Connect with us
Advertisement

Actualitate

Amenzi de până la 10.000 de lei pentru proprietarii de câini fără microcip și nesterilizați, de la 1 ianuarie 2015

Publicat

adapost caini 2 De la 1 ianuarie 2015, posesorii de câini de rasă comună şi metişi fără microcip, neînregistrați în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân (RECS) și nesterilizați riscă amenzi de până la 10.000 de lei. Conform unui studiu, doar 26 la sută dintre aceștia sunt dispuşi să-i sterilizeze, majoritatea spunând că ar fi dispuşi să plătească pentru aceasta cel mult 50 de lei, în timp ce 16 la sută susţin că nu ar cheltui niciun leu pentru sterilizare, microcipare şi înregistrare.

Conform Ordinului nr. 1 din 2014, pentru aprobarea Normelor privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân emis de preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), toţi românii care au câini sunt obligaţi să-şi înregistreze animalele în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân (RECS) şi să-i castreze. O dată cu înregistrarea în RECS, câinilor li se aplică un microcip, cu o serie unică, ce va fi trecută în registru şi în carnetul de sănătate al animalului.

Microciparea le va da posibilitatea poliţiştilor să identifice atât câinele, cât şi stăpânul, al cărui cod numeric personal va fi trecut în noul carnet de sănătate al animalului. Proprietarul ar putea fi amendat în cazul în care abandonează câinele sau dacă animalul muşcă pe cineva.

Potrivit normelor în vigoare, proprietarii câinilor au obligaţia să identifice, prin microcipare, şi să înregistreze animalele în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân (RECS), la medicul veterinar, în termen de 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora. Câinii care au deja mai mult de 90 de zile trebuie identificaţi şi înregistraţi până la 1 ianuarie 2015 sau înainte de vânzarea, donarea, vaccinarea contra rabiei sau scoaterea în spaţii publice a acestora.

Pentru cetăţenii care au deja câini cu microcip, medicul veterinar urmează să stabilească calitatea microcipului şi dacă acesta poate fi citit. În cazul în care nu corespunde normelor microcipul va fi schimbat.

Până la 1 ianuarie 2015, câinii de rasă comună sau metişii acestora trebuie să fie sterilizaţi, potrivit HG nr. 1059/2013 pentru aprobarea Normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân, intrată în vigoare în 23 decembrie 2013.

Deţinătorii câinilor de rasă comună sau metişilor fătaţi după data de 1 ianuarie 2015 au obligaţia să sterilizeze puii astfel: femelele la vârsta de 4 – 6 luni şi masculii la vârsta de 6 – 8 luni.

Sancţiunile pentru nerespectarea reglementărilor privind identificarea şi microciparea câinilor sunt între 2.000 şi 5.000 de lei şi între 5.000 şi 10.000 de lei pentru cei care nu-şi sterilizează câinii de rasă comună sau metişii acestora, potrivit Legii nr. 258/2013 pentru modificarea si completarea OUG 155/2001.

Reprezentanţii ANSVA au precizat că, împreună cu Colegiul Medicilor Veterinari, au pus la dispoziţia cetăţenilor Portalul identificării şi înregistrării animalelor de companie – disponibil aici – unde fiecare proprietar de câine are posibilitatea de a verifica vericiditatea datelor înscrise în RECS.

Totodată tot cu ajutorul portalului în eventualitatea pierderii sau găsirii unui animal se pot da anunţuri care să ajute proprietarul să-şi recupereze câinele.

Preşedintele CMVR Viorel Andronie a precizat că preţul sterilizării pentru un mascul nu poate fi mai mic de 100 de lei, iar pentru sterilizarea unei femele va fi de minim 150 de lei. Microciparea va costa în jur de 50 de lei, a mai spus Andronie, menţionând însă că fiecare cabinet va stabili tarifele în funcţie de cerere şi ofertă.

Dintre proprietarii de câini, doar 26 la sută sunt de acord să-i sterilizeze, majoritatea spunând că ar fi dispuşi să plătească pentru aceasta cel mult 50 de lei, în timp ce 16 la sută susţin că nu ar cheltui niciun leu pentru sterilizare, microcipare şi înregistrare, potrivit unui studiu.

Rezultatele sondajului, realizat de Mercury Research la cererea Vier Pfoten, arată că proprietarii de câini care nu sunt de acord cu sterilizarea animalelor indică printre motive costul ridicat al procedurilor (35 la sută), faptul că animalele sunt ţinute sub control, în curţi îngrădite (13 la sută), dar şi că sterilizarea nu este naturală, iar câinele are dreptul să se reproducă (opt la sută).

Autorii studiului au precizat că jumătate din populaţia României deţine cel puţin un câine, numărul proprietarilor acestor animale fiind mai mare în zonele rurale. Astfel, 82 la sută dintre gospodăriile din zonele rurale deţin cel puţin un câine, în timp ce 23 la sută din gospodăriile din zonele urbane au un animal.

Potrivit sondajului, majoritatea românilor ar fi dispuşi să plătească cel mult 50 de lei pentru sterilizarea, microciparea şi înregistrarea câinilor, în timp ce 16 la sută dintre cei chestionaţi au spus că nu ar cheltui niciun leu pentru aceste proceduri.

În studiu se mai arată că jumătate dintre români (52 la sută) nu cunosc prevederile actualei legislaţii de gestionare a câinilor. Dintre aceştia, 21 la sută au declarat că nu ştiu ce prevede legislaţia, iar 31 la sută au spus că nu au auzit niciodată de această lege. Mai puţin de jumătate dintre români (47 la sută) cunosc legea doar parţial, iar unu la sută dintre respondenţii cu vârste de peste 18 ani au spus că ştiu cel puţin două prevederi majore ale legii.

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement