Actualitate
AMNISTIA FISCALĂ pentru părinţi. CUM se pot recupera banii de la stat, după erorile de calcul privind indemnizaţiile
Regulile privind scutirea de la plata sumelor încasate necuvenit de către părinţi şi restituirea banilor recuperaţi de stat au fost publicate recent în Monitorul Oficial. Este vorba despre părinţii care au primit bani în plus de la stat, după erori de calcul la indemnizaţia pentru creşterea copilului sau la stimulentul de inserţie.
În aceste cazuri, beneficiarii vor face o cerere scrisă la agenţia teritorială pentru plăţi şi inspecţie socială (AJPIS).
Vor primi banii înapoi în cinci tranşe anuale, în perioada 1 ianuarie 2015 – 31 decembrie 2019, în luna septembrie a fiecărui an.
Citeşte şi CNPAS: Cum îşi pot primi pensionarii sumele înapoi pe baza „legii amnistiei”. Cerere la CJP şi bani plătiţi eşalonat
Pot fi scutite de plata sumelor încasate în plus la primirea indemnizaţiei de creştere a copilului sau a stimulentului de inserţie părinţii aflaţi în următoarele situaţii:
– au debite deja constituite şi o parte din sumele cu acest titlu au fost recuperate sau acestea au fost recuperate integral până la data de 27 septembrie 2014;
– au debite deja constituite si sumele nu au fost recuperate;
– au dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului/ stimulent/ stimulent de inserţie stabilit pana la data de 27 septembrie 2014, iar debitele se constituie dupa această dată.
Citește și Indemnizaţia pentru creşterea copilului în 2015. Noutăţi, condiţiile de acordare şi actele necesare
Cererea ce va fi depusă la AJPIS include şi o declaraţie pe propria răspundere.
Decizia de scutire este emisă în cel mult 30 de zile lucrătoare de la data depunerii solicitării şi apoi este comunicată părinţilor în termen de 15 zile.
Potrivit Legii nr. 126/2014, sumele ce vor fi restituite nu se actualizează cu indicele de inflaţie şi nu sunt purtătoare de dobânzi, penalităţi sau majorări de întârziere. De asemenea, nu se recalculează şi nu se recuperează contribuţia de asigurări sociale de sănătate aferentă debitelor scutite de la plată sau restituite.
Dacă, însă, banii sunt încasaţi în plus din vina părinţilor, ca urmare a folosirii cu intenţie de documente despre care ştiau că au fost eliberate cu nerespectarea legii ori a unor date neconforme realităţii sau nedeclarării unor informaţii, persoanele respective nu beneficiază de scutirea de plată.
“Fiecare dintre cele două legi privind amnistiile fiscale, la pensionari şi mămici, au câte două dispozitive: un dispozitiv se referă la amnistia fiscală, la scutirea de la plată a debitelor constituite în curs, care se plătesc şi aici vorbesc de 12.500 mămici (…), în al doilea dispozitiv, restituirea, încă 8.000, de aceea am ajuns la 20.000 de mămici. În ceea ce priveşte pensionarii, primul dispozitiv se referă la scutirea de la plata debitelor care sunt în curs şi asta înseamnă 30.000 de pensionari, cu un cuantum de 65 de milioane lei, iar cei care au apucat deja să plătească şi intră în al doilea dispozitiv, respectiv restituirea, sunt 50.000 de pensionari, cu o sumă de 350 milioane de lei”, a explicat, în septembrie anul trecut, ministrul Rovana Plumb.
Guvernul a aprobat, în 19 august, proiectele de lege privind amnistierea fiscală a pensionarilor şi a mamelor care au primit sume necuvenite din vina funcţionarilor. Acestea au fost adoptate de Parlament şi promulgate de preşedinte, în septembrie 2014. În 30 ianuarie 2015, au fost publicate în Monitorul Oficial regulile de aplicare referitoare la Ordinul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi al Ministerului Finanţelor Publice nr. 2396/2014 /103/2015.
sursă: avocatnet.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News