Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Amenințările nucleare ale lui Putin au declanșat goana după pastilele de iod, în Europa de Est. Când trebuie administrate și de ce

Publicat

Invazia Rusiei în Ucraina şi amenințările lui Vladimir Putin potrivit căruia forţele de descurajare nucleară ale Moscovei sunt în stare de alertă maximă au declanşat un val de anxietate.

Oamenii s-au grăbit să cumpere iodură de potasiu, despre care cred că îi poate proteja de radiaţii. Atenție însă, nu trebuie luat preventiv. Mai jos, toate explicațiile. 

„Dragi colegi, vedeți acțiunile neprietenoase ale țărilor din Vest în ceea ce privește partea economică, despre care știm cu toții, dar înalții oficiali NATO se exprimă agresiv la adresa Federației Ruse, motiv pentru care ordon ministerului apărării și șefului marelui stat major să treacă forțele de descurajare ale Armatei într-un regim special de alertă” a spus Putin.

Declarația sa și contextul războiului au declanșat o adevărată goană după pastilele despre care se crede că ar putea ajuta corpul uman expus la radiații.

În Europa Centrală, au fost multe solicitări pentru iod în farmacii. Iar în ultimele zile, și în cele din România.

Specialiștii avertizează însă că iodul nu se ia preventiv și că, la persoane sănătoase, poate cauza dereglări ale tiroidei.

„Oamenii caută iodură de potasiu pentru că i-au panicat declaraţiile despre un presupus atac nuclear. Dacă sunt sănătoşi, acest medicament poate să aibă consecinţe foarte grave asupra organismului”, a spus o farmacistă, pentru adevărul.ro.

Cereri mari în Bulgaria și Cehia

„În ultimele şase zile, farmaciile bulgare au vândut atât de mult [iod] cât se vinde pe parcursul unui an”, a declarat Nikolay Kostov, preşedintele Uniunii Farmaciilor. „Unele farmacii au rămas deja fără stoc. Am comandat noi cantităţi, dar mă tem că nu vor rezista prea mult timp”.

„A fost un pic de nebunie”, a declarat Miroslava Stenkova, reprezentant al farmaciilor Dr. Max din Republica Cehă, unde unele magazine au rămas fără iod după ce cererea a crescut vertiginos.

La ce este folosit

Iodul, administrat sub formă de pastile sau sirop, este considerat o modalitate de a proteja organismul împotriva unor afecţiuni precum cancerul tiroidian în cazul unei expuneri radioactive.

În 2011, autorităţile japoneze au recomandat ca persoanele din jurul sitului centralei nucleare avariate de la Fukushima să ia iod, potrivit Reuters.

Și românii au luat capsule de iod, după accidentul de la Cernobîl, în 1986.

Oficialii din regiune au recunoscut cererea, dar au avertizat că iodul nu este necesar în situaţia actuală şi că nu ar fi de ajutor în caz de război nuclear.

Dana Drabova, şefa biroului de stat ceh pentru securitate nucleară, a scris pe Twitter: „Întrebaţi foarte mult despre tabletele de iod… ca protecţie împotriva radiaţiilor atunci când (Doamne fereşte) sunt folosite arme nucleare, acestea sunt practic inutile”.

Vestea de săptămâna trecută că forţele ruseşti au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl, unde un accident produs în 1986 a contaminat o mare parte din Ucraina şi a trimis un nor radioactiv în întreaga Europă, a neliniştit oamenii dintr-o regiune în care mulţi îşi amintesc că li s-a administrat iod în urma acelui dezastru.

Nivelul de radiaţii la Cernobîl a crescut, dar este încă suficient de scăzut pentru a nu reprezenta un pericol pentru populaţie, în pofida deplasării vehiculelor militare ruseşti în zonă, a declarat miercuri AIEA, organismul de supraveghere nucleară al ONU.

În Polonia, numărul farmaciilor care vând iod a crescut de peste două ori, potrivit gdziepolek.pl, un site polonez care ajută pacienţii să găsească cea mai apropiată farmacie cu un medicament pe care îl caută.

„Datele interne de pe site-ul nostru arată că interesul pentru iod a crescut de aproximativ 50 de ori de joia trecută”, a declarat Bartlomiej Owczarek, cofondatorul site-ului.

Explicația științifică

Pastilele de iodură de potasiu se iau în cazul unui accident nuclear major, însoțit de evacuarea în mediu a unor cantități de iod radioactiv.

Dacă în aer există iod radioactiv, el este introdus în plămâni prin inhalare și de acolo, o parte va pătrunde în sistemul circulator, de unde va fi absorbit de glanda tiroidă.

O măsură eficace de a preveni absorbirea iodului radioactiv de catre tiroida este administrarea pastilelor de KI (iodură de potasiu).

Iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroidă, ducând la oprirea acumulării de iod radioactiv de către aceasta. Iodul radioactiv va fi apoi eliminat mai repede din organism prin funcțiile naturale ale corpului.

Administrarea de pastile de KI trebuie făcută rapid în cazul unei urgențe.

Foto: Pixabay

surse: mediafax.ro, adevărul.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Gelu Stoian

    vineri, 04.03.2022 at 11:01

    NU I ( IOD ), „Inteligentilor ” de la Redactia Alba24 !!!!! Ci Iodura de K ( POTASIU ) !!!!! Ea ne-a Fost UTILA Dupa Explozia Cetralei Atomo-Electrice de la Cernobal, care a ” expediat ” in atmosfara SI Iod radioactiv, ” DESTETILOR ” !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax