acceptat cererea companiei.

În urma respingerii, compania a făcut apel, iar dosarul s-a mutat pe rolul Tribunalului Alba, dosarul fiind înregistrat în data de 6 septembrie 2021. De asemenea motivarea instanței a fost făcută public.

”S.N.T.G.N. Transgaz S.A. nu şi-a îndeplinit obligaţia legală de a asigura odorizarea gazelor naturale la ieşirea din SNT la o valoare de minim 8 mg de etilmercaptan într-un metru cub de gaze naturale, în condiţii standard de presiune şi temperatură, valoare corespunzătoare unei odorizări normale, totodată provocând o supraodorizare cu o concentraţie maximă peste valoarea unei odorizări de şoc, încălcând prevederile art. 26 din Ordinul ANRE nr. 172 din 26 septembrie 2018 privind aprobarea Condiţiilor-cadru de valabilitate asociate licenţei pentru desfăşurarea activităţii de operare a sistemului de transport al gazelor naturale” se mai arată în procesul verbal emis de ANRE.

CITEȘTE ȘI: Sute de locuințe din Alba Iulia, fără gaze naturale, după problemele de duminică. LISTA cu firmele autorizate pentru reparații

Transgaz prin reprezentanții companiei au precizat în fața instanței că fapta imputată nu există şi au cerut anularea procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei încheiat în 21 august 2021. ”Odorizarea gazelor naturale la ieşirea din SRM Alba Iulia II pe toată perioada controlată s-a realizat în limitele impuse de reglementările în vigoare”, se mai arată în motivarea instanței.

Magistrații Judecătoriei Alba Iulia au respins cererea companiei de anulare a amenzii de 80.000 de lei.

”Nivelul minim al concentrației odorizantului din gazele naturale, în punctele de predare-preluare comercială din CA sau în punctele de predare din SNT, este de 8 mg de etilmercaptan într-un metru cub de gaze naturale, în condiții standard de presiune și temperatură.

Petenta nu a contestat corectitudinea tuturor înregistrărilor efectuate de către Delgaz Grid S.A. pentru determinarea gradului de odorizare din perioada verificată de către intimată, ci a susținut că unele valori, respectiv cele cuprinse între 0,1-3,7 mg etilmercaptan/mc, sunt eronate și irelevante, fiind contrazise de prezența unui miros puternic de gaz cu privire la care au primit reclamații din partea populației.

Petenta a mai susținut că trebuiau luate în considerare măsurătorile proprii, respectiv datele descărcate din instalația automată de odorizare, precum și că informările din partea Delgaz Grid S.A. cu privire la nerespectarea gradului de odorizare au fost transmise de o persoană care nu avea calitatea de împuternicit conform convenției încheiate între petenta TransGaz și Delgaz Grid S.A.

CITEȘTE ȘI: Scandalul sistării gazului în Alba Iulia pare fără rezolvare. Ce spun cetățenii, instituțiile statului și firmele autorizate

Contrar susținerilor petentei, instanța reține că mirosul puternic de gaz nu echivalează, în mod necesar, cu o concentrație mai mare de etilmercaptan, ci este consecința unei neetanșeizări corespunzătoare în rețeaua de distribuție, respectiv a unor scurgeri de gaz.

Oricum, dacă s-ar lua în considerare datele din descărcările instalației de odorizare, cum a solicitat petenta, acestea atestă valori ale cantității de odorizant relativ apropiate de valoarea minimă prevăzută de lege astfel încât nu puteau justifica mirosul atât de puternic persistent de gaz care a atras disconfortul populației din zonă.

CITEȘTE ȘI: DELGAZ refuză să alimenteze cu gaze sutele de locuințe debranșate din Alba Iulia. Proprietarii trebuie să remedieze defecțiunile

Instanța apreciază că în mod corect s-a dat eficiență evidențelor Del Grid S.A., în calitate de OD (operatorul de distribuție a gazelor naturale), care, în urma măsurătorilor din perioada au relevat fluctuații ale concentrației cu etilmercaptan, unele valori situându-se sub 8 mg/mc”, se arată în motivarea instanței.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax